Cum se cultivă păpălăul? Tehnologia de cultură a Physalis edulis

/
/
/
1149 Views

Tehnologia culturii este asemănătoare cu a tomatelor.  se cultivă prin . Pentru obținerea răsadului de păpălău se seamănă în răsadnițe, în februarie-martie. Plantele răsar la 25 – 30 zile după , iar răsadul se repică, în ghivece. Plantarea se face pe la jumătatea lunii mai, la distanța de 70 cm între rânduri și la 40-50 cm între pe rând. Lucrările de îngrijire sunt cele obișnuite, prășit, udat, fertilizat etc. Spre deosebire de , nu se face copilitul. După , fructele trebuie scoase din caliciu pentru că acesta le imprimă un gust amar. Producția obținută este de 18-20 t/ha.

De ce se cultivă păpălăul? La ce se folosește?

Păpălăul își are denumirea botanică în termenul grecesc „fisa”, adică bășică, făcându-se probabil aluzie la forma fructului înconjurat de un caliciu pergamentos. Se cultivă pentru fructul său, care la maturitate devine galben, roz sau roșu. Bacele, curățate de învelișul calicial, sunt cărnoase, suculente, cu gust dulce-acrișor, plăcut, bogate în vita­mina C și se întrebuințează pentru prepararea pastei, a compotului, dulceței, sau pentru murat. Deși are o mai mică importanță ca , este de multe ori folosit ca plantă ornamentală.

Citește și: Cum se cultivă roșiile în câmp?

Păpălăul este o plantă originară din America tropicală și a fost introdus nu de mult în cultură. În prezent se cultivă pe suprafețe restrânse în America, India, Franța, Anglia. În țara noastră s-au făcut culturi la Catedra de Legumicultura, Faculta­tea de Horticultura București. Având în vedere productivitatea mare, ușurința culturii și întrebuințarea foarte variată, păpălăul merită să fie introdus și extins în cultură.

Păpălăul este o plantă anuală, cu o creștere asemănătoare cu cea a ardeiului. Rădăcina este superficială. Tul­pina este ramificată și atinge înălțimi de 50 – 60 cm. Frunzele sunt netede lucioase, lung pețiolate, ovale sau romboidale și întregi. Florile de culoare albă, galbenă, sau cu striații roșii, sunt dispuse la subțioara frunzelor. Plantele înfloresc după 55 – 65 zile de la semănat și dau primele fructe după 120 – 130 zile de la semănat. Fructul este o bacă, de mărime diferită în funcție de specie, cu diferite culori, acoperită de caliciu persistent, umflat, colorat în roșu sau verde-gălbui.

Cerințe față de apă, sol și lumină

Păpălăul este foarte pretențios la căldură și la lu­mină, dar are cerințe moderate față de apă. În cultură se cunosc numai două varietăți. Păpălăul mexican – planta este de talie mare, cu fructele de 30 – 50 mm în diametru, întrebuințate mai mult pentru prepararea murăturilor. Păpălăul în formă de fragă – planta pitică, cu fructe de 10 -20 mm în diametru, întrebuințate pentru pregătit paste, compoturi și dulcețuri.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :