Analiza senzorială a cerealelor

/
/
/
1470 Views

Analiza senzorială a cerealelor este prima analiză din ansamblul celor efectuate pentru aprecierea unui lot de . Analiza constă în aprecierea:

  • Aspectului
  • Culorii
  • Mirosului
  • Gustului

Examinarea aspectului se face vizual și are în vedere și starea suprafețelor exterioare ale cerealelor.

Examinarea culorii se face vizual constatând culoarea boabelor de cereale, prezența sau absența unor pete de culoare diferită de cea normală pentru cereala analizată. În general, cerealele care au suferit procese de autoîncingere, fără a atinge un stagiu avansat, își modifică culoare. Grâul și secara își pierd luciul caracteristic sau se brunifică începând din zona embrionului. Porumbul capătă o culoare verzuie în zona embrionului și suprafața bobului se pătează.

Examinarea mirosului se face inspirând aer din spațiile intergranulare ale probei. Pentru ca eventualele mirosuri să poată fi evidențiate mai ușor, se încălzește proba, fie prin frecare între mâini, fie utilizând apă caldă la aproximativ 60°C, se acoperă cu o sticlă de ceas și după 2-3 minute se examinează mirosul. Pentru a mări suprafața de volatilizare, se poate aprecia mirosul unei probe de cereale măcinate la o morișcă de laborator, menținută în apă caldă 2-3 minute, într-un pahar acoperit cu o sticlă de ceas. Cerealele trebuie să prezinte un miros caracteristic, fără miros de mucegai sau de încingere, sau alte mirosuri străine.

Examinarea gustului se face mestecând câteva boabe de cereale în gură. Gustul trebuie să corespundă cerealelor analizate. Prezența unui gust acru sau amar evidențiază o păstrare necorespunzătoare, în timpul căreia sau produs descompuneri și degradări ale componentelor chimice ale boabelor de cereale. Descompunerea lipidelor, cu eliberarea acizilor grași precum și oxidările acestora, duc la apariția unui gust acru. Gustul amar poate fi datorat dezvoltării microflorei cerealelor ca urmare a creșterii umidității și temperaturii cerealelor în timpul unei depozitări necorespunzătoare. Prezența și dezvoltarea unor dăunători ca acarienii, insecte ca gărgărițele, gândacii, pot imprima gusturi neplăcute cerealelor.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :