Cidru de smochine. Cum se face cidru de smochine în gospodărie?

/
/
/
987 Views

de smochine este cunoscut sub denumirea improprie de de smochine. Cidru de smochine amestecat cu curmale este cunoscut încă din antichitate. Această băutură se amestecă de multe ori cu vinul pentru obținerea unor băuturi licoroase de tipul unor băuturi -lichior. Astăzi în unele țări tropicale, cidru de smochine se prepară în mod curent, având o aromă specifică, este fructos și corpolent la gust.

Vă informăm că înainte de a trece direct la rețetele de cidru de smochine, vă recomandăm să parcurgeți acest articol (click aici), în care au fost descrise toate etapele de obținere a cidrului, în gospodărie.

Cidru de smochine – preparare

Pentru a face cidru de smochine se fierb 10 L de apă în care se adaugă 2,6 kg zahăr; se spumează. Când apa s-a mai răcit, se toarnă soluția într-o damigeană de 15 L, se adaugă coaja de la 3 lămâi (fără partea albă pufoasă), și 1,2 kg smochine tăiate și respectivii miezi de lămâi tăiați în patru; se mai adaugă 25 g drojdie de bere, care a fost în prealabil bine terciuită.

Este de preferat să se facă fermentarea cu drojdia unui vin sau fermenți de vin activați, așa cum s-a arătat la fermentarea cidrului (click aici). Se omogenizează puternic damigeana și se pune un dop de vată tare, care a fost bine stropit cu o soluție de  sau soluție de . Alcoolul sau soluția de dioxid de sulf au rolul de a feri vata de mucegai și oțeteală. O dată pe săptămână dopul de vată se poate schimba. Se pot monta și pâlniile de fermentare clasică sau pâlnia de fermentare improvizată. Fermentarea cu drojdie de vin durează mai puțin, 17-24 zile; fermentarea cu drojdie de bere poate dura chiar 4 săptămâni.

Se va avea grijă ca damigeana să fie instalată într-un loc unde temperatura de fermentare este de aproximativ 20°. După fermentare, cidru de smochine se trage de pe drojdie și își urmează circuitul tehnologic, așa cum s-a mai arătat la celelalte băuturi fermentate. Se poate prepara cidru de smochine cu zahăr mai puțin, care vor fi băuturi seci sau demiseci. În nici un caz zahărul nu trebuie să fie mai puțin de 170 g la litru.

Pichet de cidru de smochine

Se prepară prin refermentarea drojdiei rămasă de la cidrul arătat mai sus, astfel: drojdia rămasă se amestecă cu 10 L apă fiartă (răcită în prealabil) și cu 2,2 kg zahăr. Se fierbe ușor și se ferește spuma; când s-a mai răcit se adaugă 3 lămâi decojite și respectivele coji de lămâi fără partea aibă pufoasă, care este amăruie. Se amestecă și se pune la fermentat. Această băutură este din punct de vedere calitativ inferioară față cidru de smochine.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :