Cum se cultivă chimenul? Când se recoltează? Cum se păstrează?

/
/
/
1165 Views

Chimenul mai este cunoscut și sub denumirea de secărică sau chimion. În ceea ce privește originea acestei plante se presupune că ar fi bazinul mediteranean. În prezent, chimenul este luat în cultură pe toate continentele, iar în Europa este mai răspândit în țările din sudul și răsăritul Europei. Chimenul se cultivă atât pentru semințele sale întrebuințate la aromatizarea unor mâncăruri, cât și pentru rădăcinile folosite la prepararea unor salate și supe. În același timp, semințele de chimen reprezintă un larg întrebuințat în industria alimentară la prepararea unor băuturi alcoolice, în panificație, cofetării etc.

Descrierea plantei

Planta este bienală, mai rar perenă, cu rădăcina pivotantă, groasă de 1,5-2 cm, albă. În primul an dezvoltă o rozetă de frunze, iar în al doilea o tulpină goală pe dinăuntru, înaltă până la 100 cm, fistuloasă și ramificată mai mult în partea superioară. Frunzele sunt 2-3 penat sectate, cu 6-12 perechi de segmente, cele inferioare lung pețiolate. Frunzele superioare sunt sesile, cu baza vaginală membranoasă. Inflorescența este o umbelă compusă care poartă umbelule compuse la rândul lor din 10-13 flori situate pe pedicele inegale.

Caliciul florilor este redus la mărimea unor dințișori mici; petalele sunt inegale, albe, roze sau roșiatice, lungi de aproximativ 1,5 mm cu un lobișor îndoit spre interior. Fructul este o diachenă formată din două pericarpe libere, lungi de 3-7 mm, groase până la 2 mm și de culoare cenușie-cafenie. Pe suprafața acestora se disting 5 coaste aparente. La 1 gram intră 300-400 semințe. Facultatea germinativă este de 70-90% și se păstrează doi ani.

Chimenul nu este o plantă pretențioasă la căldură, din această cauză este răspândită în cultură până în Peninsula Scan­dinavă. Semințele de chimen pot germina la temperatura de 2-3°C și plantele răsar după 20 zile de la semănat. Este o plantă pretențioasă față de lumină și umiditate. Vânturile uscate de primăvară sunt foarte nefavorabile pentru răsărire. Plantele cresc pe diferite tipuri de sol, așa se și explică răspândirea largă a culturii. Producțiile cele mai mari se obțin însă pe solurile argilo-calcaroase, revene.

chimenul?

Chimenul se seamănă direct în câmp primăvara de timpuriu sau toamna pe straturi înalte, la distanța de 35 cm, cu trei rânduri pe brazdă, încorporând semințele la 2-2,5 cm adâncime. Cantitatea de sămânță necesară la hectar este 10-12 kg. Deoarece chimenul este o plantă bienală, care produce fructe numai în anul al doilea, se tinde ca prin măsuri tehnologice să se obțină recolte încă din primul an. În acest sens se practică cultura mixtă a chimenului în anul întâi.

Pentru cultura mixtă se recomandă o plantă anuală, care se coace timpuriu, cum sunt: , mazărea sau macul. Folosind negru în cultură cu chimenul, anumiți agricultori au obținut valoarea producției la cele două plante cu 15% mai mare decât la cultura pură.

Cum se cultiva chimenul?
Cum se cultiva chimenul?

Imediat după ridicarea plantelor se execută un prășit mecanic, iar la nevoie și unul manual pe rând. În culturile mixte, obligatoriu după planta anuală, se execută o prașilă mecanică. În condiții prielnice, majoritatea plantelor dau flori și fructifică în anul al doilea. Înflorirea unui lan durează o lună, iar a unei plante aproximativ 20 zile.

Când se recoltează chimenul?

Ca la majoritatea speciilor din familia Umbelliferae, nu se poate aștepta recoltarea până la coacerea întregului lan, deoarece primele fructe coapte se scutură foarte ușor. Recoltarea chimenului pe suprafețe mici se face cu secera sau cu cositoarea de fin, când 40-50% din fructe au o culoare brună. La recoltarea cu combina direct din lan, momentul optim este atunci când toate fructele au căpătat culoarea brună. Producția ce se poate realiza la hectar este de 1000-1400 kg semințe.

Soiuri de chimen

În ceea ce privește soiurile cultivate, majoritatea țărilor folosesc populații locale. La noi în țară s-au adus câteva soiuri din Olanda, uniforme în coacere și cu conținut ridicat în esență de ulei, dar sunt încă în faza de experimentare.

Cum se păstrează chimenul?

În ceea ce privește sortarea, păstrarea și valorificarea producției, chimenul nu ridică probleme deosebite. Producția se ambalează în saci de iută de 25 kg și se păstrează în magazii uscate și bine aerate. Pentru obținerea unor semințe cu germinație ridicată, se recomandă ca la culturile producătoare de semințe pentru reînmulțire să se asigure în perioada înfloritului 1-2 stupi cu albine la hectar. Semințele destinate reînmulțirii nu trebuie să fie mai vechi de un an.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :