Producția de carne la Vitele din Rasa Santa Gertrudis

/
/
/
662 Views

Rasa Santa Gertrudis este originară din SUA, fiind formată în statul Texas. S-a format prin hibridarea zebului indian Brahman (rasele Nellore, Guzerat ș.a.) cu taurinele de Shorthorn. Populația astfel rezultată a fost supusă unei selecții riguroase, la fiind folosite doar animalele cu aptitudini bune pentru producția de , având roba de culoare roșie.

Un rol important în consolidarea genetică a rasei l-a avut taurul Monkey (născut în anul 1920) și cei peste 150 de fii ai săi. Se apreciază că toate taurinele de rasă Santa Gertrudis sunt descendenți ai acestui taur (Gillespie J.R.-1983). Genotipul rasei Santa Gertrudis este alcătuit din 3/8 (37,5%) gene de la zebul Brahman și 5/8 (62,5%) gene de la taurinele de rasă Shorthorn.

Descrierea rasei

Rasa Santa Gertrudis se caracterizează prin dezvoltare corporală mare, talia medie la fiind de 130 cm și masa corporală de 600-650 kg. Are o conformație corporală specifică raselor specializate pentru producția de carne. Capul este relativ scurt și larg, coarnele sunt mici sau lipsesc (akeratos), iar urechile sunt mari și ușor atârnânde. Gâtul este scurt și musculos. Pe părțile laterale ale gâtului pielea formează numeroase pliuri, iar salba este foarte bine dezvoltată. La nivelul grebănului se poate remarca (în special la masculi) un depozit adipos (cocoașă). Trunchiul este foarte lung, larg și adânc, de formă cilindrică, cu musculatură foarte bine dezvoltată. Membrele sunt groase, puternice. Oglinda botului este de culoare roșie închisă, iar ongloanele sunt pigmentate. Culoarea robei este uniformă, roșie-vișinie.

Producția de carne la vitele din Rasa Santa Gertrudis

Rasa Santa Gertrudis are aptitudini foarte bune pentru producția de carne. Tineretul taurin supus îngrășării realizează sporuri medii de 1000-1200 g. La vârsta de 15-18 luni se înregistrează greutăți corporale de 500 kg, randamentul la tăiere este de peste 60%, iar are calități organoleptice superioare.

vitele din Rasa Santa Gertrudis
vitele din Rasa Santa Gertrudis

Rasa Santa Gertrudis se comportă bine atât în cazul îngrășării în sistem intensiv cât și pe pășune, valorificând foarte bine vegetația săracă, bogată în celuloză, specifică zonelor de creștere. Această rasă a moștenit de la zeb rezistența, rusticitatea și capacitatea deosebită de a se adapta la condițiile specifice zonelor aride subtropicale, iar de la rasa Shorthorn precocitatea și unele însușiri valoroase pentru producția de carne.

Având în vedere calitățile sale deosebite, rasa Santa Gertrudis s-a răspândit în țările din zonele subtropicale și tropicale ale lumii, dar și în Europa. În America Centrală și în America de Sud, rasa Santa Gertrudis a participat la formare unor rase noi: Retinta (Andalusian x Santa Gertrudis), Barzona (Hereford x Africander x Santa Gertrudis), Metizo (Criollo x Brahman x Santa Gertrudis x Nellore).

Această rasă a fost importată și în România, fiind utilizată la încrucișări industriale și de infuzie cu taurinele din Delta Dunării, în vederea obținerii de hibrizi care să posede o bună precocitate și capacitate de valorificare a furajelor specifice acestei zone.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :