Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cum cultivăm varza creață? Când/Cum se recoltează varza creață?

/
/
498 Views

Varza creață este originară din zona Mării Mediterane, de unde s-a răspândit apoi și pe coastele Franței și Angliei, unde se întâlnește frecvent în flora spontană. Suprafețele ocupate cu creață sunt mai reduse, în afară de unele țări din nord-vestul Europei și Rusia, unde este cultivată pe suprafețe destul de mari. În țara noastră se mai mult în zona Transilvaniei și Banat, iar în ultimii ani, varza creață a început să intre în cultură în majoritatea zonelor legumicole din țară.

În arta culinară se întrebuințează la preparatul unor salate, mâncăruri de varză cu sau fără carne, căpățâni de varză umplute cu carne tocată și orez în amestec etc. În acest caz, după ce se opărește căpățâna, se resfiră frunzele și se împănează între ele cu carne și orez, se strânge căpățâna la loc și se pune la cuptor. Varza creață are un gust dulceag mult mai pronunțat decât varza albă și uneori chiar fad, din care cauză nu este prea solicitată de consumatori.

Frunzele sunt colorate în galben-verzui sau albăstrui, aco­perite cu un strat ceros care se curăță foarte ușor, fără codiță și de dimensiuni mai mici decât cele de varză albă. Coceanul in­terior, pe care sunt înserate frunzele, reprezintă 10% din greuta­tea căpățânii. Ca toate vărzoasele, cere soluri bogate în substanțe nutritive și bine aprovizionate în potasiu.

Cum cultivăm varza creață?

Ținând seama de perioada de vegetație a acestei specii, cu­prinsă, după soi, între 90-130 zile, tehnologia de cultură este identică cu a verzei de toamnă, cu deosebirea că datorită habitusului mai mic decât la varza de toamnă, varza creață se plantează la distanțe mai reduse de 60/30 cm, realizând astfel o densitate mai mare la hectar (Fig. de mai jos).

varza creață cultivare
varza creață cultivare

În prezent, se găsește răspândit în cultură (în Banat și Tran­silvania) soiul Vorbote. Acesta are o perioadă de vegetație de cca 100 zile, frunze subțiri, cu nervație fină, lipsite de pruină și colorate în verde viu. Greutatea medie a căpățânii de formă ovală ajunge până la 1 kg. Se mai cunosc o serie de soiuri ca: Westfalia, Cap de fier, Douerwirsing, Vertus cu o perioadă de vegetație în jur de 130 zile, pretabile la cultura succesivă, după mazăre de grădină. Toate aceste soiuri formează căpățâni de formă sferică, sunt mai produc­tive și mai rezistente la ger, iernând chiar peste iarnă în câmp deschis.

Poate te interesează și cum se cultivă varza chinezească

Bolile și dăunătorii culturii sunt ca la varza albă de toamnă și se combat după aceleași procedee. Producția ce se poate obține este cuprinsă între 14-26 tone la hectar, în funcție de soi.

Cum se păstrează varza creață?

În ceea ce privește păstrarea producției, datorită faptului că varza creață este rezistentă la transport și temperaturi scăzute, nu ridică probleme deosebite. Varza creață se folosește numai în stare proaspătă. Nu se recomandă , deoarece nu dă rezultate tocmai bune.

Cum se obțin semințele de varză creață?

Pentru producerea semințelor la varza creață se practică ace­eași tehnologie ca și la varza albă de toamnă. Producția este de 400—500 kg/ha.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar