Cum se cultivă coriandrul? Când se recoltează? Cum se păstrează?

/
/
/
901 Views

În ceea ce privește originea, unii autori susțin că coriandrul ar fi din regiunea mediteraneană de est, iar alți autori susțin că ar fi originar din Asia, unde a fost cunoscut din cele mai vechi timpuri. În prezent este cunoscut pe toate continentele și este luat în cultură aproape pe toate meridianele globului.

Coriandrul se pentru semințele sale mult apreciate în industria alimentară, unde se utilizează în calitate de condiment și conservant al preparatelor de carne. Datorită conținutului ridicat în ulei volatil, semințele de coriandru se mai folosesc în industria preparării lichiorurilor și parfumurilor. În industria farmaceutică are, de asemenea, o largă întrebuințare.

Descrierea plantei

Este o plantă anuală, cu rădăcina pivotantă subțire, puțin ramificată. Tulpina este cilindrică, înaltă de 40-70 cm și ramificată în partea superioară. Frunzele bazale sunt lung pețiolate, trifoliate sau penat sectate care se usucă de obicei la începutul perioadei de vegetație. Frunzele tulpinale sunt alterne, penat liniar-sectate, cu pețiolul din ce în ce mai scurt spre vârful tulpinii.

Inflorescența este o umbelă compusă, fără involucru, cu umbelulele alcătuite din 5-12 flori albe, roșiatice sau violacee. Caliciul este format din 5 sepale egale la florile din mijloc și inegale la florile marginale. Fructul este o diachenă sferică, tare, care se desface la presare în două unicarpe emisferice. La maturitate, semințele de coriandru prezintă miros și gust aromat. Întreaga plantă, inclusiv fructele nemature, prezintă un miros neplăcut, de ploșniță.

Coriandrul nu este o plantă pretențioasă la căldură, așa se și explică larga sa răspândire. Coriandrul este o plantă pretențioasă față de umiditatea din sol și atmosferă, mai ales după răsărire și până la înflorire. Ca orice plantă uleioasă, coriandrul are nevoie de multă hrană pentru a da producții mari, de aceea se recomandă să fie cultivat pe soluri fertile.

coriandrul?

Cultura de coriandru se înființează de obicei primăvara cât mai timpuriu, dar se poate însămânța și toamna, în pragul iernii, în care caz se mărește norma de sămânță (20 kg/ha). Când cultura se înființează primăvara, se seamănă în rânduri la distanța de 30 – 40 cm. Se folosesc 8-12 kg sămânță la hectar. Din unele experiențe întreprinse la noi în țară și în străinătate, reiese că semănatul coriandrului în rânduri dese (12 – 15 cm) dă rezultate foarte bune, plantele fiind repartizate mai uniform pe unitatea de suprafață, cu condiția ca terenul să fie curat de buruieni (Fig. de mai jos). Plantele de coriandru răsar după aproximativ trei săptămâni de la semănat. Când se disting rândurile de , se face prășitul mecanic între rânduri, cu grijă, spre a nu acoperi plantele cu pământ.

Cum se cultivă coriandrul - prima variantă
Cum se cultivă coriandrul – prima variantă
Cum se cultivă coriandrul - varianta a 2-a
Cum se cultivă coriandrul – varianta a 2-a

În vederea unei polenizări mai bune, respectiv de sporire a producției de semințe, scoaterea coloniilor de albine la câmp în timpul înfloritului este binevenită. În condițiile în care se asigură doi stupi pe hectar, producția sporește cu 15-20%, ajungând astfel la producții de peste 2 500 kg/ha.

În cele mai multe țări cultivatoare de coriandru se folosesc proveniențele locale. Coriandrul are inflorescențe de ordin diferit, ale căror fructe nu ajung concomitent la maturitate. Cu cât plantele sunt mai viguroase și cu mai multe ramificații, cu atât variația în gradul de coacere a fructelor pe aceeași plantă este mai mare. Coacerea diferită a fructelor pe plantă, uniformitatea plantelor în lan și mai ales scuturarea cu ușurință a fructelor coapte, constituie o piedică în obținerea producțiilor mari.

Când se recoltează coriandrul?

Recoltarea coriandrului se face atunci când 60-75% din fructe au căpătat culoarea galbenă. Orice întârziere peste acest moment conduce la pierderi de producție de 19% la 5 zile și 25-30% la 10 zile întârziere. Recoltarea se execută cu combina echipată corespunzător și alegându-se zilele înnourate sau în lipsa acestora, recoltarea se va efectua seara și dimineața. Producția în condițiile din țara noastră, în mod obișnuit este 1200-1500 kg/ha. Pentru o păstrare corespunzătoare trebuie separate semințele sparte și cele cu un conținut de apă de peste 12%. Pentru producerea de semințe destinate reînmulțirii se iau aceleași măsuri ca la anason și chimen.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :