Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cum se prepară vinurile licoroase în gospodărie? Rețete de vinuri licoroase

/
/
447 Views

Vinurile licoroase sunt cunoscute printre amatori și sub denumirea de lichior. Aceste sunt dulci și se pot alcooliza cu câteva grame de . Provin din struguri parfumați sau neparfumați ți se aromatizează cu plante după anumite . Aceste vinuri trebuie să aibă un grad alcoolic ridicat, între 16 și 20°, cu aproximativ 150 g pe litru, provenit din must sau industrial.

Cum se prepară vinurile licoroase?

Vinurile licoroase se fac din struguri supracopți pe butuc sau în încăperi curate, aerisite, așternuți pe un strat de paie, lese de nuiele sau prinși cu ață de codițe sau așezați pe grătare de lemn suprapuse. Se îndepărtează boabele mucegăite și stricate înainte de a fi puși strugurii la supracoacere și se controlează în timpul supracoacerii pentru același motiv.

La momentul potrivit, când se apreciază că strugurii s-au supracopt și un mic procent din boabe a stafidit, se supun dezbrobomirii și presării. Dacă avem struguri parfumați se țin 2-3 zile pe boască pentru a se extrage partea parfumată.

Mustuiala se supune limpezirii cu 8-15 g metabisulfit de potasiu la 100 litri, după care se decantează. Fermentația este ajutată cu fermenți selecționați sau altă maia sănătoasă și puternică în doză de 200 ml la 10 Litri must. Acest vin se fermentează în vase mici. La aproximativ 14-15° alcoolice începe încetarea fermentației. După rămâne o cantitate apreciabilă de zahăr nefermentat în must. Este necesar ca vinul să fie alcoolizat, pentru ca fermentația să înceteze definitiv. În general i se adaugă alcool aproximativ 6°, făcând următorul calcul: presupunem că avem inițial un must cu 340 g/Litru zahăr care ar putea teoretic, să producă 18° alcool prin fermentare și ar mai rămâne în vin 34 g/Litru zahăr. Este știut că 170 g/Litru zahăr dau 10° alcool prin fer­mentare.

Vinurile licoroase – calcul pentru obținerea conținutului de alcool dorit

În cazul nostru dorim să avem un vin de aproximativ 20° alcool provenit din fermentare plus alcoolizare, vinul având și 65 g/L zahăr:

340 – 65 = 27 g/L zahăr de fermentat

Vom lăsa mustul să fermenteze și să transforme 275 g/L zahăr în alcool, din care va rezulta un vin de aproximativ 15°. Se va interveni la momentul oportun cu adaus de alcool de 90° în cantitate de 50 ml la 1 litru. Controlul calcului alcoolului va fi simplu și operativ: 1000 cm³ alcool conțin 90° la litru

1000 cm³ alcool conțin 90° la litru
100 cm² alcool conțin 9° la litru

Atunci 50 cm³ alcool vor avea 4,5° alcool, care se va adăuga la 950 cm³ must. Deci la 15° alcool la litru fermentat natural se mai adaugă 4,5 alcoolice provenite din alcool și în total se va obține aproximativ 20°. Pe piață sunt două tipuri de alcool rafinat: de 90° și de 80° la litru. Un bun cunoscător poate aprecia aproximativ și prin degustare momentul când se alcoolizează fără o analiză de laborator. El observă mersul fermentației, degustă și apreciază cantitatea de alcool cu aproximație. În vinificația practicată de amatori nu este cazul unei precizii riguroase ca în marile unități industriale, deoarece vinul nu se comercializează. După introducerea alcoolului, vasul se agită bine pentru omogenizare.

Cât timp se păstrează vinurile licoroase înainte de consumare?

Nu vom greși dacă vinului licoros, preparat în gospodăria noastră, de 14° tărie, îi vom adăuga alcool până la 18-19°, deoarece prin aceasta se asigură limpezirea și stabilirea lui. Alcoolul în cantitate mare în vin va precipita și depune în scurt timp compușii ce formează tulbureala, vinul putând fi decantat. După tragerea de pe depozit, vinul va fi lăsat timp de 6 luni pentru înfrățirea cu alcool și numai după această perioadă se degustă și se stabilește dacă se dă în consum. Se învechește în 2-3 ani iar dacă rămâne pe gol începe maturizarea.

Vinurile licoroase din struguri supracopți

Se aleg pentru aceste vinuri numai soiuri consacrate, la care se pot cupaja într-o proporție mică și musturi provenite din struguri parfumați. Pentru a prepara vinurile licoroase din strugurii supracopți, strugurii se lasă să se coacă pe butuc sau se supun supracoacerii în încăperi adecvate, răcoroase, aerisite. În aceste încăperi se aștern pe paie curate sau pe lese de nuiele etc., după cum s-a arătat mai înainte. Se înlătură bobițele mucegăită, stricate sau zdrobite în perioada de supracoacere. Când o parte mică din boabe s-au stafidit, se vinifică. Mustul este supus fermentării cu ajutorul fermenților selecționați (drojdie), în vase mici sau cu maia puternică (200 ml maia, la 10 Litri vin). În prealabil mustul se limpezește cu 8-15 g/hl metabisulfit de potasiu.

Se controlează temperatura de fermentare, având grijă să nu treacă peste 25°C. În cazul în care se obțin temperaturi ridicate la fermentare, de urgență se vor pune saci umezi pe butoiașe sau damigene și dacă încăperea permite, având canalizare, se va stropi cu furtunul. Vinul fermentat la temperaturi mai mici formează buchet plăcut și este mai fin.

După aproximativ 20 zile, vinul se trage tot în vase mici și se adaugă, după cum s-a arătat în calcul, cantitatea de alcool și must concentrat de care avem nevoie. În final acest vin va trebui să aibă peste 15°, să fie stabil și cu un conținut în zahăr de peste 60 g/Litru. Este necesar ca alcoolul și mustul să se omogenizeze bine cu masa vinului. În acest scop vasul este lăsat ușor pe gol și se agită bine în cazul damigenelor sau se rostogolesc, în cazul butoiașelor. Se va face plinul și vasul va fi lăsat în repaus.

Pritocirea și limpezirea vinului licoros

În luna februarie, vinul se pritocește și se filtrează cu azbest. Acest vin este bine să fie lăsat 2 ani, pritocindu-se o singură dată, după care se va limpezi prin cleire cu bentonită și apoi se va trage la sticle. În cazul în care are peste 17° alcool și e lăsat pe gol nu se strică și capătă cu timpul un gust maderizat foarte apreciat. Unii amatori îl aromatizează ușor cu macerat din flori de soc.

Vinurile licoroase de tip grecesc

Mulți amatori prepară în casă astfel de vinuri după diferite rețete. Se folosește un vin parfumat, sănătos, peste care se adaugă boabe de struguri stafidiți. Se caută ca să predomine soiul de struguri care dorim să reprezinte tipul de vin. Deci se pot amesteca 70-80% boabe din struguri parfumați și 30% struguri obișnuiți, dar sănătoși. Se păstrează proporția de aproximativ 750 g boabe zdrobite la 1 litru de vin. Acest amestec se ține 5 – 6 zile la o temperatură cât mai scăzută (7-10 C°). În aceste zile putina sau damigeana se agită din când în când.

După acest răstimp se scot boabele și se supun presării, amestecându-se mustul de la presă cu vinul respectiv. Este necesar în continuare ca acest amestec să fie supus refermentării viguroase și pentru aceasta vom folosi la 100 Litri vin 4-5 Litri maia de fermenți selecționați, antrenați cu 2-3 săptămâni mai înainte pe vinul respectiv cu o doză de must. Se lasă să se fermenteze la temperatură potrivită și constantă.

După ce se constată că fermentația a încetat, se adaugă alcoolul, calculându-se astfel ca gradul alcoolic total să ajungă până la 15°. Se omogenizează amestecul, alcool-vin și se lasă în repaus aproximativ 2 luni. Încăperile în care sunt așezate vasele trebuie să fie cât mai răcoroase pentru a se putea face depunerea.

Cât timp se păstrează aceste vinuri licoroase până la consumare?

Se filtrează prin filtru de aba (improvizat în formă conică) sau din pânză groasă de doc. Vinul filtrat se pune în butoaie mici care rămân în cramă în scopul de a căpăta o aromă specifică de pline proaspătă. Urmează ca vinul să se tragă în alte vase, având temperatura constantă de aproximativ 15-16°. Se pritocește 2-3 ani în mod reglementar. Toate mișcările de manipulare a vinului se fac sub protecția dioxidului de sulf. Se limpezește cu bentonită, se filtrează și după un an se poate trage la sticle. Este un vin foarte apreciat.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar