Cresonul de grădină. Cum se cultivă și când se recoltează?

/
/
/
1578 Views

de grădină mai este cunoscut și sub denumirea de hrenița sau de câmp. de grădină se pentru frunzele sale, care se întrebuințează la prepararea salatelor și la condimentarea unor mâncăruri sau murături. Sămânța de creson se mai utilizează și la prepararea muștarului, deoarece conține aproximativ 58% ulei. În trecut, cresonul de grădină era considerat ca fiind plantă medicinală datorită conținutului său ridicat în Vitamina C. 100 de grade produs conține aproximativ 60-70 mg vitamina C.

Cresonul de grădină – descriere

Cresonul de grădină este o plantă anuală, cu frunze inferioare late, lobate sau penat sectate, uneori foarte încrețite. Frunzele superioare sunt liniare, ușor lanceolate, de culoare verde-albăstruie. Tulpina atinge înălțimea de 50 cm și poartă pe ea flori mici, albe sau roșu liliachii. Fructul este o siliculă, lungă de 5 – 6 cm, ovoidă. În fiecare jumătate de siliculă se găsește câte o sămânță și mai rar două. Sămânța are o culoare roșu castaniu. Ca o caracteristică a semințelor de creson este că la încolțire radicela embrionului se află în partea cotiledonului. Facultatea germinativă este de peste 90% și se păstrează 3-4 ani. Într-un gram de sămânță de creson intră 500 – 600 semințe. În condiții optime de temperatură și umezeală plantele răsar în două zile de la semănat.

Cum se cultivă cresonul de grădină?

Cresonul de grădină nu este o plantă pretențioasă față de climă și nici față de sol. Crește foarte repede și se poate recolta pentru consum în aproximativ 30 de zile. Producția de creson se poate eșalona pentru asigurarea consumului prin reprize, la intervale de 15 – 20 de zile.

CUM SE CULTIVĂ CIMBRIȘORUL?

Cultura de creson se înființează pe teren modelat în straturi înălțate, cu lățimea la coronament de 50 – 94 cm. Se seamănă primăvara de timpuriu, la distanța de 12 cm între rânduri, folosind aproximativ 5 kg sămânța la hectar. Cultura se întreține prin lucrări repetate de plivit și irigat. Irigarea se face obligatoriu prin aspersiune cu norme moderate de apă, adică în jur de 120 – 150  cubi la hectar, deoarece are sistemul radicular dezvoltat aproape de suprafața solului. Se recoltează prin tunderea frunzelor cu foarfeca, la 3-4 cm deasupra punctului de inserție sau cu o mașină de cosit de gabarit mic. Producția după 2-3 cosiri este de 5-6 tone la hectar. Sortarea, păstrarea și valorificarea producției se fac ca la spanac și fetică.

Cresonul de grădină - schema de înființare a culturii
Cresonul de grădină – schema de înființare a culturii

Cresonul de grădină – cum se obțin semințele?

Pentru obținerea semințelor se delimitează din culturile destinate pentru recoltarea frunzelor o suprafață corespunzătoare cu cantitatea de semințe de produs, la care nu se mai recoltează lăstarii și frunzele și se constituie lot semincer. La sfârșitul lunii mai cultura se fertilizează cu 200 – 250 kg/ha îngrășământ și se irigă de 2 – 3 ori, la un interval de 10 zile, pentru simularea fructificării. Semințele se recoltează în a doua jumătate a lunii august, când se poate obține o producție de semințe de 150 – 200 kg/ha.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :