Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Cum se cultivă varza chinezească? Tehnologia de cultură

/
/
481 Views

De la se utilizează în alimentație căpățâna sau rozeta de frunze, în funcție de varietatea botanică, pentru pregătirea diferitelor preparate cu­linare sau ca salată, în stare proaspătă, datorită conținutului bogat în vitamine, săruri minerale și a gustului ușor picant.

Varza chinezească – cerințe față de temperatură, sol, apă și lumină

Faţă de temperatură varza chinezească are cerințe reduse. Tempera­tura minimă de germinație este de 2°C, optimă 17-18°C. Căpățânile se for­mează la temperaturi de 15-16°C. Temperaturile ridicate, asociate cu lipsa apei în sol, favorizează apariția tulpinilor florifere. Cerințele față de apă sunt mari. Pentru un kg de masă verde plantele consumă 40-55 1 apă. Plantele sunt sensibile la stresul hidric, datorat dezechi­librului între apa absorbită și evapotranspirație, caz în care apare necrozarea țesuturilor din căpățână. Față de lumină are cerințe moderate. În condiții de zi lungă apar tul­pinile florifere. Varza chinezească preferă solurile fertile, bogate în humus, bine structurate, lutoase sau lutonisipoase, cu pH 6,8-7,5.

Cum se cultivă în câmp varza chinezească?

Pregătirea terenului se face ca pentru celelalte legume vărzoase. Producerea răsadurilor pentru cultura timpurie are loc în răsadnițe, iar pentru cultura de toamnă, pe strat, în câmp. Se seamănă în februarie (pentru cultura timpurie), 250-300 g pentru asigurarea răsadurilor necesare unui hectar de cultură. Pentru suprafețe mici se pot produce răsaduri repicate în cuburi de 5 x 5 cm. Pentru cultura de toamnă semănatul se face în mai-iunie, pe strat. Se produce răsad nerepicat. Plantarea răsadurilor are loc în martie-aprilie, pentru cultura timpu­rie şi în iulie-august pentru cea de toamnă.

La plantare se asigură o desime de 50-90 mii plante/ha, în funcție de soi (desimea este mai mică la soiurile care formează căpățână). Cultura de toamnă se poate efectua și prin semănat direct, folosind 0,5 kg sămânță, în cazul în care dispunem de sămânță drajată sau de ma­șini de semănat de precizie. Lucrările de întreținere constau în completarea golurilor, 1-2 prașile mecanice și manuale, udări în perioadele secetoase mai ales pentru cultura de toamnă. Varza chinezească se recoltează prin tăierea rozetei de frunze sau a căpățânilor, în funcție de varietatea botanică. Se recoltează eșalonat, prin 2-3 treceri suc­cesive, în aprilie-mai, la cultura timpurie și septembrie-noiembrie la cul­tura de toamnă. În stare proaspătă, se poate păstra 8-10 săptămâni la tem­peraturi între 0 şi +1°C şi umiditate relativă de 90-95%. Producția este de 25-90 t/ha.

Varza chinezească – cultura protejată

Pentru obținerea unor producții extratimpurii se poate cultiva varza chinezească în solarii sau se poate proteja cu tunele joase. La cultura protejată cu tunele joase se procedează ca pentru cultura timpurie în câmp cu precizarea că imediat după plantarea răsadurilor se montează tunele joase, pentru protejarea culturii timp de 3-4 săptămâni. Pentru cultura în solarii se produc răsaduri repicate în sere înmulțitor sau în răsadnițe calde. Se seamănă în ianuarie, iar plantarea răsadurilor se execută în luna martie. Recoltarea are loc eșalonat, începând din luna aprilie.

Cum se produc semințele de varza chinezească?

Producerea semințelor la varza chinezească are loc încă din primul an de cultură. Cultura seminceră se înființează primăvara devreme, cu ră­sad repicat în cuburi. în perioada de vegetație se îndepărtează din cultură plantele care nu trec prin faza de căpățână sau cele care nu au frunze cu nervura principală bine dezvoltată. Tulpinile semincere se recoltează în august-septembrie după care se lasă la uscat și se batozează.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This div height required for enabling the sticky sidebar