Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / Minerale / Vitamine și minerale. Nu din tablete, ci din alimente (surse + importanță)

Vitamine și minerale. Nu din tablete, ci din alimente (surse + importanță)

/
/
/
139 Views

Vitaminele sunt un amestec de substanțe chimice necesare organismului uman, pe care acesta nu le poate produce. Mineralele sunt elemente chimice ce trebuie să le înlocuiască pe cele eliminate în mod natural prin transpirație, urină sau sângerări. Dacă o persoană ar consuma cantități corecte de grăsimi, carbohidrați, proteine și apă, dar fără vitamine și minerale, probabil, ar muri în câteva luni. Vitaminele sunt esențiale organismului. Multe dintre ele acționează în asociație cu enzimele, catalizatorii chimici ai organismului. Catalizatorii chimici ajută la demararea și controlul vitezei reacțiilor chimice din celule, cum ar fi descompunerea substanțelor nutritive pentru a elibera energie. Mineralele, cum ar fi sodiu, sunt vitale pentru funcționarea celulelor nervoase. Sulful intră în componența multor hormoni. Sunt necesare peste 15 tipuri de minerale pentru producția normală de celule ale sângelui, coagularea lui și creșterea normală a dinților și oaselor.

O mică istorie legată de vitamine și minerale

Literatura de specialitate ne informează că, de peste 2000 de ani oamenii sunt conștienți că trebuie să aibă o dietă echilibrată, adică una ce constă în cantități și tipuri corecte de substanțe nutritive. De exemplu, în secolul 5 î.e.n., filozoful grec Hipocrate, a recomandat pacienților cu probleme de vedere să consume ficat de păsări, carne de vită și de oaie. În prezent se știe că ficatul este o sursă foarte bogată de vitamina A, precum și de vitaminele B2, B12, D și E, necesară pentru funcționarea normală a retinei.

Pe vremea romanilor, oamenii consumau apă minerală de izvor, pentru proprietățile medicale ale acestora. Aceste ape de izvor, foarte bogate în minerale, se află la baza apelor îmbuteliate, atât de comune în zilele noastre. Prin secolul 18, un explorator maritim englez, Căpitanul Cook, a ajuns la concluzia că, o dietă ce includea și fructe proaspete, împiedica apariția scorbutului, o boală provocată de lipsa vitaminei C. Cuvântul vitamină a fost folosit pentru prima dată de omul de știință polonez Casimir Funk în 1912, pentru a desemna factorii nutritivi vitali organismului și care conțin în cea mai mare parte amine, substanțe chimice conținând azot în combinație cu alte elemente chimice, cum ar fi hidrogenul.

Grupuri de vitamine

Există două categorii principale de vitamine. Prima categorie, vitaminele A, D, E, K – sunt solubile în grăsimi și se găsesc, de obicei, în alimente bogate în grăsimi, cum sunt ouăle, untul și laptele. Acestea se înmagazinează în organism, mai ales în ficat și astfel pot forma rezerve. De exemplu, o persoană bine hrănită, poate trăi fără vitamina A luni de zile, fără a se îmbolnăvi.

A doua categorie, complexele de vitamina B și C sunt solubile în apă. Ele sunt eliminate prin urină, organismul reținând doar cantități neînsemnate din acestea.

VitaminaSurse Importanță
A sau Retinloruleiuri din ficat de pește, ficat, ouă, unt, legume cu frunze verzi, morcovi, roșii, fructe galbene. Organismul poate lua vitamina A din caroten, pigmentul galben din fructe și legumeEste esențială pentru funcționarea normală a retinei. Lipsa acestea duce la incapacitatea de a vedea la lumină slabă, boli ale pielii, și ale unor zone interne ale organismului. Copii ce prezintă deficiențe de vitamina A nu au o creștere normală.
B1 sau Tiaminadrojdie, carne, germeni de grâu, nuci, fasole și lapte. Grâul măcinat și orezul rafinat conțin doar 30% din tiamina conținută de întreg bobul, dar pâinea albă este adesea întărită.Esențială pentru oxidarea glucozei în organism, în vederea eliberării constante de energie. De asemenea, necesară creșterii și funcționării nervilor și mușchilor. Lipsa acestea poate duce la apariția unor boli - beri-beri, slăbirea mușchilor, amorțeli parțiale, pierderea poftei de mâncare și umflarea membrelor.
B2 sau Riboflavinagermeni de grâu, ficat, lapte, carne, legume verzi, ouă.Esențială în metabolism. Lipsa acestea are efecte negative asupra ochilor, limbii și gurii.
PP sau acidul nicotinic (nicotinamida)extracte de drojdie, carne, carne de păsări, pește, nuci. Mai este creată de bacteriile intestinale.Necesară în creștere. Deficiențele duc la apariția pelagrei, caracterizată prin inflamarea pielii și cavității bucale, precum și la tulburări mintale.
B12ficat proaspăt, carne, pește, lapte.Esențială pentru formarea globulelor roșii.
C sau acidul ascorbiccitrice, stafide, legume proaspete, lapte. O mare parte se pierde prin prepararea și fierberea alimentelor.Esențială pentru starea bună a oaselor și dinților. Lipsa acestea poate conduce la apariția scorbutului, manifestat prin gingii moi care sângerează.
D sau calciferolulei din ficat de cod, smântână, gălbenuș de ou și ficat. Se formează de asemenea din rămășițe de vitamina D, în cadrul expunerii la soare. Rol în creșterea oaselor și dinților. Are efect doar dacă există calciu și fosfor suficient. La copii, deficiența poate duce la dezvoltarea anormală a oaselor, denumită rahitism.
E sau tocoferolgermeni de grâu, soia, ficat, unt, gălbenuș de ou, fulgi de ovăz. Necesară pentru reproducerea normală și metabolismul nervilor și mușchilor. Deficiența este rară, iar copii născuți prematur, nu o pot absorbi bine, necesitând suplimente pentru a se evita deficiența.
Klegume cu frunze verzi, ficat de porc, ouă și lapte. Produsă și de bacteriile intestinale.Factor esențial în coagularea sângelui. Deficiențe rare la adulți, însă copii nou-născuți pot suferi sângerări, deoarece le lipsesc bacteriile ce fabrică vitaminele.

Cantitatea corectă de vitamine și minerale

Necesitățile organismului pentru fiecare vitamină sunt incredibil de mici. De exemplu, un bărbat are nevoie doar de 0,0005 g vitamina A (retinol) pe zi. O femeie de doar 0,0004 g pe zi. În cazul multor minerale, necesitățile zilnice sunt scăzute, însă trei dintre ele, calciul, fierul și iodul – sunt furnizate în cantitate insuficientă de dieta obișnuită. O astfel de lipsă, sau deficiență de oricare din vitamine și minerale poate conduce la unele stări mai puțin plăcute sau chiar la boli grave. Tratamentul cu tablete bogate în vitamine sau minerale poate înlătura simptomele deficiențelor în câteva ore, însă efectele lipsei acestora se pot menține. De exemplu, lipsa vitaminei D poate duce la rahitism (oase moi). Vitamina D poate fi produsă, din fericire de organism. Substanțele din piele se pot transforma în vitamina D, în cazul expunerii la soare. De aceea, copii multor imigranți din țările tropicale spre zone nordice suferă de rahitism, dacă alimentația lor nu este consistentă.

vitamine si minerale proalimente.com
vitamine și minerale la tabletă

Cantități prea mari din anumite vitamine pot, de asemenea, fi periculoase. Este vorba, în special, de vitaminele pe care organismul le poate înmagazina eficient. Consumul excesiv de vitamina A poate fi mortal, cauzând într-o primă fază umflături dureroase, erupții cutanate și căderea părului, ducând apoi la mărirea ficatului și a splinei. Deoarece organismul elimină excesul de minerale, intoxicația cu minerale nu este posibilă. Totuși, excesul de sare (o combinație a elementelor sodiu și clor), poate fi periculoasă persoanelor cu tensiunea ridicată.

MineralulSurseImportanță
CalciuLapte, gălbenuș de ou, moluște, legume cu frunze verzi.Element constitutiv al oaselor și dinților. Este necesar în coagularea sângelui, sinteza hormonală, integritatea membranelor și contracțiile musculare.
FosforLactate, carne, pește, carne de pui și nuci.Necesar pentru structura normală a oaselor și dinților. Are rol important în contracția musculară și activitatea nervoasă.
FierCarne, ficat, moluște, gălbenuș de ou, legume, nuci și cereale.Componentă esențială a hemoglobinei (care transportă oxigen la celule) și a coenzimelor implicate în formarea ATP-ului.
IodSare iodată, preparate maritime, ulei din ficat de cod.Necesară pentru glanda tiroidă, în sinteza tiroxinei, hormonul ce reglează sinteza metabolismului.
CupruOuă, făină mixtă, fasole, sfeclă, ficat, pește, spanac, sparanghel. Esențial împreună cu fierul în sinteza hemoglobinei. Component al enzimei necesară în formarea pigmentului melanină (culoarea pielii).
SodiuRăspândit în alimente. Sarea de bucătărie este clorura de sodiu. Necesar în conducția de către alimente a impulsurilor nervoase. Influențează puternic mișcarea osmotică a apei.
PotasiuPrezent în aproape toate alimenteleAre rol în transmiterea impulsurilor nervoase și în contracția musculară. Necesar pentru creștere.
ClorPrezent în majoritatea alimentelor și în sarea de masă.Important în echilibru acid-bază a sângelui, echilibrul apei și formarea acidului clorhidric în stomac.
MagneziuPrezent în majoritatea alimentelor. Necesar pentru funcționarea normală a mușchilor și a nervilor. Contribuie la formarea oaselor.
SulfCarne de vacă, miel, ficat, pește, carne de pui, ouă, brânză, fasole. Component al multor hormoni (ex. insulina) și vitamine (ex. tiamina), așa încât este implicat în reglarea unor activități variate ale corpului.
ZincPrezent în alimenteNecesar în creșterea normală și formarea insulinei.
Mangan Urme în plante verziNecesar în creștere, reproducere și alăptare.
CobaltUrme în plante verziAre rol în formarea globulelor roșii.

Ce se întâmplă cu vitaminele și mineralele din alimentele prelucrate?

În zilele noastre, oamenii consumă în special alimente ambalate  și conservate. În procesele de producție și conservare, multe dintre vitamine sunt distruse sau înlăturate. Cei care fabrică unele alimente, compensează aceste pierderi prin adăugarea unor suplimente de vitamine și minerale. Acestea sunt fabricate sintetic în laboratoare sau concentrate din extracte ale unor surse de alimente naturale. În gospodării, gătitul excesiv sau insuficient a unor mâncăruri, distruge substanțele nutritive. Pierderile de vitamina C și E, ce se dizolvă în apă și sunt distruse prin fierbere prelungită, pot ajunge la 90%.

În cazul în care consumăm legume și fructe variate, surse excelente de proteine și ne mai și expunem la soare pentru a ne completa necesarul de vitamina D, nu ne vom confrunta niciodată cu deficiențe. Deci, administrarea de tablete ce conțin vitamine nu va fi necesară.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Abonează-te la articolele noastre!

Dacă îți plac articolele noastre și ți se par utile, te poți abona gratis introducând numele dvs. și adresa de e-mail!