Ce rol au sucurile de fructe în alimentație? Cum ne influențează starea de bine?

/
/
/
969 Views

Este cunoscut faptul că omul nu poate trăi fără apă. Organismul lui conține 60% apă, iar unele organe cum este creierul conțin apă până la 85%. Omul pierde în 24 de ore în jur de 2.5 l apă, dar pierderile de apă pot ajunge până la 6-8 litri, când depune eforturi fizice, când este foarte cald sau în cazul unor maladii. Pierderea a 10% din apa ce o conține corpul omenesc provoacă moartea.

Rolul apei în organism, în principal, se manifestă prin următoarele acțiuni:

 • intervine în menținerea constantă a temperaturii corpului eliminând căldura ce prisosește, prin transpirație, evaporare etc.
 • dizolvă substanțele nutritive din hrană, le transportă la celule unde sunt metabolizate și apoi transportă reziduurile pentru a fi eliminate prin rinichi, piele, plămâni etc.
 • dizolvă substanțele minerale și le transportă în organism făcând posibilă acțiunea lor.

Pierderile de apă trebuie recuperate și pentru aceasta, omul consumă apă și o preferă înaintea multor altor băuturi. Apa este adusă în organism ca atare, prin alimente și o parte rezultă prin metabolizarea alimentelor. Se apreciază că 2/5 din apă provine din alimente, iar 3/5 este ingerată ca atare (, supe etc.). Apa potabilă provine din surse naturale și este supusă unor operații și tratamente cum sunt decantarea și sterilizarea cu clor. Această apă nu este totdeauna agreabilă.

În scopul de a se satisface nevoile de apă potabilă ale omului, s-a trecut la îmbutelierea apelor minerale care provin din apele subterane și care ies la suprafața solului sub formă de izvoare naturale. Apa îmbuteliată este transportată pentru consum spre centrele populate. Se îmbuteliază ape minerale plate (fără bioxid de carbon) sau carbonate (cu bioxid de carbon), pentru consum direct sau cu indicații terapeutice. La îmbutelierea acestor ape se impune o dezinfecție riguroasă a buteliilor, mai ales atunci când acestea provin din recuperări și pot fi poluate, cu grade avansate de infectare.

Cantitățile de apă minerală îmbuteliată în prezent satisfac în mare măsură nevoile de apă potabilă ale omului. În același scop, de a satisface nevoile de apă ale omului, se caută înlocuirea parțială a acesteia cu produse care conțin proporții mari de apă și care în timpul consumării să fie agreabile. Totodată, se urmărește ca aceste produse să fie și o cale prin care să se introducă în corpul omenesc și unele substanțe necesare alimentației raționale, pentru sănătatea omului.

Sucurile obținute din sunt produse care pot înlocui în mare parte apa și pot fi folosite și în scopurile arătate. Prin denumirea de suc de fructe se înțelege produsul extras prin presare din fructe proaspete, sănătoase, coapte, produs nefermentat sau care conține urme de alcool până la maxim 1% vol.
La prepararea și consumarea sucurilor de fructe se are în vedere cantitatea mare de apă pe care acestea o conțin și faptul că fructele din care se prepară sunt alimente caracterizate printr-un conținut important de glucide ușor asimilabile, de acizi, substanțe colorante, aromate și minerale, de etc.

Consumul de sucuri devine an de an mai însemnat, iar în scopul producerii lor s-a înființat o importantă industrie. Mai mult chiar, se manifestă tendința de a fi obținute și în condiții manufacturiere, casnice, pentru valorificarea producțiilor proprii de fructe, de a se lărgi consumul de produse agreabile, după gustul fiecăruia, pentru o alimentație rațională cât și pentru înlocuirea băuturilor alcoolice.

La prepararea sucurilor de fructe, prin tehnologiile aplicate, se urmărește să se extragă și să se conserve în ele cea mai mare parte a substanțelor valoroase din fructe. În acest fel se asigură valoarea alimentară și caracteristicile organoleptice, așa cum s-au aflat în fructele materie primă. Pentru aceasta, sucurile de fructe sunt denumite și fructe lichide.

Sucurile de fructe sunt produse ușor digerabile ce pot avea acțiune stimulativă, vivifiantă, fortifiantă, antitoxică, diuretică și au proprietăți igienice remarcabile. Sunt sărace în lipide, proteine și săruri de sodiu. Au aspect, culoare și aromă plăcută. Se pot consuma reci în timpul verii și calde iarna, în egală măsură, de copii, tineri și bătrâni.

Cele mai importante dintre efectele constatate la sucurile de fructe determină conservarea lor în diferite scopuri, astfel:

 • sucul de afine se recomandă în cazul deranjamentelor stomacale, intestinale și în cazul diverselor boli care afectează vederea;
 • sucul de agrișe se recomandă în caz de anemii și stări nervoase;
 • sucul de coacăze negre este foarte bogat în vitamina C, se recomandă în afecțiunile în care se face simțită lipsa acestei vitamine și în reumatism, artrită, răceli și pneumonie;
 • sucul de coacăze roșii se recomandă în cazul afecțiunilor renale și hepatice;
 • sucul de căpșune are efecte bune în purificarea sângelui;
 • sucul de mere este calmant al sistemului nervos, stimulează metabolismul, deschide apetitul și se opune sclerozării arterelor. Este un aliment potrivit pentru cei ce depun o muncă intelectuală;
 • sucul de prune se recomandă în cazul digestiei lente;
 • sucul de struguri albi și roșii se recomandă în caz de anemii;
 • sucul de vișine este excelent ca băutură caldă în cazul răcelilor;

În multe gospodării se dispune de fructe care prisosesc consumului în stare proaspătă. Acestea în general sunt prelucrate în gemuri, compoturi sau sunt fermentate pentru obținerea rachiurilor, sau sunt prelucrate sub formă de sucuri sau nectaruri. Prin prelucrarea fructelor în sucuri și nectaruri avem avantajul că se conservă cele mai valoroase componente din fructe, într-o formă agreabilă, fără consum de zahăr, sau cu folosirea acestuia în cantități mici. Ca urmare a acestui fapt se manifestă tot mai mult dorința pentru cunoașterea posibilităților de a le prepara casnic în condițiile și după gustul fiecăruia.

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :