Ce se întâmplă cu când bem mult alcool? Cum ne comportăm?

/
/
/
546 Views

După ce l-am băut, alcoolul ajunge prin stomac și intestine în aparatul circulator, iar de acolo la creier. Aici începe să aibă efect asupra sistemului nervos central. Mai întâi sunt afectate emisferele cerebrale, care prin scoarța cerebrală cenușie constituie centrul conștiinței, a rațiunii, precum și locul central de recepționare a diferitelor senzații. Aici se leagă concepții și amintiri, de asemenea sunt coordo­nate mișcările noastre. Deja la un grad de imbibiție alcoolică de 0,3 până la 0,4 promil se reduce autocritica pe măsură ce crește așa-zisa bună dispoziție, starea de euforie ușoară. Atunci când mult se diminuează randamentul intelectual și de alt gen, propriul randament fiind în același timp supraestimat, iar de dificultățile și pericolele din anturaj nu se ține cont. Acest lucru mărește înclinația pentru decizii pline de riscuri.

Conducătorul auto, care în stare trează ar fi știut clar că înaintea următoarei curbe trebuie să reducă viteza la 30 km, acum se crede în stare să conducă cu viteza dublă sau triplă. Acestor repercursiuni ale consumului cu urmări grave, alcoolicul le acordă, la început, prea puțină atenție. De fapt, caută numai să-și descarce sufletul și să se relaxeze; el își dorește o schimbare a stării lui de spirit, adică atingerea unei bune dispoziții și nepăsări.

Acest lucru îl plătește însă scump cu anestezierea sau paralizarea funcțiilor sale cerebrale. Astfel, băutorul se transpune fără să vrea și fără să-și dea seama de consecințele grave în starea unui debil mintal. Este atunci de mirare dacă, cu timpul, problemele îl depășesc, nu le mai poate rezolva și nu mai stăpânește situația ? Cu sticla de , care „nu-ți creează probleme”, sau cu un păhărel de vin el nu a scăpat, de fapt, de problemele sale, ci de capacitățile de care ar fi avut mare nevoie pentru găsirea unei soluții potrivite.

În faza a doua a băutului este paralizat creierul mic, care, împreună cu creierul mare, reglează echilibrul și tonusul musculaturii. Astfel este afectată capacitatea de a menține echilibrul. Musculatura se încordează diferit de tare, coordonarea mișcărilor este afectată, ceea ce se poate observa deja de departe, la indivizii care se clatină, care nu pot găsi gaura cheii de la ușă și care umblă împleticindu-se de pe o parte a străzii pe cealaltă.

Ce se întâmplă când bem mult alcool?

Atunci când bem mult alcool, nu va fi anesteziat trunchiul cerebral, care se află mai aproape, ci măduva spinării mai întâi, de la care sunt declanșate reflexele pentru mișcările inconștiente. Și organele interne, cum ar fi vezica și rectul, sunt controlate de aici. Alcoolul generează o încetinire crescândă a declanșării reflexelor până când ele nu mai pot fi declanșate. Controlul sfincterelor, intestinal și vezical se anulează, așa încât se ajunge la eliminarea conținutului și alcoolicul își murdărește hainele sau patul. La un grad de imbibiție alcoolică de mai mult de 3 până la 4 promil este paralizat trunchiul cerebral. Pariuri prostești între tineri, unde golirea până la fund a unei sticle cu este considerată o faptă eroică, duc la astfel de concentrații de alcool în sânge, încât au drept urmare o intoxicație alcoolică cu risc vital. Încetinirea respirației este succedată de stop cardiac. Apoi se instalează moartea.

Din reprezentarea efectelor alcoolului asupra sistemului nervos central se vede cât de necugetat acționează alcoolicul, care își plătește starea lui de liniște cu „decuplarea” organului său cel mai sensibil și cel mai important, în același timp, pentru existența noastră ca oameni, care este creierul. Nici nu este de mirare că alcoolicii „activi” ani de-a rândul, care cu fiecare beție și-au distrus câteva milioane de celule ale creierului, trebuie să-și petreacă tot restul vieții într-un azil. Cum s-a putut dovedi prin metode de cercetare speciale, domenii de celule au murit în creierul lor, alcoolul a „găurit” sistemul nervos central, în adevăratul sens al cuvântului. Creierul acestor oameni n-a mai putut suporta acest mod de izolare continuă față de realitățile vieții. Dar această politică a struțului, de a băga capul în nisip, pentru a nu mai fi nevoit să simtă situații și stări dificile, nu distruge numai creierul.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :