Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cum se cultivă vinetele în solarii? Tehnologia de cultură

/
/
902 Views

valorifică bine condițiile mai bune de temperatură care se creează în solarii. În țara noastră în solarii se mai mult în județele Dolj, Olt, Ialomița, Buzău, Ilfov.

Pregătirea terenului și a solariilor este asemănătoare cu cea de la roșii și ardei cu câteva particularități: fertilizarea de bază se face cu 60 t/ha gunoi de grajd descompus, 300-350 kg/ha și 200 – 250 kg/ha sulfat de potasiu, încorporate toamna odată cu mobilizarea adâncă a solului; fertilizarea de primăvară cu 300 kg/ha azotat de amoniu; erbicidarea cu Balan 18 EC în doză de 8 – 10 L/ha cu 6 – 8 zile înainte de plantare, încorporat în sol concomitent cu azotatul de amoniu, la adâncimea de 5 – 8 cm.

Răsadurile se produc în sere înmulțitor sau în sere de material plastic încălzite. Semănatul se face între 1 și 10 februarie, folosind 0,7 – 0,8 kg sămânță pentru 1 ha de cultură. Se repică obligatoriu în cuburi nutritive de 8x8x8 sau în ghivece din plastic, într-un amestec care să conțină 40 % turbă. Vârsta răsadurilor este de 60 – 65 zile. Înainte de plantare răsadul se udă abundent, se tratează prin îmbăiere cu Previcur 0,15 %, Captadin 0,2 % și cu Omite 0,1 %.

Când se plantează vinetele în solarii?

Plantarea vinetelor în solarii se face când temperatura s-a stabilizat la 15° C, calenda­ristic între 5 și 10 a IV-a. Distanțele de plantare în solariile tip tunel late de 5,4 m sunt de 90 cm între rânduri și 40 cm pe rând pentru soiurile vigu­roase (densitatea de 28.000 pl/ha) și de 32 – 36 cm pentru hibrizii F1 (den­sitate de 30.000 – 35.000 pl/ha). În solariile bloc cu traveea de 3 m se plan­tează 4 rânduri la 70 cm, iar între plante pe rând la 40 – 45 cm, realizând densități de 29.000 – 34.000 pl/ha. Ex­periențele întreprinse în sere-solar cu 6 soiuri de vinete, cultivate la două densități – 30.000 pl/ha și 35.000 pl/ha, conduse cu 3-4 brațe, au de­monstrat că la densitatea mai ridicată se obține o producție mai mare.

Plantarea se face manual, în gropi, cu cubul nutritiv la nivelul solului. După plantare se udă cu 1,5 L apă fiecare plantă, pentru a nu răci solul.

Cum se îngrijesc vinetele în solarii?

Lucrările de îngrijire a vinetelor în solarii constau în completarea golurilor, 2-3 prașile pe rând și 3-4 între rânduri, mulcirea solului cu folie de polietilenă, paie sau gunoi păios, fertilizarea la interval de 20-25 zile cu 45 kg N, 40 kg P2O5 şi 70 kg K2O. Norma de udare în prima parte a perioadei de vegetație este de 150 — 200 mc/ha. Când vremea se încălzește și plantele cresc norma de udare crește la 300 – 350 mc/ha. Se fac în total 18 – 20 de udări, la interval de 7- 8 zile. Este preferabilă irigarea prin picurare.

Lucrările speciale constau în: susținerea plantelor pe sfori; formarea tufei, care se realizează prin copilit total, până la apariția primei flori, după care se lasă 1-3 copiii, care se cârnesc după 2-3 fructe. Dacă apar mai multe flori la un loc, se răresc lăsând numai una; defolierea se face îndepărtând la început frunzele de la bază până la prima floare, apoi se îndepărtează numai frunzele care umbresc florile. Stimularea fructificării prin stropiri repetate la 14-20 zile cu L-stim sau Nasuleaf în concentraţie de 1:2000. Primul tratament se aplică imediat după deschiderea florilor. Se folosește produsul Vifarex prin 2 tratamente cu pulverizare fină pe plante la începutul înfloririi în concentrație de 1,5 % (500 L soluţie /ha) și la înfloritul în masă în concentrație de 2 %. Se poate folosi și produsul Rodoleg 0,5 kg în 300 1 apă/ha.

Când se recoltează vinetele?

După plantare se iau măsuri pentru păstrarea căldurii în solarii, iar pe măsură ce vremea se încălzește se fac aerisiri. În zonele sudice recoltarea începe la jumătatea lunii iunie și durează până la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie. Recoltarea vinetelor se face manual prin tăierea pedunculului fructelor cu foarfece sau cuțitul. Producția oscilează între 35 și 50 t/ha.

Surse:
Ruxandra Ciofu, ș.a. Tratat de legumicultură
Nistor. T.S. ș.a. Legumicultură

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar