Bolile cânepei. Cum protejăm cultura de cânepă de boli?

/
/
/
56 Views

Bolile cânepei. Cum protejăm de cânepă de ? Cum se cultivă?

Cultura cânepei pentru producţia de seminţe se impune pentru satisfacerea cererii în domeniul tehnic, alimentar, cosmetic, furajer. Seminţele de cânepă conţin aproximativ 30% ulei, 80% din acesta fiind constituit din acizi graşi esenţiali nesaturaţi ce nu sunt sintetizaţi de organismul uman şi 31% proteine uşor digerabile care pot completa sau înlocui alte .

Pseudoperonospora cannabina (Otth) Curzi (sin. Peronoplasmopara cannabina (Otth) Pegl.) – Mana

Pe faţa superioară a frunzelor apar pete gălbui, nedelimitate, acoperite pe faţa inferioară de un puf cenuşiu-violaceu, constituit din fructificaţiile ciupercii. Când atacul este puternic, frunzele se deformează, se brunifică, se usucă şi cad. Conidioforii sunt filamentoşi, de 135-270 x 4-8 μm, dicotomic ramificaţi în porţiunea superioară, la început incolori, mai târziu roz-violacei. În vârful ramificaţiilor (sterigme) se
formează conidii (sporangi) elipsoidale, galbene-cenuşii, unicelulare, de 27-36 x 15-20 μm.

Bolile cânepei – Botrytis infestans (Hazsl.) Sacc. – Putregaiul cenuşiu

Atacul se manifestă pe toate organele aeriene ale plantei, începând de la o distanţă de 40-50 cm de la sol, manifestându-se prin pete alungite de 30-160 mm şi chiar de 300 mm, care înconjoară tulpina şi ramurile. Dacă umiditatea se menţine, pe pete, îndeosebi la limita dintre ţesutul şi cel atacat, apare un mucegai cenuşiu, format din conidioforii şi conidiile ciupercii. Cu timpul ţesuturile afectate se albesc, crapă şi se exfoliază. Plantele puternic atacate se recunosc uşor deoarece au vârful ofilit, boala fiind prezentă mai frecvent pe plantele mascule.

Conidioforii sunt lungi, bruni şi îngroşaţi la bază, incolori şi mai subţiri spre vârf, septaţi, la partea superioară ramificaţi arborescent. La capătul ramurilor, pe proeminenţe mici, se formează numeroase conidii ovale, unicelulare, cu membrana dublă, uşor gălbuie, de 9-15 x 6,5-10,0 μm, dispuse în ciorchine.

Bolile cânepei – Orobanche ramosa L. – Lupoaia

Plantele de cânepă, parazitate de lupoaie, rămân mai mici, nu înfloresc sau înfloresc târziu. Producţia de fibre sămânţă a acestor plante este mai scăzută. În jurul tulpinilor de cânepă, de pe rădăcini, se ridică numeroase plante de lupoaie, de 10-40 cm înălţime, de galbenă, cu nuanţe liliachii sau albăstrui.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :