Alternative la îmbutelierea vinului. În ce se mai poate îmbutelia vinul?

/
/
/
1547 Views

Vinul este una dintre cele mai vechi băuturi cunoscute de către om; este totodată singura băutură care s-a impus de-a lungul mileniilor prin gustul rafinat, prin efectele benefice asupra organismului, dobândind în timp, o aură religioasă, ceremonioasă, cu multiple valori culturale.

Datorită schimbărilor climatice care au loc la nivel global, creșterea temperaturilor au afectat și  afectează în continuare viile și astfel și vinăriile din întreaga lume. Creșterea cantității de gaze cu efect de seră a fost legată de multe industrii, inclusiv industria vinului. În anul 2001 un total de 6,3 miliarde de tone de gaze cu efect de seră au fost emise în atmosferă numai din cauza industriei vinului. Consumatorii, la rândul lor sunt și ei conștienți de propria lor amprentă asupra mediului înconjurător și astfel astăzi aceștia sunt tentați să cumpere, mai ales, așa numitele produse “eco”. Aceste produse “eco”, pe lângă multitudinea de principii pe care trebuie să le îndeplinească, necesită și utilizarea la ambalare de materiale biodegradabile, reciclabile sau reciclate.

Din cauza acestor schimbări, în ultimii ani, producătorii acordă o atenție deosebită ambajelor produselor. Se știe că aproape întotdeauna “primul gust este oferit de ochi”, deci aspectul și ambalarea produselor alimentare precum și a vinului joacă un rol important atât în păstrarea caracteristicilor proprii produsului, cât și în influențarea percepției consumatorului și acceptarea ulterioară a acestuia de a cumpăra sau nu produsul respectiv.

Datorită cercetărilor efectuate, vinăriile au la ora actuală mai multe opțiuni în a alege atunci când vine vorba de ambalaje: sticla, buteliile PET, sticlele “lightweight” sau cu greutate mai ușoară, cutii Tetra Pak și Bag in Box. Aceste ambalaje, susțin cercetătorii, au fost concepute atât pentru o mai ușoară manipulare în ceea ce privește transportul și depozitarea, cât și pentru păstrarea aromei, gustului, în general a caracteristicilor proprii produsului.

Sticla

Sticlele sunt cele mai utilizate recipiente pentru depozitarea și transportul vinului. Sticlele se obțin prin topirea în cuptoare speciale a unui amestec format din nisip de cuarț (dioxid de siliciu), piatră de var (carbonat de calciu), carbonat de sodiu (sau de potasiu) și diverse materiale auxiliare. Odată formate, în interior sticlele sunt tratate chimic pentru a le face neporoase. În ultimul deceniu sticlele de au câștigat treptat în greutate deoarece oamenii asociază o sticlă mai grea (groasă) cu o calitate superioară. Câștigul total de greutate a ajuns astfel chiar și la aproximativ jumătate de kilogram.

Este foarte important de știut faptul că, sticlele de sticlă au fost în mod tradițional utilizate pentru păstrarea îndelungată a vinului deoarece acestea contribuie la procesul de îmbătrânire. Deși majoritatea vinului este astăzi consumat în mai puțin de un an de la îmbuteliere, unele vinuri sunt stocate pentru o perioadă mai lungă de timp. Pentru aceste vinuri se recomandă cu precădere utilizarea sticlelor din sticlă datorită capacității superioare de a se opune deteriorării vinului prin oxidare.

În ciuda faptului că și sticla este un material reciclabil, datorită fragilității și greutății mari acestea sunt mai greu de manipulat și de transportat. Totodată, studiile efectuate pe piața industriei vinului au pus în evidență faptul că aproximativ 90% din totalul vinului scos la vânzare este cumpărat în maxim doi ani de la lansare pe piață. Astfel, pentru aceste vinuri nu este necesară utilizarea sticlelor de sticlă și este de fapt mult mai economic pentru vinării să utilizeze pentru îmbuteliere buteliile PET, sticlele „lightweight” cutiile Tetra Pak ș.a. din cauza costurilor ridicate pentru transportul pe distanțe lungi a sticlelor second-hand,  precum și a celor reciclate. În această situație, unii producători au scos pe piață recipiente pentru îmbutelirea vinului din polietilen tereftalat.

Cercetătorii susțin că recipientele din plastic, fabricate din polietilentereftalat (PET) sunt mult mai ușoare și 100% reciclabile, dar nu sunt recomandate pentru păstrarea vinului. Îmbutelirea în recipiente PET nu influențează gustul vinului în primele luni. Cu toate acestea, după 8 luni – 1 an gustul vinului se va schimba drastic. În comparație cu vinurile ambalate în flacoane de sticlă, PET-urile permit pătrunderea unei cantități mai mari de oxigen, ceea ce va determina oxidarea vinului și implicit modificarea gustului și aromei produsului ambalat.

Sticlele mai ușoare sau “lightweight”

În timp ce, cerințele consumatorilor se referă la ambalaje economice și ecologice, pro
ducătorii nu ezită să le ofere. Astfel, producătorii de sticlă au venit cu o nouă tehnică numită “lightweight” sau “sticlele mai ușoare” care le permite reducerea materialelor utilizate pentru fabricarea unei sticle. Sticla “lightweight”, cum este denumită de către producători se fabrică prin reducerea grosimii peretelui și înlăturarea acelei părți groase care se găsește în mod nomal în partea inferioară a sticlei. Reducerea cantității de utilizare a materiilor prime ca nisipul de cuarț și carbonatul de sodiu a dus la o economie globală a costurilor de 10%. Producătorii de astfel de sticle sunt totodată îndrumați spre a utiliza o cantitate mai mare de sticlă reciclată, cum ar fi cioburile de sticlă pentru obținerea produselor finite. În 2003 o fabrică de vin cu sediu în Hopland, California a decis ca vinul lor să fie îmbuteliat în peste 23 de milioane de astfel de sticle. Datorită acestei alegeri, cantitatea de gaze cu efect de seră din SUA s-a redus cu peste 14 % mai exact cu 2985 de tone de CO2. Această reducere a gazelor cu efect de seră a fost echivalentă cu plantarea a peste 70.000 de copaci și creșterea acestora timp de 10 ani. Conform california.org această decizie a fost luată drept exemplu și de alte companii, astăzi utilizându-se la scară tot mai largă aceste sticle, în detrimentul sticlelor obișnuite.

Buteliile PET

În vara anului 2007 Constar International Inc., unul dintre cei mai importanți producători la nivel mondial de polietilentereftalat (PET), a dezvoltat o nouă tehnologie de creare a PET-urilor și anume sticlele cu MonOxbar. Aceste sticle sunt obținute dintr-un polimer sintetic, rezistent la foc, sunt mai dure, și nu se deformează în timpul umplerii sau distribuției produselor.

Sunt mult mai ușoare, greu de spart și mai ecologice decât cele obișnuite. Fiind PET-uri, sunt 100% reciclabile, adică materialul cel mai frecvent reciclat la ora actuală. În plus, noua sticlă din plastic este cu 90% mai ușoară decât cea tradițională. Totodată, în compoziția ei este încorporat MonOxbar, un element care face ca buchetul și culoarea vinu
lui să fie protejate de oxidare. Mai mult, acest timp de ambalaj, protejează vinul pe durate destul de lungi și atunci când sunt diferențe de temperatură întâlnite mai ales în timpul distribuției.

Pe lângă aceste lucruri, datorită diferențelor mari de greutate dintre acest tip de ambalaj și tradiționala sticlă din sticlă, se reduc drastic și costurile de transport, cantitatea de gaze cu efect de seră care se emite în atmosferă, precum și cantitatea de carburant utilizată de camioane la distribuția vinului. După golire, sticlele pot fi reciclate – materialul rezultat putând fi din nou folosit pentru confecționarea în special de noi ambalaje, saci de dormit, haine, covoare și chiar anvelope.

Deși cercetătorii susțin faptul că aceste sticle nu oferă aceeași protecție ca o sticlă de sticlă tradițională, unii producători francezi de vinuri au optat pentru acest tip de ambalaj. Acești producători susțin faptul că această alegere a fost luată în mare parte, datorită sfaturilor consumatorilor.

Tetra Pack

Pe măsură ce economia globală începe să-și revină parcurgând una din cele mai grave crize economice din istorie, consumatorii sunt în căutare de produse alimentare de calitate la prețuri accesibile.

Astfel, companiile din lumea întreagă încearcă să reducă costul produselor reducând în primul rând costurile în ceea ce privește ambalajul. În industria vinului, de câțiva ani, unele companii au început să împacheteze vinul în flacoane Tetra Pak datorită avantajelor pe care acestea le reprezintă comparativ cu sticla tradițională.

Deși ambele tipuri de flacoane sunt reciclabile și pot fi realizate din materiale reciclate, o bună parte din sticlele din sticlă utilizate pentru sunt distruse sau pur și simplu nu ajung înapoi la producător pentru reciclare.

În această situație, Tetra Pak a revoluționat industria ecologică susținând faptul că 70% din materialele folosite pentru fabricarea recipientelor lor provin din materiale reciclate. De asemenea, flacoanele Tetra Pak, prezintă un avantaj semnificativ din punct de vedere al greutății față de sticlele tradiționale din sticlă. Recipientele Tetra Pak utilizează materiale de ambalare din hârtie și cântăresc aproximativ 40 de grame comparativ cu sticlele de sticlă a căror greutate poate ajunge și la 700 de grame.

Totodată, utilizarea recipientelor Tetra Pak în locul celor din sticlă are ca efect reducerea cantității de material folosit pentru împachetare cu 92%, se va folosi cu 54% mai puțină energie pentru fabricare, vor rezulta cu 80% mai puține gaze cu efect de seră și se va reduce cu 60% volumul deșeurilor solide. Spre deosebire de sticlele din sticlă care sunt mai fragile și greu de stivuit, recipientele Tetra Pak pot fi ușor stivuite și prezintă o mai mare rezistență la transport și depozitare.

Compania franceză Rabbit a fost prima firmă care a acceptat ambalarea vinului în recipiente Tetra Prisma Aseptic și Tetra Brik oferite de către compania Tetra Pak. Recipientele Tetra Prisma sunt confecționate după o tehnologie specială care oferă un design plăcut, mai puțin ambalaj și mai mult conținut. Firma Tetra Pak recomandă totuși ca acest tip de ambalaj să fie utilizat cu precădere de către companiile care produc în special vinuri de masă, iar pentru vinurile destinate îmbătrânirii să se apeleze la tradiționalele sticle din sticlă.

Bag in Box

Bag in Box sau vinurile la cutie au apărut pentru prima dată pe piață în anul 1960 când erau utilizate pentru vinurile în vrac, care erau considerate ieftine la vremea respectivă. Acest tip de ambalaj era format din unul sau mai multe straturi de carton, flexibile și de înaltă rezistență. Prezentau marele dezavantaj că nu ofereau protecție pe o perioadă lungă de timp.

Timpurile s-au schimbat, iar astăzi, datorită modificărilor care i    s-au adus, acest tip de ambalaj este destinat cu precădere la ambalarea anumitor soiuri de vinuri tinere albe. Producătorii susțin că acest ambalaj prezintă cel mai ușor mod de deschidere dintre toate recipientele care există la ora actuală pe piață.

În ciuda eforuturilor care se depun pentru a fi folosit la un nivel mai înalt, acest tip de ambalaj prezintă și astăzi dezavantajul că produce oxidarea vinului chiar și atunci când nu este deschis. Astfel, el nu poate fi folosit la scară industrială pentru păstrarea îndelungată a vinurilor.

În concluzie, alegerea vinului după modul de îmbuteliere îi revine consumatorului. Totuși, ar trebui de știut faptul că în cazul în care un vin este destinat a fi consumat într-un an sau doi ar trebui utilizate aceste ambalaje alternative, iar vinul destinat păstrării și îmbătrânirii să fie îmbuteliat în recipiente din sticlă.

Din păcate vinurile îmbuteliate în cutii Tetra Pak, sticle “lightweight” ș.a. de acest gen prezintă o mai slabă vânzare deoarece consumatorul are proasta impresie că vinul este mai slab calitativ sau mai puțin din punct de vedere cantitativ și nu se gândește că prețul este mai redus datorită costurilor reduse ale ambalajelor.

În calitate de consumatori, avem capacitatea de a influența această schimbare în industria vinului prin puterea noastră de cumpărare.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :