Calitatea apei și a resurselor de apă

/
/
/
1142 Views

și calitatea acesteia prezintă o foarte mare importanță în ceea ce privește securitatea și siguranța alimentară. Apa destinată industriei alimentare trebuie să îndeplinească condiții de potabilitate. Prin potabilă, în sensul legii 458/2002 se înțelege apa destinată consumului uman, după cum urmează:

 • orice tip de apă în stare naturală sau după tratare folosită pentru băut, la prepararea hranei ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei și indiferent dacă este furnizată prin rețea de distribuție, din rezervor sau este distribuită în sticle ori în alte recipiente;
 • toate tipurile de apă folosită ca sursă în industria alimentară pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substanțelor destinate consumului uman.

Apa proaspătă de suprafață și de adâncime este folosită în agricultură în principal pentru irigare și pentru piscicultură. Apa de adâncime (din fântâni) este folosită în multe din gospodăriile rurale în scopuri domestice (pentru băut, pentru pregătirea mâncării, adăparea animalelor, igienizare etc.). Pe plan mondial 40% din culturile destinate producției de alimente rezultă de pe terenuri irigate și se consideră că până în anul 2030 va fi ocreștere anuală de 0,6% a terenurilor irigate. Dacă însă se are în vedere creșterea populației, atunci cantitatea de apă pentru irigație raportată pe cap de locuitor va scade până în anul 2020 cu 17-18%. Trebuie menționat că necesarul de apă pentru a obține diferite produse agroalimentare este extrem de ridicat. De exemplu pentru obținerea a 1500 kg de cartofi se folosesc, în general aproximativ 500 kg de apă. Pentru obținerea a 1800 kg de porumb se folosesc aproximativ 100 kg de apă. Un alt exemplu: pentru obținerea a 70000 kg de carne de vită se folosesc în general aproximativ 15000 kg de apă.

pentru producerea hranei este dependentă de consumul caloric și de procentul de calorii provenite din carne, cunoscând faptul că pentru producerea a 1 kg de carne este de 8-85 ori mai mare decât cel necesar a realiza 1 kg de cereale.

Citește și: APA DIN PRODUSELE ALIMENTARE

Dacă luăm în considerare resursele actuale de apă este necesară o economisire drastică a acesteia prin interzicerea deversării în râuri sau lacuri a apelor uzate dacă acestea nu trec printr-o stație de epurare eficientă. Orice poluare a apelor de suprafață poate fi constituit ca un atentat la calitatea mediului și deci a vieții. Apele de suprafață, în principal râuri, sunt dificil de protejat de contaminare/poluare, deoarece un domeniu larg de activități antropogenice pot contribui la poluarea apelor de suprafață, acestea incluzând:

 • agricultura
 • descărcările de ape municipale și industriale
 • supraîncărcarea sau neetanșeitatea instalațiilor sanitare
 • depozitarea improprie a gunoaielor menajere și a deșeurilor periculoase
 • despădurirea și modificarea peisajelor
 • incinerarea deșeurilor (inclusiv a celor agricole) care conduce la depunerea aerosolilor ce conțin metale grele (Hg, Cd) și alte substanțe toxice în apă.
 • procesele industriale (ind. chimică, siderurgică, textilă, pielărie, minerit, produse electrocasnice, acumulatoare)
 • poluarea aerului cu gaze de combustie care conduce la ploi acide care ajung în apele de suprafață

Activitățile din agricultură sunt în mare parte responsabile de contaminarea apelor de suprafață și de adâncime prin:

 • dejecțiile de la animale și păsări depozitate în așa numite “lagune” de unde se infiltrează în apa de suprafață și adâncime ducând cu ele numeroase organisme patogene și
 • fertilizatorii și pesticidele folosite care pot ajunge în apele de suprafață și adâncime
 • tratarea neadecvată a solului cu gunoi de grajd care poate produce infectarea/infestarea atât a apelor din adâncime, dar mai ales a animalelor care pășunează pe câmpul tratat!
 • animalele, prin fecalele lor, pot contamina apele de suprafață atunci când se adapă din apele de suprafață

Contaminarea apelor de suprafață prin activitățile din agricultură poate fi cu: bacterii patogene (Shigella sp., Salmonella sp., Vibrio cholerae, E. coli., Yersinia, Campylobacter jejuni), virusuri (virusul hepatitei A, Norwalk, rotavirusuri, poliovirusuri, echovirusuri); helminți (Ascaris sp., Taenia sp., Necator americanus care produce boala anchilostomiază, Trichuris trichiura care produce boala tricocefaloză).

Citește și: CARE ESTE CEA MAI BUNĂ APĂ PENTRU FABRICAREA BĂUTURILOR ALCOOLICE SAU NEALCOOLICE?

Folosirea apelor de suprafață poluate sau contaminate pentru irigare va conduce implicit la contaminarea produselor vegetale ce se consumă în stare proaspătă (salată, spanac, ridichi, varză de vară, zmeură, căpșuni etc.). Pe de altă parte poluarea sau contaminarea apelor de suprafață afectează semnificativ și fauna respectivă.

Poluarea apelor de suprafață se poate face și cu ape industriale care conțin substanțe toxice, organice și anorganice. În acest caz irigarea culturilor cu asemenea ape conduce la contaminarea chimică a recoltelor (cu Pb, Hg, Cd, nitrați, nitriți etc.). În mediul rural, un pericol real de contaminare a apei din fântâni, o constituie aplasarea WC-urilor în imediata apropiere a acestora, putând exista infiltrații rapide de dejecții mai ales în caz de ploi abundente și inundații.

neîmbuteliată trebuie să nu conțină E. coli/100 ml și nici enterococi (streptococi fecali)/100 ml, număr de colonii 370/20 ml. Apa îmbuteliată la sticle sau alte recipiente trebuie să corespundă următorilor parametri microbiologici:

 • E. coli = 0/250 ml
 • Enterococi (streptococci fecali)=0/250 ml;
 • Pseudomonas aeruginoasa = 0/250 ml
 • Număr de colonii = 220/100 ml
 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :