Care sunt băuturile alcoolice tari naturale?

/
/
/
1135 Views

Băuturile alcoolice tari naturale se mai numesc și rachiuri naturale și se obțin în cea mai mare parte prin fermentarea și distilarea fructelor și a subproduselor de la vinificație. De asemenea, mai pot fi folosite ca materii prime sau și anumite sucuri de plante, plămezi de cereale sau alte surse naturale de zahăr fermentescibil.

Țuica de prune este cel mai frecvent întâlnită în țara noastră, producându-se în cantități mult mai mari comparativ cu alte tipuri de alcoolice tari. În funcție de sortiment, poate avea o concentrație alcoolică de 25-50%. Sortimentele cunoscute sunt: țuica curentă, care se obține dintr-un amestec de prune aparținând diverselor soiuri comune, și care are o concentrație alcoolică de cca. 25%; țuica cu denumire de origine, obținută din soiuri atent selecționate și cultivate în bazine pomicole consacrate (ex. Țuica de Horezu, țuica de Turț), cu o concentrație alcoolică de minim 28%; țuica bătrână, obținută din materii prime superioare calitativ, prin învechire cel puțin un an, în butoaie de stejar; țuica superioară de prune (șliboviță, pălincă etc.) obținută prin redistilarea țuicii până la o concentrație alcoolică de 40-45% și învechire în butoaie mai mulți ani.
Țuica de prune este limpede, incoloră, cu nuanță gălbuie și cu aromă specifică (mai intensă la unele sortimente, cum ar fi țuica bătrână).
De menționat că pentru fabricarea rachiurilor se pretează aproape toate fructele, deoarece au în compoziția lor zahăr fermentescibil; se fabrică rachiu de mere, caise, cireșe, pere, fructe de pădure etc. Acestea au culoare gălbuie până la brună și un buchet de arome specific fructelor din care provin.
Din gama rachiurilor obținute din subproduse rezultate de la vinificație fac parte: rachiul de drojdie, rachiu de tescovină și rachiul de .

Rachiu de drojdie se fabrică prin distilare din drojdia rezultată după limpezirea vinului. Are o concentrație alcoolică de circa 30% și un miros specific de drojdie. Prin învechirea rachiului de drojdie, se obține spuma de drojdie, cu o concentrație de circa 35%.

Rachiul de tescovină se obține prin prelucrarea tescovinei rezultată în urma procesului de vinificație. Are o concentrație alcoolică de circa 30-35%, este incolor sau slab gălbui, cu miros caracteristic.

tari pe bază de vin. Prin distilarea vinului se pot obține rachiurile de vin sau diferite distilate superioare. Rachiul de vin se obține de regulă din vinuri slab alcoolice sau degradate.

Distilatele de vin se obțin din vinuri stabilizate, nealterate. Ele se supun învechirii în butoaie de stejar, la temperaturi cuprinse între 20 și 30°C. Acestea sunt recunoscute ca produse tip Cognac (după procedeul Cognac), și au denumiri convenționale, după zonele din care provin. Au o concentrație alcoolică între 36-45%, o culoare galbenă chihlimbarie, și un buchet și gust specifice, armonizate în urma procesului de învechire.
În funcție de durata de învechire, produsele de tip Cognac se clasifică astfel: tipul V.S.O.P (very superior old product), cu o vechime de pe peste 30 de ani; V.S.O., cu o vechime de de peste 25 de ani; V.O. produs vechi, dar fără precizarea duratei; “Trei stele”, cu o vechime de 10-15 ani; “Două Stele”, cu o vechime de 10 ani; “O stea”, cu o vechime de 5-10 ani.
Pentru consum curent, învechirea distilatelor de vin (și implicit formarea culorii și buchetului specific) este accelerată cu ajutorul unor așa numiți bonificatori (prune uscate, flori de tei, zahăr caramelizat etc.)

Băuturile alcoolice tari din cereale se fabrică prin distilarea plămezilor fermentate (din grâu, orz, ovăz, secară), învechirea și după caz, aromatizarea lor; mai cunoscute sunt cele de tip whisky (sau bourbon) și gin (cu aromă de ienupăr). Concentrația alcoolică a acestor băuturi este de 40-45%

Romul natural se obține prin distilarea melasei de la trestia de zahăr. Distilatul se învechește în butoaie, timp în care se formează culoarea brună și buchetul specific (aromatizarea se face prin adăugarea unor plante aromate).

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :