Ce este agricultura biologică?

/
/
/
1057 Views

Agricultura biologică este o alternativă la practica obișnuită a agriculturii moderne, intensive, care caută însă să respecte “legile naturii”, “legile vieții” pornind de la conceptul că:

 • solul este un organism viu;
 • iar un organism viu oricât de simplu ar fi, este totuși mai complicat decât un calculator electronic;
 • există încă multe procese biologice pe care încă nu le cunoaștem, dar o serie de observații practice, socotite uneori empirice, pot fi folosite cu rezultate bune;
 • intervențiile într-un proces biologic au repercusiuni asupra întregului organism;
 • unele intervenții ale omului în procesele biologice din sol au efecte uneori pe o perioadă lungă de timp;
 • introducerea în ciclul biologic a unor substanțe chimice obținute industrial, din care unele nici nu existau în natură (pesticide, erbicide) pot să aibă efecte periculoase asupra viețuitoarelor, întrucât în natură nu exista la data folosirii lor sistemele enzimatice specifice pentru degradarea lor;
 • unele tehnici agricole tradiționale cu caracter empiric nu sunt dăunătoare pentru mediul înconjurător;
 • tehnicile agricole moderne (chimizarea, mecanizarea) constituie uneori intervenții agresive;
 • în procesele biologice din natură nu trebuie să se intervină decât cu mare prudență;

Scopul principal al agriculturii biologice constă în realizarea de produse agroalimentare cu un conținut ridicat în substanțe cu rol biologic activ, astfel ca să nu prejudicieze sănătatea omului și mediul înconjurător.
Obținerea de produse agroalimentare calitativ superioare se realizează prin stimularea “forțelor naturii”, pentru restabilirea armoniei energetice între natură și plantele cultivate și acestea se realizează cu intervenții cât mai puține din partea omului și mai ales a nefolosirii produselor chimice realizate industrial.

Agricultura biologica se bazează în principiu pe ridicarea conținutului solului în materie organică prin folosirea îngrășămintelor organice naturale (gunoi de grajd, compost, îngrășăminte verzi, tulbureală, urină + must de gunoi de grajd). De aceea ea se poate practica cu succes în exploatațiile agricole care au sector zootehnic taurin. Agricultura biologica nu se limitează numai la pregătirea și folosirea composturilor, ci ea se integrează și cu alte măsuri tehnice și anume:

 • asolamentul multianual cu leguminoase;
 • lucrarea solului cât mai la suprafață, fără întoarcerea brazdei și practicarea periodică a subsolajului;
 • renunțarea la îngrășămintele chimice obținute pe cale industrială și utilizarea de forme minerale naturale greu solubile (granite fin mărunțite, săruri potasice naturale, fosforite măcinate).
 • reducerea sau renunțarea la combaterea chimică a buruienilor, dăunătorilor și a bolilor plantelor.

În unele variante ale agriculturii biologice pe lângă măsurile tehnice se pune accent în acțiunea de întărire a creșterii și dezvoltării plantelor și pe unele “forțe ale naturii” și a unor “factori cosmici”. Fără îndoială că în mediul înconjurător este cuprinsă și influența unor factori permanenți care nu pot fi controlați de un om (atracția lunii, atracția cosmică universală), dar care, în decursul timpului, au fost asimilate în codul genetic al plantelor, astfel că acestea reacționează chiar și la intensitatea, variabilitatea și ritmicitatea prezenței lor.

În țările vest-europene există un curent favorabil pentru practicarea agriculturii biologice, ca și pentru existența unei piețe paralele mai scumpă pentru fructele și legumele realizate prin aceste variante. În aceste țări există asociații profesionale ale acestor producători, care, periodic, organizează cursuri de pregătire și reciclare profesională, care publică reviste cu teme specifice agriculturii biologice. De asemenea, au organizate magazine pentru desfacerea produselor membrilor asociației, produse care uneori sunt certificate în ceea ce privește autenticitatea și calitatea biologică de către personalități științifice recunoscute.

În afară de asociațiile particulare, există organe oficiale de stat care dau sfaturi competente celor care doresc să practice această variantă a agriculturii. În unele țări (Germania – Dortmund) sunt catedre în învățământul superior care predau despre agricultura alternativă, din care face parte și agricultura biologica. Un mare interes se remarcă în țările vest-europene, din partea unor consumatori pentru produsele agricole obținute prin varianta agriculturii biologice, care sunt socotite mai sănătoase, mai naturale și care deși uneori nu au un aspect comercial deosebit, consumatorii sunt totuși de acord să plătească un preț mai ridicat, pentru calitatea lor biologică.

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :