Cidru de măceșe. Cum se face cidru de măceșe în gospodărie?

/
/
/
1748 Views

de măceșe este o băutură ieftină, larg răspândită, cunoscută sub denumirea de de măceșe.

Rachiuri din măceșe

Fructele se culeg în august – septembrie, când capătă culoarea roșu-oranj sau roșu aprins și acumulează aromă multă, vitaminele C, B2 şi P. În timpul culesului, sepalele de la fruct nu se smulg deoarece pe parcursul păstrării fructelor se infiltrează mucegaiuri sau se mucegăiesc. Fructele de măceș nu se usucă la soare, mai ales cele destinate dulcețurilor și sucurilor, deoarece pierd toată cantitatea de vitamină C. După cules cel mai recomandat este să se usuce fructele pe sobă, în cuptoare deschise, la aragaz, până la temperatura de 90°C. Fructele se așează pe o tavă într-un singur rând.

Se pot usca și în magazii cu ventilație. O uscare bună se face în 8 ore și cu cât este de mai scurtă durată este mai bună, păstrându-se și vitamina C. Păstrarea fructelor se face în coșuri mici de nuiele sau în plase de nailon atârnate. Procedând altfel, fructele se mucegăiesc și se alterează. Fructele mucegăite, zdrobite, umede nu se folosesc la prepararea băuturilor.

Pentru prepararea băuturilor se folosesc numai fructe bine coapte. Din aceste fructe se obține o băutură catifelată ce amintește vinul de struguri. Fructele, înainte de a le pune la fermentat, se curăță de codiță. Boabele tari sunt tăiate în 2 sau mai bine se macină.

Cidru de măceșe

Vă informăm că înainte de a trece direct la rețetele de cidru de măceșe, vă recomandăm să parcurgeți acest articol (click aici), în care au fost descrise toate etapele de obținere a cidrului, în gospodărie.

Pentru a face cidru de măceșe, la 1,5 kg fructe se adaugă 4,5 L apă, 2,200 kg/L zahăr dizolvat în apa respectivă. După aproximativ 4 săptămâni de , boabele cad la fund, se fermentează cu de vin sănătoasă sau fermenți selecționați. Se gustă cidrul spre sfârșitul fermentației și dacă se apreciază că băutura mai poate fermenta, i se adaugă 30 g zahăr/L pentru a i se ridica tăria și a-l face mai dulce. Se stoarce zeama de la o lămâie mare.

Pichet de măceșe

Drojdiile (zațul) rămase la fermentarea cidrului se pot valorifica prin refermentare cu adaus de zahăr, obținându-se o băutură apropiată de prima fermentație. Zațul și drojdia vor fi puse la fermentat imediat după tragerea de pe depozit, altfel se alterează, se oțetește etc.

Într-o damigeană de 10 L se pune drojdia de la prima fermentare, aproximativ 2,5 kg. În 7 L de apă se dizolvă 1,900 kg de zahăr, după care o vom turna în damigeană peste drojdie și zaț. Se omogenizează și se lasă damigeana să fermenteze cu dop de vată, după ce în prealabil i s-a pus zeama de la 2 lămâi și coaja de la o singură lămâie.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :