De ce apar bolile de inima (bolile cardiace). Cum pot fi tratate?

/
/
/
913 Views

Inima este o masă de țesut muscular care se comportă asemenea unei pompe, conducând sânge oxigenat în tot corpul. Dacă nu se îmbolnăvește, inima va funcționa fără încetare o întreagă. O inimă bolnavă nu poate menține circulația sângelui în organism, lucru ce duce la acumularea de fluide. Aceasta poate avea ca rezultat congestia pulmonară, insuficiența respiratorie și pierderea energiei. Boala arterei coronare este una dintre bolile cardiace, poate cea mai des întâlnită boală cardiacă. Este provocată de obstrucția arterelor ce transportă sânge oxigenat la mușchiul inimii. Această obstrucție poate fi cauzată de acumularea unor materiale (depozit de grăsimi și , ce pot obtura complet sau parțial o arteră, astfel încât circulația sângelui prin aceasta este îngreunată) în interiorul arterei, sau de îngroșarea și întărirea pereților arterei.

Ce este angina?

Obstrucția arterelor este principalul factor produce boala denumită angină pectorală, o senzație de durere sau disconfort în interiorul pieptului, din cauză că alimentarea mușchiului inimii cu sânge este redusă. Acesta poate fi primul simptom al îmbolnăvirii inimii. Încetinirea circulației sângelui duce la apariția trombozei, formarea cheagurilor de sânge. Un cheag de sânge se formează de obicei într-o secțiune a unei artere coronare, ce prezintă depuneri de materiale. Aceasta poartă numele de tromboză coronară. În acest caz, circulația sângelui spre o porțiune a mușchiului inimii este întreruptă, uneori foarte rapid.

Ce este infarctul?

Lipsa oxigenului, precum și a altor substanțe nutritive transportate în sânge, va declanșa infarctul, moartea celulelor din acea porțiune de mușchi. Dacă mai mult de 40 % din mușchiul inimii este afectat în acest mod, inima nu mai poate funcționa corect, iar circulația sângelui spre celelalte părți ale organismului este întreruptă. Un astfel de atac al inimii va avea ca rezultat încetarea bătăilor acesteia și moartea, dacă persoanei în cauză nu îi este aplicată imediat resuscitarea cardio-pulmonară (RCP).

De ce apar bolile de inima?

Presiunea ridicată a sângelui, nivelul ridicat de colesterol din sânge și fumatul sunt factori ce favorizează apariția bolilor inimii. Exercițiile fizice regulate, care contribuie la menținerea ­greutății normale a corpului, scutind astfel inima de eforturi suplimentare, ajută și la diminuarea presiunii sângelui și a nivelului de colesterol. Nivelul de colesterol poate fi de asemenea micșorat prin păstrarea unei diete corespunzătoare; alimentele bogate în grăsimi saturate, cum sunt carnea cu , smântână și brânzeturile bogate în grăsimi trebuie evitate.

Inima este compusă din 4 compartimente

Inima este compusă din patru compartimente: fiecare parte a inimii prezintă un compartiment superior, denumit atriu și un compartiment inferior denumit ventricul. Circulația sângelui între compartimentul superior și cel inferior este controlată de valvule care fac ca să curgă într-o singură direcție. De asemenea, valvulele controlează circulația sângelui din compartimentele inferioare în aortă și în artera pulmonară, care transportă sânge la plămâni.

Îngustarea unei valvule, sau stenoza, poate duce la proasta funcționare a unei valvule, fapt ce determină forțarea exagerată a mușchiului inimii, care pompează sânge prin acea valvulă. O valvulă fisurată permite sângelui să curgă înapoi și consumă energia mușchiului inimii. Mușchii suprasolicitați ai inimii se dilată, plasând o povară mai mare asupra arterelor coronare, care alimentează mușchiul cu sânge oxigenat, provocând de piept.

in timpul opera,iilor pe cord, cursul sangelui pacientului este redirec'ionat cu ajutorul unui aparat inima-plamani (stanga), care preia temporar pomparea ~i oxigenarea sangelui. in timp ce inima nu este activa, un oxigenator (stanga sus) inlocuie~te ac,iunea plamanilor, chirurgul putand astfel sa opereze ,esutul inimii (dreapta sus).
În timpul operațiilor pe cord, cursul sângelui pacientului este redirecționat cu ajutorul unui aparat inima-plămâni (sus), care preia temporar pomparea și oxigenarea sângelui. În timp ce inima nu este activa, un oxigenator (sus) înlocuiește acțiunea plămânilor, chirurgul putând astfel să opereze țesutul inimii.

Ce este febra reumatismală?

Afecțiunile valvulelor pot fi congenitale (prezente încă de la naștere), sau pot fi cauzate de . Cea mai comună boală care afectează valvulele inimii este febra reumatismală. Uneori, deși această boală este prezentă în organism, ea poate fi descoperita abia după ani de zile. Medicamentele diuretice sunt folosite pentru eliminarea acumulărilor de lichide din plămâni, din partea inferioară a corpului și picioare, ce rezultă dintr-o circulație sangvină deficientă.

Chirurgia cardiovasculară

Chirurgia cardiovasculară trebuie folosită pentru refacerea valvulelor deteriorate, iar medicii recomandă intervențiile chirurgicale înainte ca mușchiul inimii să fie foarte afectat și înainte ca simptomele să devină foarte grave. În unele cazuri valvula deteriorată poate fi “reparată“ însă alteori, în special în cazul valvulei aorte, aceasta trebuie înlocuită. Această valvulă poate fi un transplant constituit din țesut uman sau animal, însă se pot folosi și valvule artificiale. Valvulele artificiale au o viață mai lungă decât cele biologice, care în prezent trebuie înlocuite după zece ani. Cu toate acestea, o valvulă artificială, confecționată din materiale rezistente, poate încuraja formarea trombozei, iar pacientul căruia i se introduce o valvulă artificială trebuie să ia în mod regulat medicamente anticoagulante. Dacă se respectă aceste condiții, 95 % din operațiile de înlocuire a valvulelor sunt reușite.

Afecțiuni congenitale

Mulți copii se nasc cu afecțiuni ale inimii, datorate în special malformației uneia dintre valvule care poate fi corectată printr-o intervenție chirur­gicală. Există și alte afecțiuni ale inimii care îi chinuie pe copii, dintre acestea făcând parte și deschiderile anormale în inima, care permit sângelui să treacă dintr-o parte a inimii în cealaltă. În acest caz, sângele dezoxigenat traversează inima, fără să fi trecut prin plămâni, iar apoi este pompat în organism încă o dată. Această afecțiune, cunoscută sub numele de “gaură în inima“, se poate vindeca pe măsură ce copilul crește. Dacă nu se înregistrează nici o îmbunătățire, “gaura în inima“ poate fi reparată prin intervenții chirurgicale.

Citește și: cum este construit și din ce este alcătuit corpul uman?

În unele cazuri, conexiunile dintre vene sau artere și inima pot fi anormale, provocând întoarcerea sângelui dezoxigenat înapoi în organism. În astfel de cazuri, pielea copilului capătă o nuanță albăstruie, iar afecțiunea de care suferă este cunoscută sub numele de “copil albastru”. Unii copii se nasc cu obturații sau blocaje ale arterelor coronare, care împiedică curgerea sângelui spre mușchiul inimii. Acestea vor duce la sufocarea copilului și uneori la lipsa de energie.

Copiii care suferă de aceste afecțiuni sunt mai obosiți și pot avea o creștere mai lentă. Problemele arterelor coronare pot fi rezolvate cu
ajutorul chirurgiei, iar în cazurile foarte grave pot fi necesare mai multe operații. Totuși, peste 75% din afecțiunile congenitale ale inimii pot fi
vindecate în urma intervențiilor chirurgicale, iar în unele cazuri mai grave s-au înregistrat ameliorări importante.

Ce este pericardita?

Pericardita este inflamarea membranei ce înconjoară inima și duce la acumularea de lichid sub membrană. Aceasta poate apărea în urma
unor boli infecțioase repetate, unei infecții renale sau unei artrite. Lichidul trebuie extras prin metode chirurgicale, pentru ca pacienții să
supraviețuiască. Inflamarea țesutului mușchiului inimii, miocardita, poate deteriora permanent și ireparabil celulele mușchiului. Singurul tratament pentru această boală este transplantul complet de inima.

Ce este cardiomiopatia?

Cardiomiopatia este o altă afecțiune a mușchiului inimii. Mușchiul poate să fie slăbit, sau să nu se fi dezvoltat perfect, împiedicând
astfel inima să funcționeze în mod eficient. În cele mai multe cazuri, peretele situat între cele două compartimente inferioare ale inimii se îngroașă. Această boală se tratează cu medicamente care relaxează inima, uneori fiind necesare intervenții chirurgicale. Medicii sunt cei care decid dacă pacientul are nevoie de un transplant de inima.

Trecerea sangelui printr-o inima cu o valvula bolnava (sus).
Trecerea sângelui printr-o inima cu o valvula bolnavă.

De la stabilirea primului diagnostic de atac de cord, în 1927, s-au realizat progrese deosebit de importante în ceea ce privește tratamentul bolilor de inima. Cu toate acestea, pentru o inima foarte bolnavă, care nu poate fi vindecată prin intermediul altor tehnici chirurgicale, transplantul reprezintă ultima șansă.

Când s-a făcut primul transplant de inima?

Primul transplant de inima s-a făcut de dr. Christian Bernard, un chirurg sud-african, în anul 1967. La început, transplanturile nu prea aveau succes deoarece sistemul imunitar al organismului respingea noul organ. Însă, după descoperirea medicamentelor imunosupresive, care înlătură această reacție, șansele de supraviețuire ale pacienților au crescut. În prezent, peste 65% dintre pacienții cu transplanturi de inima se pot bucura de mai mult de patru ani de viață activă după operație. Cea mai mare dificultate în pregătirea unui program adecvat de transplant este găsirea donatorilor de inima. Cercetările în domeniul inimilor artificiale, care vor salva multe vieți, pot duce la găsirea unei soluții în această problemă.

O altă metodă de succes în vindecarea inimii bolnave este folosirea unui aparat artificial de reglare a ritmului bătăilor inimii. Acest mecanism menține ritmul bătăilor inimii la 70 pe minut, generând un impuls electric scurt, de intensitate scăzută, care produce contracții ritmice ale mușchiului inimii. Este foarte important ca această frecvență să fie menținută constantă, însă, uneori, aparatul se poate deregla, provocând contracții neregulate. Aceasta poartă denumirea de fibrilație și poate fi corectată prin aplicarea bruscă a unui curent electric puternic, cu ajutorul unui aparat denumit defibrilator.

În cadrul unei frecvențe normale, un impuls slab, venit de la mecanismul de reglare a ritmului bătăilor inimii, stimulează contracția atriilor, cele două compartimente superioare ale inimii. Acest impuls este generat de o bucată minusculă de țesut, nodul sino-atrial (nodul S-A), din peretele atriului drept. Un al doilea impuls din nodul atrio-ventricular (nodul A-V), determină contracția ventriculelor, compartimentele inferioare ale inimii. Dacă nodul S-A este distrus de de boala, nodul A-V poate prelua funcțiile acestuia, însă chirurgii pot acum să înlocuiască sistemul deficient cu un mecanism artificial.

Acest mecanism artificial de reglare a bătăilor inimii funcționează cu ajutorul unor baterii rezistente introduse în diferite părți ale corpului, de exemplu, sub braț. Acest aparat poate prelua funcțiile inimii, fără întrerupere, timp de aproximativ 6 ani, după care trebuie înlocuit.

Ce este aparatul EKG?

Semnalele electrice generate de inima pot fi monitorizate la un aparat denumit electrocardiograf. Acesta primește semnalele electrice și le
înregistrează pe hârtie, pe o electrocardiogramă. Acest test poartă denumirea de test EKG. Semnalele sunt preluate de electrozi, atașați la
corpul pacientului. Electrozii sunt niște plăcuțe de metal fixate în contact cu brațele, picioarele, și pieptul. Fiecare bătaie a inimii produce un
semnal, înregistrat sub forma unei serii de ondulații. Orice neregularitate a ritmului inimii poate fi detectată și va oferi indicații exacte
referitoare la eventualele probleme existente.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :