Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Acțiunea zahărului în organism. Cum acționează zahărul în organism?

/
/
471 Views

Zahărul industrial rafinat este un aliment concentrat prin excelență și conține 100% substanțe nutritive. Acesta se extrage atât din trestie cât și din sfecla de . Zahărul pur are valoare energetică mare, adică 100 g zahăr furnizează 400 calorii, în schimb are valoare nutritivă redusă întrucât nu aduce decât glucide. Alimentația în acest caz este lipsită de proteine, lipide, vitamine și săruri minerale. Zahărul prezintă avantajul că are energie mare într-un volum mic.

Zahărul este un aliment tentant și nu dă decât puțină sațietate. El se digeră ușor și se reabsoarbe cu rapiditate, având tendința de a fi consumat în cât mai mare cantitate. Apetitul pentru zahăr provoacă o consumare de rație hipercalorică și se ajunge cu ușurință la obezitate. Odată absorbit prin tubul digestiv, zahărul intră în sânge provocând o creștere a glicemiei (concentrația glucozei în sânge). Acest lucru declanșează în primul rând o secreție mare de insulină. Insulina este hormonul secretat de pancreas care contribuie la menținerea glicemiei (zahărului în sânge) în limite normale. Dacă insulina este insuficientă sau absentă, apare hiperglicemia adică creșterea peste limitele normale a zahărului din sânge; de asemenea, poate să apară glucoză în urină (glucozurie), și eventual corpi cetonici în urină (această fază fiind foarte gravă, ducând la comă diabetică).

La majoritatea adulților și vârstnicilor se observă o creștere în greutate datorită, pe de o parte, sedentarismului și pe de altă parte, consumului excesiv de zahăr și de . Tendința omului de a consuma zahăr nu provine dintr-o necesitate ci dintr-o deprindere. S-a înrădăcinat greșit obiceiul de a se bea zilnic două – patru cești de cafea sau de ceai cu zahăr, de a se mânca între mese dulciuri concentrate (bomboane, un biscuit cu gem, rahat, halviță etc.) și de a sfârși masa de prânz cu o prăjitură.

Este demn de reținut că, în timpul căldurilor mari, se consumă cu multă ușurință patru – cinci sticle de pepsi care conțin o cantitate foarte mare de zahăr. Astfel, vara introducem în organism circa 100 g zahăr zilnic, fără să bănuim acest lucru. Ba mai mult, chiar zahărul, fiind diluat în lichid, se reabsoarbe cu mai multă ușurință. Așa se explică de ce consumatorii de băuturi îndulcite contribuie la creșterea numărului de hiperponderali, cu toată gama de neplăceri ce derivă din obezitate.

În acest mod, consumul mediu zilnic de zahăr crește ușor peste 50-60 g, ceea ce este cu mult peste nevoile organismului. Acest lucru favorizează o creștere ponderală, cu toate riscurile apariției diferitelor boli ca ateroscleroză și complicațiile ei cardio-vasculare. Pe plan internațional, se fabrică băuturi răcoritoare hipocalorice în care zahărul este înlocuit cu substanțe îndulcitoare obținute pe cale sintetică. În multe țări, în localurile de alimentație publică, consumatorii de ceai sau de cafea pot servi după dorință diverse îndulcitoare în locul zahărului. Preferabil ar fi ca în locul acestor îndulcitoare să se utilizeze miere de albine.

Gustul dulce al zahărului și al produselor zaharoase este foarte apreciat, de aceea omul are tendința să consume mult peste necesarul unei alimentații raționale. Se știe că zaharul este unul din alimentele incriminate în apariția diabetului zaharat. Cauzele apariției diabetului sunt multiple. Una dintre ele este și predispoziția ereditară, adică dacă o rudă de sânge a avut diabet, este posibil ca descendenții să contracareze boala. De asemenea, în unele cazuri diabetul este o boală profesională și se poate întâlni la cofetari, bucătari etc. sau ca urmare a unor infecții virale, traumatisme psihice și altele. Abuzul de dulce concentrate dezechilibrează sănătatea atât la adulți cât și la copii.

Copii sunt atrași de zahăr și adesea consumă cu plăcere preparate din dulciuri concentrate ca și cele de tipul băuturilor dulci. Acestea constituie un factor de supraconsum caloric, peste necesarul energetic. Trebuie să se încerce un consum mai moderat al produselor din zahăr prin înlocuirea lor cu fructe și sucuri din fructe.

Nu trebuie neglijat faptul că vâscozitatea și adezivitatea produselor zaharoase fac ca acestea să rămână în cantități mari printre dinți și suprafața lor, afectând astfel integritatea dinților prin apariția cariilor, cu tot cortegiu lor nefast. Se știe că excesul de zahăr, în special consumarea lui între mese, sub forma preparatelor lipicioase (caramelul, halviță, bomboane, halva, rahat, șerbet etc.), prezintă una dintre principalele cauze ale apariției cariilor, în special la copii.

Totodată, zahărul ocupă un loc important în abuzul alimentar. Acesta se mai numește și zahăr vizibil și se consumă ca atare, spre deosebire de cel invizibil (ascuns) care se află în prăjituri, bomboane, băuturi etc. Necesarul organismului în glucide este procurat din fructe, legume, pâine, lapte etc. Deci, lipsa zahărului industrial din alimentația diabeticului nu are nici o urmare dăunătoare.

Glucidele formează energia de rezervă a organismului, sub formă de glicogen în ficat și mușchi. Glicogenul hepatic este mobilizat și transformat în glucoză. Întărind funcția antitoxică a ficatului, glucoza contribuie la mărirea rezistenței organismului față de infecții și întreține combustia musculară. De aceea, se recomandă oamenilor sănătoși care depun o muncă fizică mai intensă ca și sportivilor, în general. De asemenea, glucidele prin arderea lor reglează temperatura corpului și ajută oxidarea completă a grăsimilor. În cazul unor dereglări ale organismului sau a consumului în exces a glucidelor, oxidarea grăsimilor nu se face în totalitate, ele depunându-se sub formă de țesut adipos, ducând la obezitate.

Când temperatura mediului ambiant este scăzută, se intensifică combustia glucidelor producând căldură. Așa se explică necesitatea măririi cantității de glucide la persoanele care depun eforturi fizice susținute la temperaturi scăzute. Se subliniază faptul că zahărul nu conține vitamine. Un consum abuziv de zahăr obligă organismul la o oxidare de glucoză, ceea ce determină un mare consum de vitamine din grupul B. Prin consumarea altor alimente care aduc organismului glucide ca de pildă: fructe, legume etc., acestea contribuie și la îmbogățirea organismului cu importante cantități de vitamine și săruri minerale. De aceea printr-un consum abuziv de zahăr și de dulciuri concentrate, se produce un dezechilibru metabolic. Produsele zaharoase rezultate din procesele de rafinare industrială, datorită prelucrării termice, nu conțin, sau au foarte mici cantități de vitamine. Așadar, prin consumarea lor în cantități neraționale, ele aduc cantități de calorii necesare, însă dezechilibrează puternic organismul din punct de vedere plastic și biocatalitic.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

1 Comments

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar