Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Rețete de vinuri – vinul forțat. Ce este? Cum se face vinul forțat în casă?

/
/
339 Views

Vinul forțat este un vechi tip de preparat de unii amatori din podgoriile noastre. Se marchează strugurii sănătoși, se lasă să se coacă bine pe butuc până aproape de stafidire, după care se culeg. Boabele mucegăite, zdrobite ctc. se înlătură, iar boabele sănătoase se zdrobesc și se presează. Mustul rezultat, tulbure, trebuie, limpezit până nu începe fermentarea.

Întrucît este vorba de o fermentare ermetică ca la șampanie, limpezirea mustului nu o vom face cu sulf. Având în vedere că este vorba de o cantitate mică vom limpezi vinul forțat prin răcire la gheață. Vom așeza deci câteva damigene într-an hârdău sau baie în care vom pune gheață și nu vom mișca damigenele. Când s-a limpezit e tras în vasul de fermentare.

Fermentarea vinului forțat

Mustul rezultat este pus să fermenteze ermetic, cu dopul bătut bine, în butoaie mici cu doagă groasă și bine cercuite pentru a nu plesni fundurile sau alte doage. Sunt indicate butoaiele de bere ce au fost curățite bine și au mai fost folosite un an cu vin. Pentru fermentare se vor alege dopuri bune și neapărat lungi, pentru a fi bine fixate intrând chiar în lichid, deoarece presiunea de dioxid de carbon din interior este mare. Pentru siguranță dopul este fixat de vas cu sârmă bătută în ținte; dopul scurt poate fi azvârlit afară.

Citește și: cum se fac în casă lichiorurile de fructe cu miere

Vasul se așează înainte de fermentare neapărat în loc răcoros și aerisit, preferabil în pivnițe adânci. Vasul se îngroapă în nisip. După terminarea fermentării, vasul nu se mișcă. Drojdia se depune ușor și vinul forțat se limpezește de la sine. Primăvara devreme, pe timp rece, se scoate dopul cu grijă. Când vinul s-a liniștit din spumare se pritocește atent cu un furtun, în așa fel încât să nu tulbure depozitul de . Se sulfitează în mod normal. Se păstrează 2 – 3 ani în vase obișnuite, mici, pritocindu-se o singură dată pe an și se face plinul de câte ori e nevoie cu un vin mai vechi.

O altă variantă a acestei de vin

După această fermentare ermetică se mai pritocește o dată sub protecția dioxidului de sulf. O conservare de câțiva ani a vinului în vase mici (nu este necesară doagă groasă la vas) asigură dezvoltarea unui buchet de învechire fin, specific, ce caracterizează asemenea vin. Se poate clei cu clei de pește și apoi trage la sticle. Este mult apreciat, mai ales dacă vinul provine din struguri aromați. De reținut că pentru a nu plesni doagele butoaielor la presiune fermentarea va avea loc numai toamna târziu, pe timp rece, butoaiele fiind acoperite cu nisip.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar