Cum se cultivă bamele? Când/cum se recoltează? Soiuri de bame

/
/
/
1082 Views

Bamele se pentru capsulele tinere folosite la prepararea unor mâncăruri asemănător fasolei și în industria conservelor. Valoarea alimentară este dată de conținutul în protide, lipide și glucide. Semințele ajunse la maturitatea fiziologică se folosesc la prepararea surogatului de cafea. Frunzele și rădăcinile bamelor au proprietăți terapeutice.

Bamele – soiuri pentru cultură

Sunt omologate pentru cultură soiurile: Ela (foarte timpuriu), Beatrice (timpuriu), Acme și Bella (semitârzii).

bamele?

Premergătoare bune sunt plantele legumicole fertilizate organic (solanacee, vărzoase, verdețuri). Cultura de bame se poate face în succesiune după salată, spanac, ceapă verde care au fost înființate din toamna precedentă.

Pregătirea terenului pentru cultura de bame

Pregătirea terenului începe din toamnă prin nivelare și aplicarea a 30-40 t/ha gunoi de grajd, și 60-70 kg s.a./ha pentaoxid de fosfor, încorporate în sol prin efectuarea arăturii de toamnă la 28-32 cm. Primăvara se administrează 200 kg/ha azotat de amoniu, se mărunțește terenul, cu 10-12 zile înainte de semănat se erbicidează și se modelează. Când cultura este succesivă după verdețuri sau alte legume timpurii, care se recoltează până la sfârșitul lunii aprilie, terenul se ară superficial, la 15-18 cm și se discuiește.

Cum se seamănă bamele?

Bamele se seamănă pe teren modelat sau nemodelat, în perioada 15-20 mai, când, în sol, la adâncimea de 3-4 cm sunt temperaturi de 14-15°C. Pe brazdele înălțate se seamănă două rânduri la distantă de 70-80 cm. Pe teren nemodelat se seamănă în benzi de câte două rânduri, la distanțe de 150 cm între benzi și 75 cm între rânduri. Desimea ce se realizează după rărit este de 90-100 mii /ha. În fermele mici, semănatul se face manual, distribuind 3-4 în cuib, la distanța de 70/40 cm.

Cantitatea de sămânță este de 10-12 kg/ha. Pentru o răsărire uniformă și obținerea unor plante viguroase, se recomandă folosirea semințelor cu vechime de 2 ani, iar în vederea prevenirii îmburuienării prin prașile oarbe, semințele de bame (care răsar în 12-15 zile), se vor amesteca cu semințe de plante indicatoare: ridichi de lună sau salată.

Cum se întreține cultura de bame?

Lucrările de întreținere a culturii de bame constau în: răritul pe rând la 12-14 cm; se fac a 3-4 prașile mecanice; fertilizarea fazială la începutul înfloritului, aplicând 25-30 kg s.a./ha azot, 40-50 kg s.a./ha pentaoxid de fosfor, 30-40 kg s.a./ha oxid de ; irigatul prin aplicarea a 2-3 udări cu norme de 300-350 m³/ha, în perioada de înflorit și de legare a păstăilor; combaterea bolilor și dăunătorilor specifici (bacterioza, aridele, acarienii).

Când se recoltează bamele?

Bamele se recoltează manual în perioada 10 iulie-20 septembrie, în funcție de cerințe pentru consum sau industrializare. La începutul maturității de consum, se recoltează manual, eșalonat la 2-3 zile, apoi culesul fructelor se face zilnic. Stabilirea momentului de recoltare ține seama de frăgezimea capsulelor. Fructele mici sunt foarte fragede, mult solicitate pe piață și la fabricile de conserve, se valorifică la preț ridicat. Pe măsură ce îmbătrânesc, capsulele devin fibroase și conțin mai multe substanțe mucilaginoase.

Citește și: cum se cultivă țelina

Culesul bamelor este lucrarea cea mai dificilă și costisitoare, atât datorită ritmului alert, impus de maturarea rapidă a fructelor, cât și migalei cu care capsulele, care se aseamănă cu bobocii florali, trebuie căutate prin frunzișul bogat al plantelor. Pe de altă parte, perișorii aspri de pe fructe, pot provoca iritații, de aceea la recoltare muncitorii trebuie să poarte mănuși. Aceste inconveniente explică de ce, deși cultura bamelor este simplă și rentabilă nu se practică pe suprafețe mari.

Bamele se sortează pe categorii de mărime în funcție de soi: la soiurile cu fruct mic, cele de calitatea 1 trebuie să aibă 1,5-2 cm lungime pentru consum curent și până la 4 cm lungime pentru industrializare; la soiurile cu fruct mare, pentru calitatea I se recoltează capsule de 7 cm lungime. La sortare se îndepărtează capsulele atacate, îmbătrânite sau vătămate.

Producțiile obținute sunt diferite, în funcție de dimensiunile fructelor și pot fi de 1,5-3 t/ha până la maximum 6 t/ha.

Cum se produc semințele de bame?

Culturile semincere se înființează asemănător celor de consum, asigurând un spațiu de izolare de 500 m între soiuri. După răsărirea plantelor se face răritul la 30-35 cm pe rând. Purificarea biologică se face înainte de înflorit, cu ocazia cârnitului, când pe plantă s-au format 12-15 fructe, înainte de recoltare. Bamele se recoltează manual cu secera, apoi se lasă să se usuce la soare și se batozează cu combinele din dotare reglate corespunzător. Producția de semințe este de 500-700 kg/ha.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :