Cum se cultivă dovlecelul în câmp și în sere? Cum se păstrează?

/
/
/
1356 Views

se cultivă pentru fructele sale consumate în diferite faze ale maturității tehnice, având o valoare nutritivă superioară castraveților. Fructele sunt bogate în hidrați de carbon (10%), săruri minerale și vitamine, asigurând o valoare energetică de 16 cal./100 g, iar semințele conțin cca 40% ulei comestibil.

Dovlecelul se folosește pentru consum sub formă de multiple preparate culinare simple sau combinate, în industria conservelor, industria farma­ceutică, iar semințele pentru extragerea de ulei comestibil. Preparatele culinare sunt indicate în alimentația persoanelor cu afecțiuni digestive, iar semințele prăjite pe lângă faptul că au un gust plăcut, constituie și un vermifug deosebit de eficace și nu irită mucoasele intestinale. Fructele care au depășit maturitatea de recoltare și cele ajunse la ma­turitatea fiziologică constituie un bun furaj pentru animale.

Dovlecelul – cerințe față de sol, lumină, apă și căldură

Față de factorii de vegetație, cerințele dovlecelului sunt asemănătoare cu cele ale cas­traveților. Semințele germinează în 14-16 zile la temperatura minimă de 12-14°C și în 6-7 zile la temperatura optimă de 20-25°C. Temperatura optimă de vegetație este de 25-28°C, cu minime de 15-16°C și maxime de 30-35°C. Planta este foarte pretențioasă față de lumină. Pe terenurile umbrite sau îmburuienate producțiile scad considerabil.

Are cerințe ridicate față de umiditatea din sol, având un coeficient de transpirație foarte mare (748-834), dar datorită sistemului radicular bine dezvoltat suportă perioadele de secetă. Dovlecelul cere soluri profunde, afânate, revene, lipsite de buruieni, adăpostite de curenții reci de aer, bine aprovizionate cu elemente nutri­tive, cu un pH de 6,5-7,2.

Soiuri de dovlecel

  • Soiuri: Dana, Fără vrej, De Italia, Daneta, Orange Zucckini;
  • Hibrizi Fi: Blank, Gold Rush, Ambasador, Diamant, Arlika, Opal etc.

Cum se cultivă dovlecelul în câmp?

Pregătirea terenului pentru cultura de dovlecel

Alegerea și pregătirea terenului sunt asemănătoare culturii de castra­veți. Soiurile de dovlecel având perioadă scurtă de vegetație se pretează la culturi în ogor propriu (primăvara) și de toamnă. Înaintea culturii în ogor se pot înființa din toamnă culturi de ceapă verde, salată, spanac, iar cultura de toamnă urmează după fasole, mazăre, cartofi timpurii etc.

Culturile de dovlecel se înființează prin direct (mai rar prin producere de ) în intervalul 15 aprilie-10 mai pentru cea din ogor și 10 iunie – 1 iulie pentru cea de toamnă, în teren modelat sau nemodelat. Se seamănă la adâncimea de 3-6 cm. Se folosesc 4-6 kg /ha. Schemele de înființare a culturii pe teren modelat sunt: (80+70) x 50 cm pentru soiurile cu vrej scurt, 150 x 50 cm pentru cele cu vrej lung, realizând desimi de 27 mii și, respectiv, 13 mii plante/ha.

Pe teren nemodelat se seamănă manual, în cuiburi, câte 2-3 semințe, care se acoperă cu un strat de pământ de 2-3 cm, după schema 100 x 80 cm, asigurându-se 12,5 mii plante/ha.

Cum se întreține cultura de dovlecel?

Lucrările de întreținere pentru cultura de dovlecel sunt asemănătoare celor de la cultura castra­veților: răritul, când a apărut prima frunză adevărată lăsând 1-2 plante la cuib; 1-2 prașile manuale și 2-3 mecanice; mușuroitul la cuib; 4-5 udări cu norma de 250-300 m apă/ha. Cultura se fertilizează fazial, înainte de începerea fructificării, cu 100- 150 kg/ha azotat de amoniu sau organice lichide. Combaterea agenților patogeni (făinarea, antracnoza, pătarea unghiu­lară, mana), precum și a dăunătorilor se face ca la .

Când se recoltează dovlecelul?

Dovlecelul se recoltează după 60-75 zile de la răsărire, în luna iulie, pentru cultura în ogor și durează până la venirea brumelor, pentru cea de toam­nă, executându-se manual, prin detașarea fructelor cu o porțiune de peduncul. În funcție de destinație și cerințe se recoltează fructele “în floa­re” (când corola nu a căzut), având 6-10 cm lungime, sau la 12-15 zile de la înflorit și se repetă la 3-4 zile când, în acest mod, fructele nu depășesc 12-15 cm.

Se recoltează după ce rouă a trecut, iar culegerea, manipularea, ambalarea și transportul trebuie să se facă cu mare atenție, deoarece fructele se pătează ușor. Se obțin producții de 8-10 t/ha pentru fructe “în floare” și până la 20- 30 t/ha pentru cele mai mari.

Cum se păstrează dovlecelul?

Dovlecelul se păstrează o scurtă durată la temperatura mediului ambiant (maxim de 2-3 zile). După 4-5 zile, dovleceii își pierd aspectul comercial, luciul și fermitatea. La 10 ± 2°C și umiditatea relativă 90-95%, calitatea poate fi menținută aproximativ 7 zile pentru dovleceii recoltați la dimensiuni normale și numai de 48 ore pentru cei în floare. Dovlecelul preambalat în polietilenă contractibilă se poate păstra timp de câteva săptămâni la temperaturi de 0-4°C și umiditatea relativă 85-90%. Imediat după revenirea la temperatura normală fructele trebuie consumate.

Cum se cultivă dovlecelul în sere?

Cultura dovlecelului se practică mai rar în sere, de obicei în cele înmulțitor, după eliberarea lor de răsaduri. Serele se pregătesc după tehnologia clasică, în final realizându-se o modelare cu patru biloane pe travee.

Producerea răsadului. În funcție de momentul fixat pentru înființarea culturii și ținând seama de vârsta răsadurilor, care trebuie să fie de 35-40 zile, se stabilește momentul semănatului, lucrare care se face în cuburi nutritive cu latura de 8-10 cm, necesarul de semințe pentru un hectar cultură fiind de 2-2,5 kg. Se patru rânduri pe travee după schema [40 + 3(80) + 40] x 70 cm, realizându-se desimea de 20-21 mii plante/ha.

Lucrările de întreținere generale sunt asemănătoare celorlalte cucurbitacee. Se asigură polenizarea florilor femele și se îndepărtează fructele tarate. Dovlecelul se recoltează se face eșalonat pe măsura ajungerii fructelor la dimensiunile cerute, obținându-se producții de până la 40 t/ha.

Cum se cultivă dovlecelul în solarii?

Pregătirea solarului este asemănătoare cu cea de la castraveți. Se produc răsaduri prin semănat direct în cuburi nutritive, între 20 și 25 februarie, folosindu-se 2-2,5 kg semințe pentru 1 ha cultură. Se plantează între 1 și 5 aprilie, când s-a realizat în sol o temperatură de 12-15°C, în 6 rânduri pe lățimea solarului de 5,4 m, la distanțe medii de 90 cm între rânduri și 50 cm între plante pe rând, realizându-se desimea de cca 22 mii plante/ha. Lucrările de întreținere sunt cele specifice culturilor din solarii, iar cele particulare se aseamănă cu cele ale culturii în câmp. Recoltarea începe în 10-15 mai, iar producțiile pot ajunge la 40 t/ha.

Cum se cultivă dovlecelul în adăposturi joase?

Cultura de dovlecel în adăposturi joase se practică mai puțin și numai în sistem gospodăresc, în vederea obținerii de producții mai timpurii. Cultura se înființează prin semănat direct sau prin răsad, asemănătoare celei din câmp, dar cu 1-2 săptămâni mai devreme. Se efectuează ace­leași lucrări de întreținere, în plus, intervenindu-se cu lucrarea de aerisire a plantelor.

Cum se cultivă dovlecelul în răsadnițe?

Cultura de dovlecel în răsadnițe este asemănătoare cu cea de la castraveți, asigurându-se un număr de 1-2 plante/m². Nu se fac lucrări de dirijare a fructificării, dar vrejii fiind mai dez­voltați pe verticală, tocurile de răsadniță se înalță ca și în cazul solanaceelor. Recoltarea începe în a doua parte a lunii aprilie, obținându-se producții de 5-12 kg/m².

Cum se obțin semințele de dovlecel?

Elementele tehnologice generale sunt asemănătoare culturii pentru consum. Se seamănă între 1 și 15 mai, la distanțe de (80+70) x 50 cm, folosindu-se 5-6 kg semințe la hectar. Plantele se răresc la 50 cm pe rând și se purifică cultura de trei ori ca la castraveți. Recoltarea fructelor și extragerea semințelor sunt asemănătoare cas­traveților, obținându-se 150-200 kg/ha.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :