Cidru de coacăze. Cum se face cidru de coacăze în gospodărie?

/
/
/
1190 Views

Coacăzele dau un foarte apreciat pentru aromă și culoarea lui. Coacăzele au un parfum puternic, specific ce-l transmit băuturii. Pentru a slăbi din intensitatea parfumului, mustul de coacăze negre se amestecă cu mustul de coacăze roșii sau albe. Deoarece la această băutură contează mult culoarea și aroma, fructele vor fi supuse macerării după una din metodele indicate aici (click aici). Cidru de coacăze, prin învechire, devine o băutură foarte fină, scumpă și cu gust deosebit.

Se obișnuiește, în afară de procedeele de macerare arătate și procedeul extragerii culorii și aromelor, prin fermentare. Fructele zdrobite se supun fermentării împreună cu cozile, obținându-se un cidru taninos. Acest cidru prin învechire dă o băutură de bună calitate, cu un gust și aromă cu totul deosebită, asemănător prin învechire cu de Malaga.

Cidru de coacăze negre

Fructele zdrobite vor fermenta cu mustul respectiv pentru a extrage culoarea și aroma, în timpul fermentației pe boască să avem grijă de a introduce sistematic căciula în sau imobilizăm această căciulă sub nivelul lichidului cu ajutorul unui grătar de lemn. După 4-5 zile de fermentare, tescuim fructele și obținem un care va fi prelucrat mai departe după tipul cidrului pe care dorim să-l obținem. Se pot folosi și celelalte procedee pentru obținerea mustu­lui colorat și aromat, după cum s-a arătat, prin macerare.

Cidru de coacăze negre sec

Mustul obținut prin una din metodele de macerare la cald sau la rece, ori fermentare pe boască și limpezire, se trece în damigene mici. La 1 L must se adaugă 2 L de apă și avem în total 3 L de must. Socotim pentru fiecare litru din acest must diluție, câte o cantitate de a câte 220 g, dat în două doze: prima 170 g, a doua după 10 zile de 50 g/L.

Cidru de coacăze negre desert

Cidru de coacăze negre – desert – este mai reușit când provine din mustul fermentat cu , cărora nu li s-au scos codițele; se învechește foarte bine în timp de 1 an. Se socotește la 1 L must o diluție cu 1,5 L apă, iar la fiecare litru de must diluat câte 350 g de zahăr care se dă în trei doze: prima 190 g/L, a doua după 5 zile, 100 g/L și a treia 90 g/L tot după 5 zile. Cidrul se cleiește cu agar-agar și cu bentonită. Se poate trage la sticle și pune ulterior la învechit. În loc de zahăr mulți amatori preferă de albine provenită din flori de tei. Se adaugă la începutul fermentării 500 g pentru 1 litru diluat de must.

Cidru de coacăze roșii

Din coacăze roșii se pot prepara câteva de cidru. Se poate combina și cu mustul de la coacăze negre sau cireșe negre, pentru a i se intensifica culoarea spre rubiniu. Este plăcut Ia gust, tonic, fortifiant și se limpezește ușor.

Cidru de coacăze roșii – sec

Se socotește la un litru must obținut prin procedeele arătate de extragere a mustului, diluare cu 1,600 L apă. În continuare se socotește pentru 1 L de must diluat câte 180-220 g/L zahăr. Se întâmplă de multe ori ca să avem coacăze care încă nu sunt coapte, cu aciditate pronunțată (acre). În acest caz la un litru must adăugăm 2 litri de apă, iar în rest păstrăm rețeta de mai sus. Se fermentează cu ajutorul fermenților selecționați.

Cidru de coacăze roșii cu cireșe negre sau coacăze negre

Cidru de coacăze, obținut din fructe roșii cu cireșe negre sau cu coacăze negre, fermentat este apreciat atât pentru culoarea roșie rubiniu intens cât și pentru o aromă de fruct mai aparte. Este plăcut la gust, catifelat, tonic. Se adaugă mustul de cireșe negre sau coacăze negre în raport 1:10, adică 1 L must de coacăze negre sau cireșe negre la 10 L must coacăze roșii. Cantitatea de zahăr este cea indicată în rețeta precedentă.

Cidru de coacăze roșii – desert

Se poate combina mustul de coacăze negre în proporția de mai sus, pentru a forma culoarea roșu închis mai intens. Altfel, cidrul va avea o culoare roz, neatrăgătoare. Se diluează 1 litru must obținut de la macerare sau fermentare cu 1,200 L apă. La fiecare litru de must diluat se adaugă zahăr în cantitate de 300 g/L în trei doze ca la coacăze negre. Când fermentația s-a liniștit se mai adaugă câte 30 g de zahăr pentru 1 litru.

Se poate înlocui zahărul, adăugat înainte de fermentare, cu aproximativ 450 g miere de albine, provenit de la flori parfumate. Se limpezește prin metodele arătate și se conservă la vas un an de zile, având grijă să se facă plinurile regulat. După limpezire și filtrare, se trage la sticle. Fermentația se va face neapărat cu fermenți selecționați.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :