Determinarea conținutului de grăsime din ciocolată

/
/
/
1122 Views

Prezenta procedură descrie modul de exploatare și funcționare a sistemului de extracție Soxhlet model SER 148. Aparat cu ajutorul căruia se poate determina conținutul de din .

Principiul de funcționare

Aparatul este creat pentru extracția materialelor solide sau semi-solide folosind solvenți, conform tehnicii Randall. Tehnica reduce o bună parte din timpul de extracție, în două faze cu posibilitatea reutilizării solvenților folosiți. În primă fază, mostra ce conține tubul de extracție este cufundat în solventul de fierbere, în timp ce în a doua fază, tubul este scos din vasul cu solvent și clătit. În final, o cantitate mare de solvenți este distilată și reutilizată.

Echipamente și aparatura necesară pentru determinarea conținutului de grăsime din ciocolată

  • soxhlet model SER 148;
  • pahare extractive;
  • eter de petrol;
  • balanță analitică cu precizie de 0,0001 g;
  • exicator;
  • hârtie de filtru;
  • etuvă;

Pregătirea sistemului pentru determinarea conținutului de grăsime din ciocolată

Pornirea sistemului se face cu ajutorul întrerupătorului plasat pe panoul de control. Becul corespunzător se va aprinde arătând începerea activității. Apoi se deschide robinetul cu apă rece. Se trece apoi la pregătirea probei.

CUM SE DETERMINĂ GRANULAȚIA ZAHĂRULUI?

Modul de lucru pentru determinarea conținutului de grăsime din ciocolată

Pentru ciocolata albă și ciocolata lapte: pe o bucată de hârtie de filtru, se cântăresc la balanța analitică exact 1 g din proba obținută prin răzuirea masei de ciocolată. Pentru masa de cacao și ciocolata amăruie: pe o bucată de hârtie de filtru, se cântăresc la balanța analitică exact 0,5 g din proba mojarată foarte fin. Într-un cartuș de extracție se introduce puțină vată (pentru protejarea eventualelor pierderi care pot apărea accidental), apoi se introduce hârtia de filtru care conține proba de analizat. Cartușul se așează apoi în suportul special de inox (conform fig. 1), care se va prinde de dispozitivul magnetic al aparatului SER 148 (conform fig. 2). Soxhlet model SER 148

Principiul de funcționare a aparatului pentru determinarea conținutului grăsime din ciocolată

Paharele de extracție trebuie să fie curate, uscate și cântărite cu o precizie de 0,0001 g (m1). După ce au fost cântărite, în aceste pahare se adaugă 60 ml de eter de petrol. Paharele de extracție astfel pregătite, se așează pe tava de încălzire a aparatului SER 148 (conform fig. 3). După ce au fost așezate paharele pe tava de încălzire, se închide întregul sistem cu ajutorul manetei. Apoi se rotesc robineții în poziție verticală (fig. 4) și se plasează butoanele frontale în poziția corespunzătoare fazei de imersie (immersion) (1) (fig. 5). Fig. 2 Soxhlet model SER 148

Se pornește întregul sistem prin apăsarea tastei START, iar plita va fi încălzită la 125ºC. La finalul perioadei de Soxhlet model SER 148 (analiticlaboratory.ro)

imersie, care durează 30 de minute, un semnal sonor va avertiza finalul acestei etape. Pentru a porni următoarea fază, cea de spălare (2), butonul frontal trebuie să fie plasat în poziția corespunzătoare acestei etape (washing) și se apasă tasta enter [8 ]. Becul corespunzător acestei etape se va aprinde, iar pe ecran va fi afișat timpul corespunzător acestei faze (60 de minute). La sfârșitul acestei etape, aparatul va emite din nou un semnal sonor. Pentru a porni următoarea fază, cea de recuperare (3), robineții se rotesc în poziție orizontală (închis) (fig. 4), iar butonul frontal trebuie să fie plasat în poziția corespunzătoare acestei etape (recover).

Se apasă apoi butonul enter [8 ], iar ledul corespunzător acestei etape se va aprinde, iar pe ecran va fi afișat timpul corespunzător fazei de recuperare (30 de minute). Încheierea ciclului va fi anunțată printr-un semnal sonor, iar pe display-ul aparatul va apărea mesajul “end”.

După terminarea operației de extracție, paharele se introduc în etuvă

Se ridică maneta, se scot paharele de extracție și se introduc în etuvă la 103ºC timp de 30 de minute. După uscare, paharele se răcesc în exicator timp de 30 de minute. După acest timp, paharele se cântăresc cu o precizie de 0,0001 g (m2). Între timp, se scot cărtușele de extracție și se va recupera solventul din aparatul SER 148 (solventul se mai poate folosi pentru o extracție). Pentru recuperarea solventului, pe tava de încălzire a aparatului se plasează un pahar Berzelius și se deschide robinetul. La final, se închide robinetul de apă rece și apoi se închide aparatul de la întrerupătorul principal.

Calcul și exprimarea rezultatelor

Formula de calcul determinarea grăsimii
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :