Afinele. Rețete cu afine

/
/
/
1002 Views

preferă solurile umede şi acide ale bărăganelor şi pădurilor şi se găseşte în întreaga Europă. Este un arbust pitic cu ovale şi zimţate. Florile lui albe sau roz dau naştere unor comestibile negru-violacee. Fiecare fruct are dimensiunile unor boabe mici de mazăre şi, când este copt are o adâncitură vizibilă în vârf. Fructele conţin antocianine, care întăresc şi protejează capilarele şi . Polifenolii şi taninii sunt de asemenea prezenţi. Frunzele conţin acizi fenolic (acid cafeic), precum şi tanini şi iridoide.

Efectele curative ale afinelor

Afinul este un arbust de talie mică, ce se dezvoltă până la 30-50 cm înălţime şi care poate fi întâlnit în zonele montane, pe păşunile alpine sau locuri stâncoase, până la 2500 m înălţime. Departe de zgomotul cotidian, acolo unde omul este musafirul naturii, fructele de pădure şi frunzele lor devin medicamente care tratează aproape orice fel de boală. Afinul este folosit de secole pentru efectele terapeutice pe care le are asupra sănătăţii noastre. Fructele acestui arbust, afinele şi frunzele sunt cele mai folosite părţi ale plantei în medicină naturistă. Afinul este prescris şi pentru afecţiuni ale venelor si vaselor limfatice şi pentru întărirea capilarelor. Studii efectuate in 1976 au arătat că efectul benefic asupra vaselor mici de sânge se datorează antocianinelor din fructe care întăresc capilarele şi le reduc permeabilitatea. Fructele, frunzele, ceaiurile şi sucurile de afine reprezintă o sursă extrem de bogată de vitamina A şi C şi de nutrienţi precum flavonoide şi antocianine care ne protejează organismul împotriva diabetului şi bolilor de inimă.

Pe lângă frunze, un efect deosebit îl au şi fructele de , care se pot folosi sub mai multe forme – ceai, dulceaţă sau afinată. Ceaiul din fructe uscate de afine şi frunze, care are un gust excelent, se foloseşte cu succes în infecţiile gastrointestinale. În cazul unei indigestii sau al diareei, s-a constatat că afinata este un remediu miraculos. Pe lângă faptul că este deosebit de plăcută la gust, dulceaţă de afine este foarte bună pentru alimentaţia copiilor, pe care-i fereşte de rahitism sau îi fortifica după boli mai grele ale aparatului respirator, precum bronşită, tuse convulsivă etc.

Reţete cu afine

Dulceaţă de afine

Ingrediente-1 kg afine, 1 kg zahăr, o lămâie- se pun fructele într-o strecurătoare şi se spală sub jet rapid de apă apoi se pun într-o cratiţă un rând de fructe, unul de zahăr şi iar fructe. Peste fructe se stoarce zeamă de lămâie. Se lăsă într-un loc mai răcoros până a doua zi. Se fierb la foc mic până se topeşte zahărul apoi se măreşte flacără. Se scutură vasul din când în când şi se înlătură spumă formată la suprafaţă. Se toarnă fierbinte în borcane uscate în cuptor apoi se lăsă pe masă să prindă o pojghiţă. Se leagă cu celofan sau se capsează. Se amestecă adăugând şi un pic de sare de lămâie. Când s-a topit zahărul se toarnă în sticle şi se leagă cu celofan.

Prăjitură cu afine

Ingrediente:

  • 4 ouă
  • 300 grame de zahăr
  • 8 linguri de ulei
  • 350 grame de făină
  • 1 praf de copt
  • 150 ml lapte
  • 1 kg afine amestecate cu puţin zahăr (deasupra).

Se amestecă toate ingredientele cu robotul până ce se formează un aluat moale, cremos. Se toarnă aluatul în tavă tapetată cu ulei şi faină, după care se presară fructele şi se băgă în cuptor. După ce s-a răcit se taie pătratele şi se ornează cu frişcă Poftă bună!

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :