Creșterea Populației. Ce se întâmplă dacă populația globului crește?

/
/
/
84 Views

Creșterea populației (demografică) constituie prima cauză a unor nenumărate amenințări în viitor. Vor exista 8,6 miliarde de persoane pe planetă în 2030, 9,8 în 2050 și 11,2 în 2100, față de 2,5 în 1950 și 7,5 în 2018. Va fi de nesuportat dacă păstrăm același model de dezvoltare, de producție, de consum, de locuit și de administrare. Mai exact, în 2050, Asia va număra 5,3 miliarde de locuitori; populația Africii va atinge 2,5 miliarde, dintre care 85% în Africa Subsahariană; iar America Latină, 785 de milioane.

Populația din cele mai puțin dezvoltate patruzeci și șapte de țări din lume va fi de aproximativ două miliarde. Jumătate din creșterea populației mondiale se va concentra în doar nouă țări, dintre care opt extrem de sărace: India, Nigeria, Republica Democratică Congo, Pakistan, Etiopia, Tanzania, Statele Unite, Uganda și Indonezia. Altele, precum Japonia, China, Rusia și Germania, vor intra în declin din cauza scăderii natalității. În total, în 2050, vor exista mai mulți francezi decât germani, mai mulți turci decât ruși, mai mulți vietnamezi decât japonezi, mai mulți nigerieni decât locuitori ai Statelor Unite ale Americii.

Totuși, controlul natalității nu va fi în mod necesar un lucru bun: acolo unde natalitatea fetelor va scădea mai rapid decât cea a băieților, deliberat, ca în India sau în China, unde se nasc deja cu 15% mai mulți băieți decât fete, vor lipsi 100 de milioane de femei și ne putem aștepta la consecințe sociale enorme. În sfârșit, acele țări sărace a căror natalitate scade vor îmbătrâni înainte de a fi bogate și vor avea mari dificultăți în a-și finanța cheltuielile sociale, în special pensiile.

Creșterea populației va îmbogăți din ce în ce mai mult oamenii bogați

Dacă lucrurile continuă în așa fel, partea din venitul mondial deținută de 1% dintre cei mai bogați ar atinge 30% în 2050, în timp ce 50% din cele mai mici nu ar mai prelua decât 6% din venitul mondial. Obiectivul ONU de a eradica sărăcia extremă în 2050 ar deveni atunci inaccesibil. Mai mult, datorită progresului tehnic, salariul majorității celor care lucrează în industrie și servicii va scădea, ceea ce va agrava inegalitățile dintre salariați și deținătorii de rente.

Unii dintre cei privilegiați vor intra în clasa de mijloc și chiar în sărăcie. După medici și profesori, va veni rândul avocaților, jurnaliștilor, politicienilor, înalților funcționari să se alăture – de fapt, ei se alătură deja – cohortei celor care sunt înlăturați din circuitele bogăției, influenței și puterii. Și, nemaifiind inițiați în secretele surselor de profit, vor fi și ei proletarizați.

Surse: Cum să ne apărăm de crizele următoare, Jacques Attali

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :