Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cum cultivăm varza roșie? Care sunt cele mai bune soiuri de varză roșie?

/
/
493 Views

Varza roșie are la origine specia sălbatică (Brassica oleracea, var. silvestris L.). Ca și varza albă, o întâlnim în cultură în toate zonele globului. Se consumă în stare proaspătă, în principal sub formă de salate sau sub formă de varză călită, dar constituie și o materie primă pentru prepararea unor sortimente de conserve în perioada de iarnă. Capacitatea bună de păstrare dă posibilitatea unui con­sum eșalonat. Conține proteine, lipide, glu­cide și o gamă întreagă de săruri minerale (Na, K, Ca, Mg, Fe, Ph, CI), ceea ce îi conferă o valoare alimentară ridi­cată. Consumată însă în cantități mari, poate fi dăunătoare pentru organism, datorită conținutului în antocianini.

Varza roșie este o plantă bienală, alogamă, care formează în primul an căpățână, iar în al doilea an inflorescențe și semințe. Caracterele botanice sunt comune cu cele de la varza albă, doar culoarea ei o deosebește cu ușurință de celelalte varietăți. Pigmentul antocianic din stratul de celule de la suprafața frunzei se identifică vi­zual cu ușurință, chiar când plantele sunt în faza de .

Cum cultivăm varza roșie?

Cultura de varza roșie comportă două faze: producerea răsadului și plan­tarea propriu-zisă. Sunt indicate solurile ușoare, fertile, cu posibilități de iri­gare, cu reacție neutră sau slab alcalină (pH 7,2—7,8). Cele mai bune premergătoare sunt: mazărea, castraveții, cartofii timpurii, ceapa, fasolea, tomatele. După nivelarea de întreținere se fertili­zează cu 300-350 kg/ha superfosfat, 150-200 kg/ha sare potasică sau 150-200 kg/ha complex III.

Arătura de vară se execută la 15-25 cm și totodată se prăfuiește contra dăunătorilor din sol cu Lindatox 60-70 kg/ha. Terenul se erbicidează cu Treflan 4 l/ha, care apoi se încorporează. Terenul se modelează în straturi înălțate, iar plantarea răsadului se execută mecanizat sau manual. Perioada optimă de plantare este cuprinsă între 20 iu­nie-5 iulie. Densitatea la hectar este de 55 000 plante, inclusiv rezerva. Se la distanța de 70 cm între rânduri și 30 cm între plante.

La două săptămâni de la plantare, cultura de varza roșie se erbicidează cu Semeron, în doză de 2 kg/ha. Irigarea se poate aplica atât pe brazde lungi cât și prin aspersiune, asigurându-se o normă de iri­gare de cea 2 700 mc/ha (metri cubi) distribuită astfel: iunie – 300 mc/ha, iulie două udări a câte 400 mc/ha, august-două udări a câte 400 mc/ha, septembrie – 400 mc/ha.

varza roșie schema tehnologica de cultivare
varza roșie schema tehnologica de cultivare

Se execută un singur prășit manual, pe rând, și două-trei prașile mecanice. Fazial se fertilizează cu azotat de amoniu de 2-3 ori, începând de la cca 15 zile de la plantare, cu 200-250 kg/ha și la formarea rozetei de cu 250-300 kg/ha. Dacă mai este cazul, se mai îngrașă la formarea căpățânii cu 100-150 kg/ha.

Soiuri de varza roșie

În cultură se cunosc mai multe soiuri de varza roșie, dar cele mai răspândite sunt: Roșie de Argeș și Cap de negru. Recoltarea la varza roșie se face eșalonat, în 3-4 reprize, când căpățânile au ajuns la maturitatea de consum. Se poate ob­ține o producție medie de 15-16 t/ha. Varza roșie se livrează imediată sau se depozitează, pentru a fi conservată industrial sau li­vrată eșalonat în stare proaspătă. Producerea semințelor se realizează la fel ca la varza de toamnă.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar