Hit enter after type your search item

Cum se prepară în gospodărie vinurile aromate dulci?

/
/
/
880 Views

Vinurile aromate dulci se obțin din strugurii supracopți pe butuc. Se folosesc soiuri conservate ca: Muscat, Tămâioasă, Sauvignon și altele, rezultând vinuri tari, parfumate, dulci. Se pot obține astfel de vinuri dulci nu numai din strugurii supracopţi pe butuc ci și din strugurii ajunși la maturitate completă dar care au fost supuși supracoacerii în magazii aerisite, așternuți pe paie, pe lese de nuiele etc., așa cum s-a arătat la celelalte tipuri de vinuri.

Cum se prepară vinurile aromate dulci în gospodărie?

Vinurile aromate dulci se prepară astfel: strugurii cizelați de boabele stricate se dezbrobonesc, se presează și se obține un terci gros, care se pune în

Tocitori (putini improvizate pentru fermentarea cu boabe de struguri sau fructe zdrobite) P - pâlnie pentru fermentare; C - capac; F - fund găurit din două segmente, susținut cu sfori; B - boabe zdrobite și supuse macerării sub fundul găurit
Tocitori (putini improvizate pentru fermentarea cu boabe de sau fructe zdrobite) P – pâlnie pentru fermentare; C – capac; F – fund găurit din două segmente, susținut cu sfori; B – boabe zdrobite și supuse macerării sub fundul găurit

putini (figura alăturată), lăsându-se să stea în acest fel 24-48 ore, până începe fermentarea. Dacă dispozitivul arătat în figura alăturată lipsește se va presa căciula pentru a nu ieși la suprafață. Se vor presa de asemenea și boabele din conținut, iar mustul siropos se va trage în alte vase sau damigene spre fermentare. Înainte de aceasta se va pregăti o maia de fermenți selecționați sau o altă maia curată și puternică. Maiaua va fi pregătită tot pe siropos și în condiții de temperatură similare producției.

Temperatura de fermentare joacă un rol important în reușita viitorului . Ea trebuie să fie de 10-12°C și fermentează mult. Dacă crește temperatura, mustul se aerisește în special noaptea, sau se pun saci pe vas sau damigene, și se stropește cu furtunul. Nu se fermentează afară, deoarece în cazul vinificațiilor întârziate, nopțile sunt mai friguroase și fermenții încetinesc, mai ales când mustul are zahăr mai mult.

În caz de fermentația încetinește se bagă aer în must prin tragerea deschisă în alt vas. În martie-aprilie, se trage de pe drojdie în alte vase curate, bine afumate, cu 2-3 g pucioasă la 100 Litru capacitate vas. În toamnă se face primul pritoc, iar în primăvara anului al doilea se execută al doilea pritoc și eventual în toamna anului, al treilea pritoc.

Fiecare pritocire este însoțită de o afumare cu fum de sulf. Dacă este nevoie se limpezește cu bentonită. Vasele se mențin numai pe plin, iar dacă eventual, s-a consumat și nu mai există un vin asemănător pentru a face plinul, cel mai recomandat este de a se turna pe vrană ulei de parafină care nu imprimă vinului nici un miros. Este un procedeu foarte mult apreciat. Uleiul de parafină e ușor și stă la suprafața lichidului, ferindu-l de oțetire și boli.

Cum se prepară vinurile aromate seci în gospodărie?

Vinurile aromate seci se obțin tot din soiuri de struguri arătate la vinurile aromate dulci. Vinurile aromate seci se obțin parcurgând următorii pași: strugurii sănătoși dezbroboniți se zdrobesc și se pun în putini cu grătare, lăsând gol o cincime din vas. Se adaugă la 100 Litri struguri zdrobiți, câte 8-15 g metabisulfit de potasiu, soluție ce se dă în trei reprize. Se introduc o dată cu metabisulfitul și 2-3 L maia puternică din fermenți selecționați. Se lasă să înceapă fermentația.

După începerea fermentației, mustul se trage repede de pe boască și se pune în alte vase de fermentație. Boabele de struguri și boasca se presează repede de 2 ori și se amestecă cu cel tras din tocitor în vase. Se continuă fermentația. Acest vin va fi cleit cu clei de pește și se va ține pe plin. Se poate trage la sticle după clei re.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :