Alterarea alimentelor – modificări care au loc la alterarea alimentelor

/
/
/
1130 Views

este acel proces care conduce la modificarea caracterelor organoleptice ale produsului, din cauza acțiunii unor , fapt ce nu duce la îmbolnăvirea directă și imediată a consumatorului, ci la o reacție de respingere a mâncării.
Dacă numărul bacteriilor și durata lor de acțiune sunt mari, atunci alimentele produc îmbolnăvirea. Alterarea alimentelor se realizează în principal prin:

  • Putrefacție – este procesul de descompunere a proteinelor în substanțe cu moleculă mică, din care multe sunt toxice pentru organism (amine, amoniac). O întâlnim la majoritatea alimentelor, dar mai ales la carne, ouă etc.
  • Fermentația – este procesul de descompunere a zaharurilor în bioxid de carbon și acizi cu efect iritant și toxic pentru organism. O întâlnim la făinoase, dulciuri, legume, fructe etc. Fermentația și putrefacția se datorează unor fermenți – enzime care pot să fie proprii alimentului sau pot fi secretați de microbi.
  • Râncezirea – este procesul de descompunere a grăsimilor în substanțe cu gust și miros neplăcute și iritante pentru tubul digestiv.

Alimentele care au suferit procesele de putrefacție, fermentație și râncezire își modifică caracterele organoleptice normale. Totodată, ele conțin substanțe iritante și alergizante, putând produce îmbolnăviri dacă sunt consumate.

Impurificarea alimentelor – constă în prezența unor componente străine de compoziția normală a acestora. Acestea nu au un efect nociv direct asupra organismului, dar determină o reacție de respingere din partea lui. De exemplu: un ciob de sticlă într-o conservă; un cui într-o prăjitură; un nasture într-o mâncare etc.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :