Care sunt bolile transmisibile la om prin consum de carne sau produse din carne?

/
/
/
4045 Views

Bolile transmisibile la om, prin consum de produse de , apar datorită consumului de cu paraziți sau microorganisme patogene sau datorită toxiinfecțiilor alimentare. Aceste produse nu corespund normelor sanitare în vigoare.

provenite de la cărnuri infestate cu paraziți

Bolile provenite de la cărnuri infestate cu paraziți sunt: trichineloza, cisticercoza, cenuroza, distomatoza, echinococoza, râia.

Trichinoza (trichineloza) este o boală parazitară foarte periculoasă pentru om, deoarece carnea infestată nu se poate observa cu ochiul liber. În ultimul timp s-au constatat destul de multe cazuri de trichineloză la om, printre care și cazuri mortale, datorită consumului de carne de porc bolnav cu acest parazit. Boala la om debutează cu frisoane, grețuri și vărsături. În etapa următoare, larvele se răspândesc prin sânge dând dureri de cap, palpitații, scăderea tensiunii. În etapa a treia larva se localizează în mușchi, dând astfel dureri musculare și articulare, tulburări de mers și altele.

Cisticercoza este o boală produsă prin localizarea în carne sau organe a formelor larvare de tenie. Există cisticercoză porcină și cisticercoză bovină. La om această boală se manifestă sub formă de:

  • cisticercoză formă cerebrală dând dureri psihice, de memorie etc.
  • cisticercoză formă oculară care dă tulburări de vedere până la orbire.

Cenuroza este o boală în care parazitul se fixează pe creier, ducând la tulburări nervoase.

Distomatoza (galbează) boală în care parazitul se localizează în canalele biliare ale ficatului.

Echinococoza este produsă de paraziții depuși în ficat, plămâni, splină, rinichi ai bovinelor, ovinelor și porcinelor sub formă de chiști hidatici.

Râia se întâlnește la ovine și porcine.

Boli care provin din carne infestată cu microorganisme patogene transmisibile la om

Bolile care provin din carne infestată cu microorganisme patogene transmisibile la om sunt antraxul, brucelozam febra aftoasă, morva, rujetul și tuberculoza.

Antraxul (dalac) este cea mai periculoasă boală infecțioasă care afectează rumegătoarele, cabalinele și porcii. Animalele au temperaturi ridicate de până la 42°C. Când boala este confirmată toată carnea trebuie distrusă prin ardere.

Bruceloza (un fel de tuberculoză) este o boală foarte periculoasă care poate afecta toate animalele și este transmisibilă și la om. Această boală dă modificări hepatice, pulmonare, osteo-articulare etc.

Febra aftoasă este o boală infectocontagioasă a animalelor cu copite despicate, care se poate transmite și la om. Se ard esofagul, stomacul, intestinele, ugerul și picioarele. Omul poate să ia boala din lapte sau prin manipularea cărnii bolnave.

Morva (răpciuga) este o boală foarte periculoasă, incurabilă pentru cabaline, de aceea carcasele se ard.

Rujetul (brânca porcului) este o boală infecțioasă care se transmite ușor la om prin manipularea cărnii. Se manifestă prin dureri articulare, leziuni cutanate etc.

Tuberculoza este boala cea mai întâlnită și este produsă de bacilul Koch. La abator se întâlnește cel mai frecvent la și porcine și mai rar la ovine. La animale apar noduli pe plămâni sau în stare avansată pot să apară pe mai multe organe.

Citește și: TRATAMENT PENTRU TOXIINFECȚII ALIMENTARE!

Toxiinfecțiile alimentare

Toxiinfecțiile alimentare sunt intoxicațiile care se datoresc consumului de carne (în acest caz) în care a avut loc o dezvoltare microbiană cu producere de toxine. După natura germenilor în cauză se deosebesc trei categorii de intoxicații datorată consumului de carne:

  • toxiinfecțiile produse de Salmonella sunt cele mai cunoscute. Se cunosc peste 60 de tipuri de germeni care se întâlnesc la animale și la oameni. Salmoneloza la om se caracterizează prin tulburări gastro-intestinale însoțite de vărsături, febră, delir. Netratată la timp poate provoca moartea.
  • toxiinfecțiile cu stafilococi enterotoxici. În cazul produselor din carne contaminarea se face la prepararea mezelurilor, cârnaților, tobelor, tocarea cărnii, pateurilor etc. Toxina acestor stafilococi rezistă la temperaturi ridicată și acționează la om asupra terminațiilor nervoase ale tubului digestiv, dând febră, dereglări nervoase și degestive.
  • botulismul este produs de toxinele botulinice asupra sistemului nervos al consumatorului. Toxiinfecția botulinică este produsă prin consum de carne, cârnați etc. în stare crudă sau insuficienți fierți sau prăjiți.

De cele mai multe ori toxiinfecțiile alimentare apar datorită nerespectării regulamentelor sanitar-veterinare, preparării și păstrării necorespunzătoare a produselor din carne.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :