Care este producția de carne la vitele din Rasa Charolaise?

/
/
/
772 Views

Rasa Charolaise este una din cele mai vechi rase de din Franța, formată în zona Charolles, situată în centrul țării. Provine din vechile populații de taurine locale, cu aptitudini bune pentru producția de , rustice și cu o bună capacitate de valorificare a nutrețurilor de pe pășuni. În vederea îmbunătățirii precocității și aptitudinilor pentru producția de carne s-au efectuat încrucișări cu rasa Shorthorn.

Descrierea rasei

Rasa Charolaise este o masivă, cu dezvoltare corporală hipermetrică, talia medie la fiind de 135-137 cm, iar masa corporală de 700-800 kg. Se caracterizează prin conformație corporală caracteristică raselor specializate pentru producția de carne. Capul este relativ mic și scurt. Gâtul este scurt, musculos, cu salbă puțin dezvoltată. Trunchiul este de formă cilindrică, foarte lung, larg și adânc, cu musculatura foarte bine dezvoltată.

Membrele sunt potrivit de lungi, groase și rezistente. Oglinda botului este de culoare roz, coarnele sunt bicolore, iar ongloanele sunt galbene. Culoarea robei este uniformă, alb gălbuie până la galben deschis.

Producția de carne la vitele din Rasa Charolaise

Rasa Charolaise este o rasă specializată pentru producția de carne. La îngrășarea în sistem intensiv tineretul taurin mascul realizează sporuri medii zilnice de 1200-1300 g și randamente la tăiere de peste 60%. Comparativ cu rasele englezești de carne, obținută de la rasa Charolaise are calități organoleptice și culinare superioare; de la tineretul taurin îngrășat până la vârsta de 18-20 luni se obțin carcase mari, cu depuneri moderate de seu în carcasă.

vitele din Rasa Charolaise
vitele din Rasa Charolaise

Rasa Charolaise se caracterizează prin constituție robust-afânată, este rezistentă la și are o foarte bună capacitate de adaptare la diferite condiții de mediu. Este o rasă rustică, longevivă, cu indici de corespunzători. La această rasă se remarcă o frecvență mare a fătărilor distocice, mai ales la primipare și la exemplarele la care se manifestă efectul culard (10-14%). După unii autori, în prezent frecvența distociilor a fost redusă la mai puțin de 4,5%.

Rasa Charolaise manifestă o foarte bună toleranță atât pentru temperaturile ridicate cât și pentru temperaturile scăzute; de asemenea, valorifică eficient pășunile de foarte bună . Relativ frecvent la această rasă se întâlnește fenomenul de ,,hipertofie musculară”, așa numitul efect ,”culard” sau ”double muscled”.

Ca urmare a însușirilor întrunite, rasa Charolaise s-a răspândit în numeroase țări (Anglia, Olanda, Algeria, Mexic, Brazilia, Argentina, Chile, SUA). Această rasă este intens utilizată la încrucișări industriale cu vaci din rasele mixte și chiar de , dar îndeosebi cu rasele englezești de carne (Hereford, Shorthorn, Aberdeen Angus). În SUA, prin hibridare cu zebul a participat la formarea raselor tauroindice Charbray şi Charford etc. Rasa Charolaise a fost importată și în România (în anul 1964), fiind folosită la încrucișări industriale cu vaci slab productive din rasele locale, în vederea obținerii de hibrizi cu aptitudini bune pentru producția de carne. A demonstrat o bună capacitate combinatorie cu rasa Bălțată românească.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :