Antalcolul și Acamprosatul. Ce sunt? Când se consumă? Efecte adverse

/
/
/
391 Views

Antalcolul sau Antabus (DCI: Disulfiram) este un medicament folosit din ce în ce mai rar. Este un adjuvant în tratamentul alcoolismului. Nu trezește greață față de alcool, ci blochează ingerarea acestuia. Cine ia Antalcol și bea în următoarele 24 de ore își periclitează viața! Cele mai ușoare urmări sunt încă senzația de vomă, amețeală, lipsa de aer și aritmiile, toate acestea însoțite de o stare de anxietate. Antalcolul blochează deci consumul de alcool.

Din aceste motive, nu este permis să se administreze fără știrea și aprobarea pacientului. Administrarea sa fără ca pacientul să știe îndeplinește din punct de vedere juridic starea de fapt a unei vătămări corporale grave. Antalcolul nu vindecă de alcool! Poate avea oarecare importanță la începutul perioadei de dezobișnuire la unii pacienți. O administrare unică este mai degrabă un semn de neajutorare terapeutică decât o alternativă viabilă de tratament. Tratamentul exclusiv cu Antalcol este insuficient; el trebuie însoțit de măsuri psihoterapeutice.

Când se administrează Antalcolul?

Citește și alte articole din categoria DROGURI sau BĂUTURI ALCOOLICE

Antalcolul se administrează, de regulă, timp de mai multe săptămâni sau luni, după care trebuie încheiat tratamentul. O perioadă mai îndelungată de tratament cu Antalcol nu este recomandabilă, pentru că pacientul trebuie să învețe să reziste tentațiilor și fără acest blocaj. Antalcol este hepatotoxic. Totuși nu sunt de așteptat leziuni organice după un tratament scurt, decât dacă pacientul consumă alcool. Când ficatul este deja afectat sau în prezența altor boli (de ex. boli cardiace, pulmonare, HTA, epilepsie, ), este mai bine să se renunțe la Antalcol.

Atunci când este consumat, antalcolul produce o senzație foarte neplăcută la alcool și conduce la o senzație de mahmureală. De asemenea, dacă se urmează un tratament cu antalcol și se consumă alcool, în același timp, apar dureri foarte mari de cap, dificultate respiratorie, tuse, greață, transpirație, sete, dureri abdominale, palpitații, dispnee, tahicardie, hipotensiune arterială, sincopă etc.

Ce este Acamprosatul?

Campral (DCI: Acamprosat) este un medicament care acționează direct asupra neurotransmițătorilor cerebrali implicați în dependență. Rolul său este să reducă dorința imperioasă de drog (engl. ,,craving“) și să împiedice astfel recidivele. Acamprosatul este un aminoacid ușor modificat, care, în mod normal, se găsește în organism. Administrarea sa are ca scop reechi­librarea sistemului de neurotransmițători glutamat – GABA (acid gama amino butiric), despre care se consideră că ar avea importanță în instalarea dependenței.

Acamprosatul blochează receptorii glutamat care sunt prezenți la persoanele dependente de alcool într-un număr semnificativ crescut, astfel încât stimulul dorinței nu mai este transmis. Astfel, Acamprosatul îi ajută pe pacienții motivați să treacă ușor peste prima etapă, diminuând presiunea interioară care îndeamnă la băut. Medicamentul nu poate fi administrat ambulator decât temporar și cu condiția ca medicul care-l prescrie să mobilizeze ajutorul social sau pe aparțină­tori.

În centrele de specialitate, preparatul este destul de puțin folosit, deoarece comunitatea cu oamenii care au aceeași problemă, posibilitatea repetată de a vorbi despre aceasta și alte multiple activări ale procesului de vindecare au același efect asupra pacientului ca și medicamentul. Ori de câte ori este posibil, trebuie evitată corelarea progreselor în tratament cu administrarea de . Acamprosatul a fost abilitat în Franța încă din 1989. În Germania se găsește în comerț din 1996.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :