Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Cum se cultivă/plantează vinetele în sere? Tehnologia de cultură

/
/
475 Views

Vinetele se cultivă în sere pe suprafeţe mai restrânse, în special în ciclul I (iarnă – vară). Pregătirea serelor se face în mod obișnuit, ca la cultura roșiilor. Gunoiul de grajd bine descompus se aplică în doze de 50 – 80 t/ha cu cel puțin 3 luni înainte de plantare. Se administrează 200 – 400 kg/ha super-fosfat concentrat, 200 – 400 kg/ha sulfat de potasiu, 150 – 300 kg/ha sul­fat de magneziu.

Răsadurile se produc în sere înmulțitor. Semănatul poate începe în jur de 20 octombrie și se eșalonează în funcție de data stabilită pentru plan­tare. Se folosesc 0,6 – 0,7 kg sămânță pentru un hectar de cultură. Repicatul se face în cuburi nutritive de 10 x 10 x 10 cm sau în ghivece din ma­terial plastic cu 0 de 10 – 22 cm. Se folosește un amestec format din turbă roșie 34 %, turbă neagră 33 % și compost forestier 33 %. Se aplică lucră­rile obișnuite de îngrijire. Vârsta răsadurilor este de 70-80 zile. Răsadurile sunt bune de plantat când 80 % au format primul boboc floral.

Vinetele în sere – când se face plantarea?

Plantarea vinetelor în sere se poate face la începutul lunii ianuarie, cu primele recol­tări după 15 aprilie, sau la sfârșitul lunii ianuarie, cu recoltarea tot după 15 aprilie. În mod obișnuit, plantarea se face între 1 și 5 februarie. Deoarece plantele au o creștere viguroasă și sunt pretențioase la lu­mină, se plantează 3 rânduri pe travee, dispuse la 0,5 – 1,10 – 0,5 m, pe rând la 0,45 m, realizându-se o densitate de 21.000 pl/ha.

Vinetele în sere – lucrările de îngrijire

După plantare vinetelor, timp de 2 săptămâni se face com­pletarea golurilor și se execută prășitul pe rând și pe intervalul dintre rân­duri. Mulcitul se face cu paie de grâu sau secară, în grosime de 5 – 6 cm sau cu plastic de culoare neagră. Dirijarea factorilor de vegetație se face cu multă atenție. Pentru a fo­losi la maximum lumina naturală în perioadele deficitare, se recomandă menținerea sticlei în stare de perfectă curățenie. În ultima parte a lunii mai, se va începe cretizarea. Reglarea temperaturii se face în funcție de lumină și de faza de vegetație. Noaptea, temperatura se menține între 18 și 20° C, iar în zilele însorite între 26 și 30° C. În sol, temperatura se menține constantă la 20 – 24° C.

Irigarea se face des, la început cu norme mai reduse. Pe măsură ce plantele cresc, se vor mări normele de udare. Este preferabilă udarea prin picurare. Temperatura apei de udare nu trebuie să scadă sub 20 – 22° C. Umiditatea relativă a aerului trebuie menținută între 60 și 80 %. Fertilizarea în vegetație începe după legarea primelor 2-3 fructe. După prima recoltare se aplică 100 kg/ha azotat de amoniu, după 15 zile se aplică 150 kg/ha azotat de amoniu, 100 kg/ha Complex (16 – 48 – 0), sulfat de potasiu 150 kg/ha, sulfat de magneziu 100 kg/ha, iar la intervale de 1-15 zile se aplică 100 – 150 kg/ha azotat de amoniu, 125 – 175 kg/ha sulfat de potasiu, 50 kg/ha sulfat de magneziu.

Susținerea plantelor se face pe sfori, câte una pentru fiecare ramificație (braţ). Plantele se conduc cu 2-3 brațe, formate din tulpina principală și primii copiii apăruți la baza plantei. Sarcina de rod se va menține re­dusă în luna martie (1-2 fructe/plantă) și mai ridicată în luna aprilie (3-4 fructe/plantă) și mai (5-6 fructe/plantă).

Vinetele în sere – când se face defolierea?

Defolierea se face săptămânal prin îndepărtarea frunzelor îmbătrânite de la bază. În perioadele deficitare în radiație luminoasă se înlătură unele frunze pentru a permite pătrunderea luminii. Pentru a stimula legarea fructelor se face polenizarea artificială supli­mentară cu polen, prin metoda pendulării, cu jet de aer, cu vibratorul elec­tric sau cu bondari. Se pot folosi și substanțele stimulatoare re­comandate la cultura în solarii. Cu circa 40 de zile înainte de încheierea culturii se face cârnirea rami­ficațiilor principale.

Recoltarea vinetelor începe în jur de 15 aprilie și se continuă până la 20 iulie. Se obțin 40 – 60 t/ha. La cultura fără sol s-au obținut și 300 t/ha.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar