Aspartamul și acesulfam K – cei mai utilizați edulcoranți puternici

/
/
/
1379 Views

Pornind de la faptul că în Occident și în țările dezvoltate consumul de zahăr și de grăsimi era prea mare, începând cu anii ’80 au fost propuse alimentele slab îndulcite, prin utilizarea unor substituenți numiți și produse alimentare cu conținut redus de grăsimi.  și , sunt cei mai utilizați edulcoranți puternici.

Ce fac și ce sunt acești edulcoranți?

Edulcoranții sunt substanțe de origine naturală sau de sinteză, care au o putere foarte mare de îndulcire. Sunt o categorie de aditivi alimentari care mai poartă și numele de îndulcitori. Există mai multe tipuri de edulcoranți sau îndulcitori. Cei mai importanți sunt cei din categoria edulcoranților puternici, adică aspartamul și acesulfam K și cei din categoria poliolilor (polioli, xilitol, sorbitol etc.). Industria mai produce și un sirop de porumb cu un conținut bogat în fructoză, utilizat de obicei pentru diferite preparate ușoare, așa-numitele light – în special în cazul băuturilor.

Aspartamul și acesulfam K

Aspartamul și acesulfam K, sunt cei mai utilizați edulcoranți puternici. Aceștia sunt prezenți în.. mii de alimente. Aspartamul este o substanță chimică de sinteză. Are un gust dulce artificial și este considerat oficial inert din punct de vedere fiziologic. Această afirmație, susțin unii cercetători, nu ar fi întru totul demonstrată. Mai mult, producătorii îl consideră netoxic în sensul clasic al cuvântului.

Aspartamul a fost descoperit în anul 1965 și a început să fie comercializat în anii ’80. La început avea denumirea de canderel și a fost produs în scopuri medicinale. Era prezentat drept un îndulcitor destinat diabeticilor și pacienților supuși unor restricții calorice. În anul 1981, aspartamul este aprobat de FDA (Food & Drug Administration). Începând nu anul 1982 este comercializat în SUA, fiind prevăzut conform legii cu brevete.

Charles Wart, un chimist care și-a exercitat activitatea în cadrul industriei alimentare, afirma: Aspartamul, în timp, distruge neuronii și provoacă o creștere a radicalilor liberi. Riscul este mai mare în rândul sugarilor, femeilor însărcinate, persoanelor vârstnice sau celor care suferă de unele afecțiuni cronice. De asemenea, consumul moderat conduce spre.. pierderea memoriei!

În ceea ce privește acesulfam K, există asociații americane care consideră că acesta a fost insuficient testat. Fapt, cu totul contestat de FDA. Acesulfam K este prezent în peste 4000 de alimente la nivel mondial. El se găsește în special în băuturi carbogazoase, bomboane, prăjituri, gumă de mestecat, produse de patiserie, compoturi și dulcețuri. De asemenea, el își face prezența și în unele medicamente.

Poliolii

Poliolii sunt de mai multe tipuri, unii dintre ei fiind naturali. Își fac prezența în gumele de mestecat, bomboane și alte dulciuri. Sunt numiți acariogeni, adică nu provoacă apariția cariilor, cum este cazul zahărului. Un consum ridicat poate produce flatulențe, tulburări digestive benigne, dar, nu este exclus să mai prezinte și alte efecte încă neidentificate.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :