Hit enter after type your search item

Prelucrarea zahărului brut din trestia de zahăr. Rafinarea zahărului

/
/
/
1173 Views

brut este obţinut din tulpinile de trestie de în urma extracţiei şi cristalizării siropului. Acesta conţine multe impurităţi şi pentru obţinerea zahărului de calitate este necesară purificarea şi rafinarea lui. O primă etapă o constituie purificarea calco-carbonică a clerei obţinute din zahărul brut, după schema din figura de mai jos.

Schema tehnologică de purificare calco-carbonică a clerei
Schema tehnologică de purificare calco-carbonică a clerei

Tratarea clerei cu lapte de var urmăreşte distrugerea acelor substanţe reducătoare, precum şi a amidelor, facilitând absorbţia substanţelor colorante de către carbonatul de calciu, dar mărind în acelaşi timp stabilitatea termică a clerei în fazele de concentrare. După carbonatare până la un pH de 8,3-8,5, clera este lăsată câteva minute pentru definitivarea reacţiilor chimice, apoi preîncălzită este trecută la filtrare, iar după trecerea printr-un filtru de control se obţine clera purificată. Întrucât nu se pot elimina toate substanţele colorante, înainte de rafinarea efectivă clera trebuie decolorată.

Rafinarea zahărului brut din trestie de zahăr se face în patru etape

Rafinarea zahărului brut din trestie de zahăr se face în patru etape de fierbere şi cristalizare, în două variante tehnologice care prelucrează zahăr brut de calitate superioară şi zahăr brut de calitate inferioară. Decolorarea clerei se poate realiza prin filtrarea pe cărbune animal, cu răşinischimbătoare de ioni sau filtrare pe strat de carbarafin şi kieselgur. Modul de desfăşurare a procesului de fierbere şi cristalizare a zahărului din trestie de zahăr sunt prezentate în figurile de mai jos.

Conform tehnologiei de fierbere şi cristalizare în patru trepte, zahărul rafinat se obţine de la treapta I, în timp ce se obţine la treapta a IV-a. Zahărul produs I afinat la centrifugă are o puritate de 97,5 % şi 98 grade Brix, zahărul produs II afinat puritate de 93 % şi 98 grade Brix, în timp ce  are o puritate de 59 % şi 82 grade Brix.

Schema tehnologică de rafinare a clerei purificate
Schema tehnologică de rafinare a clerei purificate
Fierbere şi cristalizare treapta I. Fierbere şi cristalizare treapta II-a
Fierbere şi cristalizare treapta I. Fierbere şi cristalizare treapta II-a
Fierbere şi cristalizare treapta III-a. Fierbere şi cristalizare treapta IV-a
Fierbere şi cristalizare treapta III-a. Fierbere şi cristalizare treapta IV-a

În urma prelucrării se obţine zahărul rafinat, cunoscut sub denumirea de zahăr de calitate tip sau standard, ale cărui caracteristici sunt stabilite prin norme ce limitează umiditatea la maxim 0,06 %, substanţe reducătoare sub 0,04 % şi maxim 22 Puncte Europene (se referă la
conţinutul în cenuşă, coloraţia în soluţie şi tipul de culoare).

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :