Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cum se cultivă varza prin semănat direct? Tehnologia de cultură prin semănat

/
/
583 Views

Pentru obținerea producției de vară-toamnă se poate practica cultura verzei prin semănat direct. Culturile prin semănat direct se amplasează pe terenuri care nu for­mează crustă, iar patul germinativ trebuie să fie bine mărunțit și nivelat.

Înființarea culturii se realizează mecanizat, cu SPC-6 (8), echipat cu discuri de distribuție corespunzătoare, la distanțe de 70-75 cm între rân­duri, folosind 1-1,5 kg sămânță la hectar. Adâncimea de semănat este de 2-2,5 cm pe solurile mai ușoare și 1,5- 2 cm pe solurile cu textură mijlocie. Se seamănă de la sfârșitul lunii mar­tie, până la începutul lunii mai, în funcție de momentul când vrem să obți­nem producția.

Lucrările de întreținere sunt asemănătoare cu cele aplicate la culturile înființate prin răsad. Când plantele au 2-3 frunze adevărate se face răritul la distanțe de 25-30 cm, la soiurile semitimpurii și 30-40 cm la cele semi- târzii și târzii. Plantele rezultate din rărit se pot folosi pentru completarea eventualelor goluri sau la înființarea unor noi culturi.

Cum se cultivă vinetele în solarii?

Pentru combaterea buruienilor, imediat după semănat se erbicidează cu Ramrod (Satecid), 6-8 kg/ha. După răsărirea plantelor se acordă atenție deosebită combaterii purici­lor (Phyllotreta sp.) care pot să compromită cultura încă din primele faze de vegetație.

Deoarece la culturile înființate prin semănat direct, înrădăcinarea plan­telor este mai profundă, acestea rezistă mai bine la secetă, deci numărul de udări poate fi mai redus, comparativ cu cele înființate prin răsad. Recoltarea poate începe din lunile iulie-august și durează până în octombrie-noiembrie, în funcție de data semănatului și perioada de vegetație a soiurilor utilizate. Se obțin producții de 30-40 t/ha la soiurile semitimpurii și 40-60 t/ha la cele târzii.

Generalități despre varză

Numar de seminte pe gram250
Distanta intre randuri in cm50 – 75
Distanta intre plante pe rand in cm35 – 50
Necesarul de seminte la culturile infiintate prin plantare in gr pe ha200 – 250
Necesarul de seminte pentru semanatul direct in gr pe ha500 – 600
Desimea de plantare la ha in plante pe ha25,000 – 60,000
Temperatura minima de germinare5°C
Temperatura optima de germinare20°C
Zile pana la rasarire la 5°C27
Zile pana la rasarire la 12°C10
Zile pana la rasarire la 20°C6
Productia medie in tone pe ha70 – 100

Surse:
Ruxandra Ciofu, ș.a. Tratat de legumicultură
Nistor. T.S. ș.a. Legumicultură
Legumescu.ro

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar