Cum se cultivă cartoful dulce? Cum se păstrează peste iarnă?

/
/
/
869 Views

În prezent cartoful dulce are o importanță redusă pentru țara noastră, datorită faptului că este foarte puțin cunoscută. Pe măsura dezvoltării importului de legume, cartoful dulce a apărut însă la supermarketuri și cerințele pieței pentru acest produs vor crește în viitor. Rădăcinile tuberizate de cartof dulce se consumă într-o gamă variată de preparate (piureuri, supe, creme, prăjiți, desert).

Comparativ cu tuberculii de cartof, rădăcinile de cartof dulce au o compoziție biochimică superioară, conținând: 33-34 % substanță uscată, 3,4 % proteine, 9,5 % zahăr total, 19,2 % , săruri minerale de K, Ca, P, Mg, vitamina C; 44 la 100 g substanță proaspătă. Cartoful dulce servește drept materie primă în industria conservelor, pentru obținerea unei faini utilizate în patiserie, la extragerea alcoolului. Conținând mult amidon este utilizat în industria textilă și Ia fabricarea hârtiei.

Vrejii pot fi o sursă importantă de lărgire a bazei furajere, iar rădăcinile rănite dezvoltă un mucegai cu miros plăcut și proprietăți terapeutice. Importanța culturii rezidă atât din posibilitatea extinderii culturii în zonele unde cartoful degenerează, cât și din necesitatea diversificării sorti­mentului legumicol cu specii mai puțin cunoscute, dar care au valoarea nutritivă ridicată.

Cartoful dulce – cerințe față de sol, umiditate și lumină

Cartoful dulce este foarte pretențios la căldură și sensibil la temperaturi scăzute. Creșterea este normală la 24° C și încetează sub 15,5° C, iar la 0° C plantele sunt distruse. Pentru îngroșarea rădăcinilor necesită minimum 4 luni de perioadă călduroasă cu temperaturi de 23-30° C. Plantă de zi scurtă, înflorește și fructifică la o durată a zilei de până la 12 ore, în timp ce ziua lungă și intensitatea ridicată a luminii (30.000 lucși) favorizează creșterea vegetativă și îngroșarea rădăcinilor.

Față de umiditate manifestă cerințe moderate, mai mari la depunerea substanțelor de rezervă în rădăcini, când necesită 70-80 % din capacitatea de câmp. Lipsa apei determină diminuarea producție și a conținutului în amidon al rădăcinilor. Preferă soluri ușoare, nisipo-lutoase, bine drenate, afânate, fertile cu un pH de 5,6-6,5. Dă producții mari pe soluri fertilizate cu chimice și verzi. Îngrășămintele organice sunt recomandate numai pe soluri nisipoase sau slab podzolite.

Soiuri de cartof dulce

Soiurile de cartof dulce sunt adaptate la condiții climatice diferite și specializate pe destinații. Mai răspândite în cultură sunt: Victoria 100, Honey Gold, Red Early Sweet (consum proaspăt). Centennial (păstrare), Porto-Rico (industrializare), Pelican, Procesor (furajere).

cartoful dulce?

Cultura de cartof dulce se înființează primăvara mai târziu, după culturi timpurii de spanac, salată, ceapă și usturoi verde.

Pregătirea terenului pentru cultura de cartof dulce

Pregătirea terenului este asemănătoare cu cea efectuată la rădăcinoase, în plus primăvara, cu 8-10 zile înaintea plantării, se modelează terenul în biloane cu lățimea la bază de 30-40 cm, înalte de 25-28 cm și distanțate la 70 cm. Producerea materialului săditor începe la sfârșitul lunii martie și are loc în sere sau răsadnițe calde, unde rădăcinile de cartof se așază la forțat într-un strat de amestec de pământ, de 15-20 cm sau direct în solul bine afânat, în rânduri la 30/35 cm.

Se udă și se asigură o temperatură de 21-25°C. După 15-20 zile apar lăstarii care se detașează în mod eșalonat de pe rădăcini (când au peste 10 cm înălțimea și sunt ușor lignificați la bază) și se pun la înră­dăcinat în lădițe sau în strat de amestec, la distanța de 5/5 cm. Pentru producerea butașilor înrădăcinați necesari suprafeței de un ha cultură, se utilizează 200-300 kg rădăcini de cartof dulce. Pentru creșterea randamentului de în­mulțire, se pot efectua butași și din ramificațiile primilor lăstari formați.

Unii autori recomandă utilizarea butașilor de tulpină sau de frunză sau plantarea rădăcinilor mici. Alții recomandă folosirea lăstarilor detașați de pe rădăcini înaintea plantării și înrădăcinați în vase cu apă. Stimularea formării rădăcinilor adventive, se poate face cu substanțe reglatoare de creștere.

Plantarea cartofului dulce

Plantarea cartofului dulce are loc după 20 mai până la sfârșitul lunii iunie, câte un rând pe bilon la 70/50 cm. Pentru asigurarea prinderii, butașii se fasonează prin reducerea unei părți din limbul frunzelor și se mocirlesc. Se plantează pe partea sudică a bilonului și se udă imediat. Rezultate bune se obțin dacă, în momentul plantării, se face o fertilizare locală, administrând la fiecare cuib, mraniță (15-20 t/ha).

Lucrările de îngrijire curente, constau în: 1-2 prașile în prima parte a vegetației, până când vrejii se întind pe pământ; erbicidarea cu Afalon 1,5 kg/ha, sau Dachtal 9-11 kg/ha; 6-8 udări prin aspersiune; fertilizarea cu îngrășăminte chimice la 4 săptămâni de la plantare; combaterea cu substanțe specifice, a bolilor criptogamice, coropișnițelor și viermilor sârmă.

Citește și: Dovlecelul Patison – Ce este? Cum se cultivă?

O lucrare specială este săltarea vrejilor de pe loc pentru a evita formarea rădăcinilor adventive a căror înrădăcinare împiedică îngroșarea rădăcinilor comestibile. Lucrarea se execută obligatoriu, de 1-2 ori în timpul perioadei de vegetație, folosind furci de lemn și având grijă ca vrejii să fie mișcați fără a-i răsturna.

Când se recoltează cartoful dulce?

Cartoful dulce se recoltează la sfârșitul lunii octombrie, înaintea căderii brumelor. Recoltarea se face cu dislocatorul de rădăcini, plugul, sau cazmaua, evitându-se rănirea rădăcinilor. Imediat după recoltare, rădăcinile tuberizate sunt așezate, în încăperi curate și bine aerisite. Temperatura de păstrare a cartofului dulce este de 26-30°C și 80 % umiditate atmosferică, timp de 10-12 zile, în vederea uscării și vindecării rănilor. Producțiile variază între 15-40 t/ha dintre care 85 – 90 % sunt rădăcini consumabile, de cel puțin 100-300 g. Producția de vreji folosiți în hrana animalelor depășește 80 t/ha.

Cum e păstrează cartoful dulce peste iarnă?

Păstrarea cartofului dulce peste iarnă este dificilă, rădăcinile de cartof dulce fiind foarte pe­risabile datorită conținutului ridicat de glucide. El se poate păstra o durată scurtă de timp în pivnițe sau încăperi întunecate, la 10-13° C. Temperaturile mai mici favorizează putrezirea rădăcinilor. Se recomandă ca în vederea consumului în stare proaspătă sau prelucrări industriale, rădăcinile să fie valo­rificate imediat după recoltare. Păstrarea unei cantități mici de rădăcini ca material de înmulțire, se face prin stratificare în lăzi, cu un material (rume­guș, talaș, hârtie etc.) bine uscat și dezinfectat.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :