Calitatea biologică a unui produs alimentar

/
/
/
922 Views

Calitatea biologică a unui produs se referă strict la trei caracteristici de bază pe care acesta trebuie să le îndeplinească și anume: din punct de vedere organoleptic, al aspectului, culorii, aromei, gustului; din punct de vedere igienic, adică al absenței microorganismelor patogene sau a unor reziduuri toxice (pesticide, metale grele); din punct de vedere al valorii biologice, adică al valorii nutritive, al conținutului în vitamine, enzime, proteine zaharuri, săruri minerale, microelemente;

În agricultura biologică se pune accent deosebit pe calitatea biologică și igienică a produsului ce se comercializează. Astăzi, în mod obișnuit, puține sunt produsele agricole a căror valoare comercială se apreciază după calitatea biologică.

Agricultura modernă, intensivă, folosește pentru sporirea producției numeroase substanțe chimice obținute pe cale industrială. Chiar și atunci când se respectă regulile de folosire rămân pe plante, pe fructe, anumite reziduuri din substanțele cu care s-au făcut tratamentele.

Specialiștii și cercetătorii admit că din anumite substanțe folosite ca pesticide, pot fi ingerate cu alimentele anumite cantități, fără ca acestea să aibă vreo acțiune toxică imediată sau în tot timpul vieții celui care le ingerează, care în mod convențional se denumește ca “doză zilnică admisibilă” și se notează cu DZA. Sunt și substanțe pesticide pentru care nu se admite nici o unitate DZA. Aceste limite admise sunt de circa 1000 de ori mai mici decât pragul real de intoxicare, ceea ce constituie un coeficient de siguranță destul de sigur.

Nimeni nu contestă că orice produs chimic (pesticid, medicament etc.) introdus în organism, are o acțiune biochimică specifică în raport cu doza (medicamentele), așa că și reziduurile de pesticide se comportă la fel. Clientul de produse agroalimentare cumpără de regulă după aspectul vizual. Desigur că există o anumită legătură între aspectul vizual și calitatea unor produse agroalimentare, însă în prezent tehnologia agricolă folosește o serie de produse chimice industriale (îngrășăminte, pesticide, erbicide, biostimulatori) care atunci când nu sunt utilizate cu competență profesională pot să lase reziduuri în produsele agroalimentare și pot deveni uneori dăunătoare mai ales pentru copii, bătrâni, convalescenți, persoane alergice.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :