Colorant E 140 sau Clorofila

/
/
/
1344 Views

Clorofila este întâlnită în natură în cloroplastele celulelor vegetale, fiind de fapt pigmentul verde al plantelor. Ea poate fi găsită în frunzele verzi asociată cu proteine, ca de exemplu plastina (cloroplastina) sau sub forma unei soluții coloidale, care conține pe lângă proteine și lipide sau glucide. Clorofila are ca sinonime: verde natural CI 3, Clorofila cu magneziu, teofitin cu magneziu.

Cum se obține?
Metoda uzuală de obținere a clorofilei din frunze verzi (spanac, urzici, iarbă, alge) se bazează pe extracția colorantului cu ajutorul apei, la 100°C. O altă metodă constă în coagularea la 60-70°C a sucului obținut prin presarea plantei, separarea proteinelor prin filtrare, după care se face extragerea colorantului cu un solvent, ca de exemplu acetonă, etanol, eter de petrol, metiletilcetonă.

Caracterizare
E 140 folosită ca aditiv alimentar este o substanță solidă, ceroasă, de culoare variabilă, de la verde-măsliniu la verde-închis, în funcție de conținutul de magneziu coordinat. Este solubilă în ulei vegetal, alcool și în solvenți organici, dar insolubilă în apă. Ca aditiv de colorare se utilizează, în afara de clorofila (E 140) și clorofila de Cu (E 141 I), și clorofila de cupru și sodiu (E 141 II). Clorofilele au ca sinonime: verde natural C.I. 5, clorofilina sodică, clorofilina potasica. Clorofilina de Cu este obținută din frunze sau legume verzi, prin tratarea extractului de clorofila cu o soluție de sulfat de cupru, în mediu bazic. Se prezintă sub formă de pudră de culoare verde-închis spre albastru-negru. Clorofilina de cupru este solubilă în uleiuri vegetale. Aditivul are un conținut total de clorofila de minim 95% (proba uscată la 100°C timp de o oră). Clorofilina de cupru și sodiu sau potasiu (E 141) se obține din clorofila, prin tratarea acesteia cu sulfat de cupru și hidroxid de sodiu sau de potasiu.

Dozele admise în produsele alimentare
Aditivii E 140 (clorofila) și E 141 (clorofiline) sunt utilizați individual sau în combinație cu alti coloranti, în produse și doze identice cu cele prezentate la E 101 (riboflavina). În afară de produsele menționate la E 101, aditivii E 140 și E 141 se mai folosesc pentru colorarea brânzei “Sage Derby” sau pentru legume conservate în oțet, saramură sau ulei (exclusiv de măsline).

Aditivii E 140 și E 141 se utilizează pentru restabilirea culorii inițiale a conservelor din fructe și legume verzi, care au suferit degradări la procesare sau depozitare.

Clorofila (E 140) și clorofilinele (E 141) nu prezintă nici un risc asupra sănătății consumatorului. Complexele de cupru ale clorofilelor și clorofilinelor sunt periculoase doar în cazul persoanelor cu retenție de cupru sau prin consumarea unei alimentații bogate în cupru. Doza pentru clorofile și clorofiline este nespecificată, iar pentru complexele Cu-clorofile și Cu-clorofiline este de 15 mg/kg corp.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :