Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Ce este zara? Unde putem folosi zara după obținerea untului

/
/
1504 Views

reprezintă subprodusul rezultat la fabricarea untului prin procedeul de aglomerare discontinuă sau continuă. În cazul smântânii dulci, are o compoziție asemănătoare laptelui degresat care a fost încălzit la temperaturi ridicate. din smântâna acidă are un conținut mai redus de cazeină, care rămâne parțial fixată pe granulele de . Datorită compoziției sale, putem folosi zara în industria laptelui, industria panificației și în industria produselor dulci.

Unde putem folosi zara după obținerea untului?

Datorită compoziției sale, poate fi prelucrată în numeroase produse destinate alimentației. În numeroase țări, este valorificată în alimentația umană prin consumul direct sau în produse culinare. Aceasta trebuie să prezinte caracteristici culinare și bacteriologice deosebite. Zara pentru consum uman este îmbuteliată în ambalaje de 0,5 și 1 L, închise cu capsule rezistente la aciditate. Se mai poate utiliza în diferite preparate culinare sub formă lichidă sau deshidratată.

O serie de preparate cunoscute în Țările Scandinave și Olanda se obțin prin fierberea unor cereale cu zara lichidă. Din acest subprodus se mai obțin și o serie de băuturi prin amestecare cu și substanțe aromatizante (cafea, cacao). Pentru acest tip de băuturi se folosesc cafea și cacao naturale sau înlocuitori ai acestora, pentru îndulcire și o substanță stabilizatoare (agar-agar sau gelatină). Cea utilizată provine de la fabricarea untului din smântână dulce având aciditatea de maxim 20°T. Se poate folosi ca atare sau un amestec de zara și degresat.

Unde utilizăm zara?

Putem folosi zara în

Zara dulce praf este întrebuințată în principal, în produse de panificație. Este necesar însă ca tratamentele termice din procesul de obținere a zarei să asigure distrugerea factorului care inhibă calitățile de panificare ale făinii. După diferiți autori, cantitatea de zară dulce praf care se adaugă în procesele de panificație este cuprinsă între 2 și 15 %. Prin acest adaos se îmbunătățește gustul, structura, aspectul și valoarea nutritivă ale acestor produse.

Poate te interesează și: cum se obține untul

Efectul favorabil al adaosului de zara praf se explică prin atenuarea dezechilibrului aminoacizilor proteinelor din pâine. În special a deficitului în aminoacizi se accentuează pe măsura ce gradul de extracție al făinii scade. Fără îndoială că la îmbunătățirea valorii nutritive a pâinii cu zara contribuie și aportul de săruri minerale în special calciu și de vitamine din acest subprodus al industriei laptelui. Zara acidă praf produce o aromă mai distinctă în pâinea integrală sau albă din grâu sau secară, astfel încât adaosul său se limitează la 3-6 % față de făina utilizată. Calitatea biscuiților este îmbunătățită prin adăugarea de zara dulce praf.

Putem folosi zara și în industria laptelui

Zara concentrată este folosită la fabricarea înghețatei cu conținut redus de grăsime și în amestecurile preparate cu unt, ea restabilind concentrația de fosfolipide la nivelul celor din amestecuri cu smântână. Zara praf se folosește ca aport de substanță uscată la prepararea laptelui reconstituit și a smântânii pentru fabricare brânzeturilor cremă. Băuturile obținute din lapte sau smântână recombinate prezintă o mai bună stabilitate a emulsiei de grăsime dacă 10 – 25% din substanța uscată negrasă provine din zara dulce praf.

Zara se utilizează și în industria produselor zaharoase

Zara praf conține aproximativ 1,6% lecitină care are un bun efect emulgator la fabricarea ciocolatei cu lapte și al altor produse zaharoase. În general, prin adaosul de zara praf se îmbunătățesc aroma și valoarea nutritivă a produselor, dar se întârzie procesul de cristalizare.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar