10+ reguli pentru conservarea legumelor și fructelor pe iarnă

/
/
/
1638 Views

cum ar fi rădăcinoasele, morcovul, pătrunjelul, păstârnacul, țelina, ridichile și sfecla se pot păstra proaspete peste iarnă doar respectând câteva reguli simple, locul cel mai bun de depozitare fiind într-o pivniță, obligatoriu uscată și bine aerisită. Acestea se vor curăța mai întâi bine de pământ, fără însă a se spăla și se vor lăsa la soare până se va elimina toată umezeala. Se înlătură rădăcinile vătămate și se așază în nisip curat, uscat, culcate vârf la vârf, în așa fel încât ele să nu se atingă între ele. Nu le așezați în poziția în care ele cresc în pământ deoarece se favorizează creșterea frunzelor.

Legumele pentru conservat, pregătite după un timp considerat ideal a fi la maximum 24 de ore de la recoltare, se spală bine și se sortează, sterilizarea lor făcându-se obligatoriu imediat după introducerea legumelor sau fructelor și astuparea etanșă a sticlelor sau borcanelor.

Legumele și verdețurile uscate natural, la soare, trebuie întoarse de 2-3 ori pe zi, la fel de important fiind ca tăierea legumelor pentru uscare să se facă uniform.

Pentru albirea estetică a legumelor conservate, precum conopida, sparanghelul sau ciupercile, opărirea se va face în apă în care se va adăuga puțină sare (sau chiar zeamă) de lămâie, după opărire ele punându-se în borcane cu ajutorul unei linguri de lemn, fără a le mai atinge cu mâna.

Pentru îndepărtarea aerului din borcanele în care se păstrează legumele conservate, saramura se va turna în borcane ținute înclinat, iar în cazul sticlelor, aerul înlăturându-se prin agitarea sticlei până ce bulele de aer se ridică la suprafață.

Produsul conservat, niciodată îndesat, trebuie să fie bine acoperit 2-3 degete deasupra cu saramură, fixarea legumelor cu crenguțe de vișin scutindu-vă de riscul ca acestea să “plutească” și să rămână neacoperite complet de lichid, ceea ce va conduce la alterarea lor. În plus, în cazul borcanelor și sticlelor cu conserve care se sterilizează, acestea nu se vor umple niciodată complet cu produsele de conservat, la borcane lăsându-se un spațiu gol de aproximativ 1-2 centimetri, în cazul sticlelor umplerea făcându-se numai până unde începe gâtul, evitându-se astfel ca produsul pe care doriți să îl sterilizați să intre în contact direct cu celofanul, capacul sau dopul ce închide recipientul.

Înainte de închiderea etanșă a recipientului, după ce a avut loc operațiunea lor separată de sterilizare (inclusiv a capacelor în cazul borcanelor cu capac filetat), marginea lor trebuie să fie perfect curată, pentru ștergere folosindu-vă de o cârpă curată, înmuiată în apă clocotită sau în alcool.

În cazul în care nu aveți capace, acoperirea borcanelor se poate face cu două rânduri de celofan, strângerea putând fi realizată cu sfoară de cânepă sau cu elastice.

În momentul sterilizării borcanelor sau a sticlelor, nivelul apei în vasul de sterilizare, care nu trebuie să clocotească, ci să fiarbă încet, trebuie să fie același cu cel al lichidului din borcane sau sticle tot timpul fierberii, completându-se periodic, pe măsura evaporării, cu apă caldă. Pentru a se evita orice risc de distrugere, borcanele sau sticlele cu conserve se înfășoară în cârpe sau ziare, umede, așezându-se pe fundul vasului de fierbere pe un strat de scândurele sau ziare, abia după aceea turnându-se în vas apă caldă, iar în cazul borcanelor fără capac (acoperite cu celofan), fără a se umezi celofanul cu care au fost etanșate!

Timpul de sterilizare se socotește din momentul în care în interiorul borcanelor sau a sticlelor încep să se ridice la suprafață bule mici de aer și din momentul în care apa începe să clocotească în vas și se scot din vasul în care a avut loc sterilizarea abia după ce apa nu mai frige la mână.

Pentru conservarea legumelor prin sterilizare, trebuie respectate câteva reguli dintre cele mai simple:

 1. legumele trebuie să fie proaspete și bine coapte, dar nu răscoapte
 2. legumele veștejite sau pătate se elimină
 3. borcanele sau sticlele trebuie să fie foarte bine spălate cu apă fierbinte, bine clătite și bine uscate!!
 4. pentru conservele care se toarnă calde în borcane, se recomandă ca borcanele să fie ținute anterior în cuptor, la temperatură potrivită
 5. legumele, sortate după mărime și grad de coacere, se așază în borcane sau sticle, care se umplu în așa fel ca, după completarea lor cu saramură, să rămână un loc gol de 1-2-3 cm între conținut și dop, învelișul de pergament sau celofan.
 6. după așezarea legumelor în recipient, se toarnă lichidul în așa fel încât să nu rămână aer între ele (între legume în interiorul borcanului sau sticlei).
 7. celofanul cu care se leagă borcanele se udă anterior în apă rece, punându-se  în două sau trei, se întinde perfect peste gura borcanului și se leagă cu sfoară de cânepă, înfășurându-se strâns de câteva ori, înainte de a se înnoda
 8. după legarea borcanelor cu celofan, se mai poate lega provizoriu și cu o bucată de tifon (pânză), cu scopul de a împiedica umflarea prea tare, ce poate conduce chiar și la crăparea celofanului. (după sterilizare și răcire se poate scoate)
 9. fierberea trebuie să fie lentă, fără întreruperi. În cazul în care scade apa prea tare în timpul fierberii se adaugă apă fierbinte.
 10. în timpul fierberii vasul nu trebuie acoperit, căci aburii puternici pot sparge celofanul sau chiar borcanul.
 11. în cazul în care la vreun borcan se sparge celofanul, se înlocuiește sau doar se leagă deasupra un alt celofan și se mai lasă la fiert timp de încă circa 10 minute.
 12. borcanele cu capace pot să nu se închidă perfect, situație în care trebuie probate mai multe capace, până ce etanșarea va fi ermetică.
 13. după ce s-a respectat durata fierberii conform rețetei, recipientul cu borcane sau sticle în care a avut loc fierberea se înlătură de pe foc și după ce totul s-a răcit complet, se pot scoate borcanele sau sticlele.
 14. conservele se șterg, se etichetează, menținându-se produsul și data preparării și se așază în cămara bine uscată și aerisită.
 15. orice conservă sterilizată, odată deschisă trebuie consumată imediat, acoperirea cu un strat subțire de ulei fiind o metodă ce nu lungește viața produsului cu mai mult de 2-3 zile.
 16. sterilizarea la cuptor presupune ca borcanele să fie puse într-un cuptor bine încins, după ce focul este închis, lăsându-se acolo până a doua zi.
 17. legumele de calitatea a doua se pot păstra prin uscare, operațiunea având loc în cuptorul aragazului, pe grătar, sub care se va așeza o tavă, pentru a evita murdărirea cuptorului cu zeama care se scurge din legume, ușa cuptorului rămânând întredeschisă tot timpul până la uscarea lor completă.

Păstrarea legumelor prin aburire este o metodă mult mai bună, chiar și în cazul legumelor sau al fructelor de cea mai bună calitate, deoarece se păstrează mult mai bine substanțele minerale și vitaminele. Această metodă de păstrare presupune așezarea legumelor sau fructelor într-un săculeț de pânză rară (sau o sită) la circa 5 cm deasupra nivelului apei dintr-o oală, pusă pe aragaz, sub capac, având grijă ca apa să nu ajungă la legume, operațiunea considerându-se încheiată atunci când legumele sunt moi pe jumătate.

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :