Care este conținutul de alcool al unor băuturi? Cât alcool putem să bem?

/
/
/
285 Views

Alcoolul se formează din lichide ce conțin zaharuri, în prezența drojdiei. Acest lucru se poate observa ușor la sucurile de fructe neconservate chimic sau termic. Sucurile naturale de fructe aflate în comerț pot fi considerate ca fiind practic lipsite de alcool, având un conținut de regulă sub 0,5 %, dar maxim 1 % în cazul sucului de struguri. Conform legislației în vigoare conținutul de alcool al băuturilor alcoolice tre­buie să fie trecut pe etichetă.

În tabelul de mai jos se găsește conținutul în alcool al unor băuturi:

continutul in alcool al unor bauturi
continutul in alcool al unor bauturi

Pornind de la măsurile standard, o unitate de băutură corespunde la 7-10 grame de alcool pur:

O unitate de băutură corespunde aproximativ cantității de alcool care poate fi eliminată de către organism într-o oră. Alcoolul este ascuns în concentrații mai mici sau mai mari (până la 70-80 %) și în multe medicamente, printre care siropuri antituse, somnifere, tonifiante etc. Mulți medici nu țin cont de aceasta la eliberarea prescripțiilor medicale, nici dacă este vorba de persoane care au fost dependente de alcool și pentru care menținerea abstinenței totale este măsura esențială pentru evitarea riscului unei recidive. De aceea se recomandă persoanelor în cauză să fie foarte atente să nu li se prescrie sau elibereze asemenea preparate!

Cât alcool suportă organismul uman? Cât alcool putem să bem?

Organismul uman poate fi considerat un mecanism minunat, extrem de complex și dispunând de o capacitate de adaptare impresionantă. De aceea poate prelucra peste timp fără să apară acuze, semnificative cantități mari din toxicul celular care este alcoolul, chiar dacă au apărut deja unele leziuni. Într-o concentrație suficient de mare, alcoolul poate ataca orice celulă din corp, extrăgând apa din țesuturi.

Cercetarea medicală a stabilit că la bărbați un consum mediu de 60 de g de alcool pur pe zi, extins pe o perioadă de ani de zile, produce cu siguranță leziuni hepatice. Chiar și doza zilnică de 40 de g constituie deja un risc, mai ales pentru creier. La femei, 20 de g pe zi înseamnă un risc crescut de a dezvolta o afecțiune hepatică serioasă. Pentru rememorare: 20 de g de alcool pur înseamnă 0,5 L de bere sau 0,2 L de vin!

Citește și alte articole din categoria ALCOOL și DROGURI

La un consum zilnic de 70 de g de alcool, la bărbați apare o dublare, iar la femei o creștere de o sută de ori a incidenței cirozei hepatice. Aceste date sunt corecte! Chiar dacă unul sau altul dintre noi are un unchi sau bunic sau alte cunoștințe care în ciuda unui consum ridicat de alcool și țigări au atins vârste înaintate. Acestea sunt cazuri de excepție, iar cine le ia de model probabil că este și un adept al următoarei maxime pseudo-spirituale, dar în fond idioate: „Dacă bei, mori! Dacă nu bei, tot mori!”

Doza de alcool considerată inofensivă pentru un om sănătos este, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, cea de 7 g pe zi. Administrarea unor medicamente este limitată ca doză și durată prin prescrip­ția medicului sau indicațiile din prospect. În caz de supradozaj pot să apară leziuni serioase. Simptome frecvente ale abuzului de medicamente sunt: dureri gastrice, grețuri, scăderea în greutate, tulburări ale somnului, astenie, dureri de cap sau ale membrelor și tulburări ale funcției renale. În cazul că nu vă este clar de ce aceasta este o mostră de „proverb idiot”, consultați-vă urgent cu prietenii sau cu un psihoterapeut!

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :