Care sunt cele mai bune fructe de folosit pentru prepararea băuturilor?

/
/
/
927 Views

O livadă sau o vine bine îngrijită ne va pune mai puține probleme la sortarea respectivelor calități de . Desigur, din fructele culese sub îngrijirea noastră și la timpul potrivit, manipulate cu grijă, transportate corespunzător și sortate, vom obține de bună calitate și cu pierderi cât mai mici. Fructele nu vor fi recoltate prin bătaie cu prăjina sau scuturare. Fructele culese cu leziuni, mucegaiuri sau alte boli și nesortate imediat, vor mări pierderile, iar folosite ca atare în prelucrarea băuturilor vor da rebuturi.

Să nu uită că merele rele strică pe cele bune!!! În situația când avem mere, pere sau gutui atacate de putregaiuri, ele vor trebui riguros curățate cu briceagul și imediat prelucrate.

Ce trebuie să știi despre fructele pe care le folosești la prepararea băuturilor?

  • va trebui să sortăm fructele rele de cele bune încă de la cules și apoi pe parcurs până la prelucrare;
  • nu vom amesteca la prelucrare fructele sănătoase cu cele bolnave;
  • băuturile provenite din fructele curățate (cu briceagul) de părțile atacate de boli nu se vor amesteca cu cele provenite din fructe bune;
  • băuturile provenite din fructele curățate de boli le vom sulfita mai mult, în caz contrar băutura respectivă se va altera;

De reținut că pe timpul transportului, fructele se vor feri de soare, prin acoperire. Păstrarea lor trebuie făcută în locuri răcoroase, aerisite, ca de exemplu, în pivnițe curate (văruite), ghețării, frigidere sau camere răcoroase. Transportul fructelor zemoase la distanțe se va face seara, noaptea sau dimineața, pe răcoare, în scopul de a nu stârni fermentări nedorite, lucru ce produce multe neajunsuri la prelucrare și ulterior în băutura finită.

Cum trebuie să fie semințele și plantele aromatice pe care le folosești la fabricarea băuturilor?

Mulți amatori de băuturi și preparate din fructe și plante se întreabă de ce nu le reușește o rețetă, de altfel pe care ei au gustat-o la un oarecare “specialist” acasă. Cauza este că unii “rutinați” ai rețetelor omit să dea unele îndrumări amatorilor, considerându-le uzuale și deci știute. În general, așa-zisul secret începe de la calitatea materiei prime și a ingredientelor, pe care le vom menționa mai jos. Restul de probleme de amănunt sunt arătate la fiecare rețetă de băutură sau preparat în parte.

Semințele vor trebui să provină din recolta anului în curs, cel mult de doi ani, și păstrate corespunzător la loc rece și uscat. În caz contrar nu vor avea arome (de exemplu chimenul, coriandrul etc.). Respectivele semințe nu trebuie să fie tratate cu insectofungicide (eventual se spală cu apă rece și se usucă în strat subțire).

Rădăcinile de iris, angelică, virginică etc. se pun la măcerat numai după ce în prealabil s-au uscat la umbră. Se păstrează în pungi de polietilenă sau borcane astupate.

Florile și plantele ierboase se usucă bine la umbră și se păstrează în același mod.

Pentru a nu se mucegăii se întind în strat subțire și se întorc regulat (pelin, flori de soc, romaniță etc.) Sunt situații când se folosesc plante aromate sau flori proaspete, ca de exemplu menta, flori de sulfină, de violete, salcâm, trandafir, coji de nuci verzi etc., în scopul obținerii culorii mai intense în băutură sau a unei arome cu gust fructos.

Coarnele, fructele de măcieș se pot culege până în noiembrie, decembrie și se păstrează corespunzător peste iarnă. Fructele trebuie să fie lipsite de peduncul (codiță), căci pedunculul imprimă băuturii un gust ierbos. Fructele de măcieș se pun la uscat tot la umbră, deoarece își păstrează mai bine vitamina C și cedează ușor aroma și fructuozitatea în băutură.

Poate te interesează și cum se fabrică țuica?

Vișinele. Puțini amatori de băuturi știu să aleagă un soi adevărat de vișină. Pe piață și respectiv în livezile noastre se găsesc multe soiuri de vișine. Pentru o băutură de vișine vom alege numai un soi de vișine care colorează intens, în roșu rubiniu. O băutură cu vișine (suc, vișinată, cherry brandy) trebuie să aibă o culoare rubinie nu roz. Cum vom alege acele vișine colorate? Vom observa culoarea petei de suc pe o hârtie albă chiar la locul de vânzare sau în livadă.

La cireșe negre, de asemenea, controlăm intensitatea culorii în același mod.

Zmeura, mura, căpșunii, fragii, afinele se culeg numai bine coapte, având culoare specifică.

Cum trebuie să fie vasele pe care le folosești la prepararea băuturilor?

Vasele în care păstrăm sau prelucrăm fructele trebuie să fie bine curățate. Fructele murdărite se spală prin scufundare, de preferință ajutându-ne de o strecurătoare sau coșuleț. Nu se spală prin jet de robinet sau furtun, nici turnare de apă peste ele căci se zdrobesc. Toate aceste fructe se curăță când începe operația de preparare și nu mai devreme. Aceste fructe au în pulpa lor, de multe ori, niște viermișori albi, inofensivi pentru om. Înlăturăm acești viermișori în câteva minute, scufundând fructele într-o soluție de 2% sare. Viermișorii vor ieși imediat la suprafața apei. Clătim apoi fructele printr-o ușoară scufundare în apă rece.

Restul fructelor, ca: mere, pere, gutui, caise, piersici se recoltează mai bine coapte, nezdrobite. La preparare de băuturi se folosesc doar cele curate. Eventual, din fructele zdrobite (caise, piersici, prune), dar nestricate, se pot face tot băuturi, însă nu trebuie amestecate cu băuturile provenite din fructele sănătoase.

Esențe: La drogherii găsim numeroase esențe aromate de fructe, iar pe sticluța respectivă se menționează concentrația lor. În ceea ce privește calitatea esențelor din comerț, precizăm că acestea trebuie să fie naturale și nu sintetice, cu excepția esenței de rom, care este inofensivă pentru organismul omenesc în dozele ce se consumă! 

Sursa: Băuturi și preparate din fructe, Ing. S. Teodorescu, Ing. Maria Hagigheanu

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :