Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Cum se cultivă varza de Bruxelles? Tehnologia de cultură

/
/
552 Views

arc cerinţe asemănătoare faţă de factorii de mediu ca şi varza albă.

Varza de Bruxelles – Cerințe față de temperatură, lumină, apă și sol

Temperatura optimă de vegetaţie este 15-21°C. Creşterea plantelor poate avea loc la temperaturi cuprinse între 3 şi 35°C. Verzişoarele se dez­voltă normal la temperaturi moderate (15-18°). Temperaturile ridicate din toamnă pot să influenţeze nefavorabil dezvoltarea acestora. Soiurile târzii sunt rezistente la temperaturi negative de până la -15°C astfel că plantele pot să reziste în câmp în zonele cu ierni blânde. Vemalizarea se realizează prin expunerea plantelor adulte (cu cel puţin 15 frunze normal dezvoltate) la temperaturi de 4-7°C, timp de 12 săptămâni.

Faţă de lumină, cerinţele sunt mai mari în faza de răsad. Cerinţele sunt mari faţă de apă, aceasta influenţând în mare măsură producţia. De aceea, trebuie evitate şocurile hidrice datorate lipsei de apă, în perioadele secetoase. Preferă solurile profunde, fertile, bine structurate. Pe solurile compacte poate apărea fenomenul de asfixiere a rădăcinilor datorită excesului de apă, în perioadele cu precipitaţii abundente. Spre deosebire de celelalte varie­tăţi de , suportă solurile uşor acide, pH-ul optim fiind 6,5. Trebuie evitate solurile cu exces de azot deoarece plantele vor forma verzişoare mai puţin îndesate sau desfăcute.

Cum se cultivă varza de Bruxelles?

Pregătirea terenului se execută ca pentru cultura târzie de varză albă.

Producerea răsadurilor are loc începând din decada I a lunii aprilie. Răsadurile se produc în răsadniţe semicalde sau pe strat în câmp, folosind 200-250 g de sămânţă pentru asigurarea necesarului pentru un hectar de cultură. Se seamănă rar (2 g sămânţă/m2) pentru a obţine 300-350 plan- te/m2. Vârsta răsadurilor la plantare trebuie să fie de 50-60 zile. Plantarea răsadurilor se face până la începutul lunii iunie. Se plantează la distanţe de 70-80 cm între rânduri şi 40-50 cm între plante pe rând. Lucrările de întreţinere constau în completarea golurilor, praşile me­canice şi manuale, 3-6 udări, 1-2 fertilizări faziale.

Pentru grăbirea formării verzişoarelor, toamna, se îndepărtează vârful de creştere deasupra ultimelor verzişoare formate. Această lucrare este ne­cesară în special la soiurile care nu au capacitatea de a forma verzişoarele simultan. Recoltarea verzişoarelor se poate realiza pe suprafeţe mici, eşalonat, pe măsură ce acestea au ajuns la mărimea caracteristică începând din toamnă până primăvara, în martie (în zonele cu ierni blânde).

În condiţiile de la noi, în vederea valorificării, varza de Bruxelles se taie de la bază, se îndepărtează apoi porţiunea din vârf (fără verzişoare normal dezvol­tate) şi frunzele de pe tulpină. În ţările mari producătoare de varza de Bruxelles, recoltarea în câmp se realizează cu platforme speciale, după care verzişoarele se îndepărtează de pe tulpini mecanizat, cu instalaţii speciale, apoi verzişoarele sunt cali­brate şi conservate prin refrigerare. Producţia este de 10-14 t/ha.

Varza de Bruxelles – Cum se obțin semințele?

Pregătirea terenului şi înființarea culturilor, în anul I se face ca pentru culturile de consum. În timpul perioadei de vegetaţie se îndepărtează prin lucrările de pu­rificat biologic, plantele netipicc şi cele care nu au format verzişoare de mărime corespunzătoare. Toamna plantele pot să rămână în câmp, în zonele cu ierni blânde sau se smulg din pământ, se îndepărtează frunzele şi se păstrează în depozite până primăvara când se plantează în câmp.

În anul al doilea se aplică lucrările de întreţinere obişnuite. La plan­tele care au iernat în câmp, primăvara se îndepărtează vârful de creştere şi ulterior lăstarii floriferi care apar prea târziu. Recoltarea semincerilor are loc în lunile iulie-august, apoi se lasă la uscat şi se batozează. Producţia de seminţe este de 500-600 kg/ha.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar