Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

Cum se hrănesc vacile gestante (aflate în repaus mamar) + rețete

/
/
144 Views

Vacile gestante au nevoie de o atenție deosebită din punct de vedere al hrănirii și îngrijirii, atât pentru producția de din lactația următoare cât și pentru creșterea și viabilitatea fetusului. La , față de femelele altor specii (oaie, capră, iapă) gestația în cea mai mare parte a ei (circa 7 luni) se suprapune peste lactație. În aceste condiții alimentația vacilor în prima parte a gestației se face în funcție de producția de pe care o dau, fără a se ține cont de cerințele specifice pentru gestație.

Având în vedere că 65 – 70% din greutatea la naștere a fetusului se sintetizează în ultimele două luni de gestație (respectiv luna a 8-a și a 9-a de gestație), vacile se înțarcă, iar în hrană se asigură cerințele de energie și substanțe nutritive pentru: întreținerea funcțiilor vitale; creșterea fătului; formarea de rezerve corporale ale mamei (grăsime, proteine și minerale), care vor fi utilizate în prima parte a lactației; acoperirea pierderilor datorate intensificării metabolismului specific femelelor gestante.

În această perioadă rația vacilor gestante trebuie să aibă o mare valoare energetică și în același timp să conțină cantități suficiente de proteine, substanțe minerale și vitamine. Valoarea energetică ridicată a rației contribuie la formarea rezervelor în organismul matern pentru lactația următoare, iar proteinele din rație asigură o bună dezvoltare a fetusului. Nivelul energetic excesiv din perioada gestației avansate duce la creșterea frecvenței endometritelor puerperale.

Aportul insuficient de energie din a doua parte a gestației duce atât la multipare cât și la primipare la o frecvență mai mare a repetării căldurilor după fătare.

Ce se întâmplă dacă vacile gestante nu sunt hrănite corect?

Dacă vacile gestante sunt slab hrănite în această perioadă, acest lucru conduce la: reducerea greutății vițelului la naștere, a viabilității și a sporului de creștere a acestuia; scăderea producției de lapte; creșterea intervalului între fătare și monta fecundă. Dacă vacile gestante sunt supraalimentate ca nivel și durată, acest lucru poate provoca: distocii datorită îngrășării femelelor și a creșterii greutății corporale a fetusului; creșterea mortalității neonatale; întârzierea manifestării primului ciclu estral.

Odată cu avansarea în gestație va crește treptat necesarul energetic, acesta fiind în ultimele două luni cu 32-35% mai mare decât la începutul gestației sau cu circa 50% mai mare în comparație cu necesarul pentru întreținere.

Cerințele mari de substanțe minerale din această perioadă rezultă din intensificarea mineralizării scheletului fetușilor și din refacerea rezervelor epuizate în timpul lactației. Carențele de calciu și fosfor determină osteomalacia la marnă, scăderea producției de lapte în lactația următoare, distrofiile și rahitismul la viței. Lipsa fierului și cobaltului produce anemia, iar carența în iod determină scăderea vitalității noului născut. Carența vitaminei A influențează de asemenea, vitalitatea noilor – născuți, determinând uneori avortul. Deficitul în vitamina D duce la tulburări în metabolismul calciului și fosforului, manifestate prin rahitism la viței, iar la vaci după fătare ciclul estral se manifestă slab.

Necesarul de substanțe nutritive pentru vacile gestante

Necesarul de substanțe nutritive pentru vacile gestante este prezentat în tabelul de mai jos.

Norme de hrană pentru vaci în gestație
Norme de hrană pentru vacile gestante

În hrana vacilor aflate în gestație avansată se folosesc aceleași nutrețuri ca și în timpul lactației, diferențele fiind doar de ordin cantitativ și calitativ. Cantitatea de hrană ingerată de vacile gestante este mult mai mică decât în timpul lactației (70-80% din ingestia maximă) datorită reducerii capacității tubului digestiv ca urmare a creșterii volumul uterului gestant. Necesarul de hrană pentru vacile gestante depinde de greutatea corporală, nivelul producției după fătare și structura rației. Pentru vacile înțărcate și gestante se pot folosi următoarele valori de substanță uscată (hrană) calculate pentru 100 kg greutate vie (tabelul de mai jos).

Necesarul de substanță uscată pentru vacile de lapte înțărcate și gestante
Necesarul de substanță uscată pentru vacile de lapte înțărcate și gestante

Rația de hrană trebuie să conțină nutrețuri sănătoase, gustoase și ușor digestibile, iar cantitatea de substanță uscată să nu depășească 2-2,5 kg/ 100 kg greutate corporală. Ingestia de substanță uscată se reduce treptat, atingând cel mai scăzut nivel în momentul fătării. În cazul în care, rația nu asigură cerințele de energie, sunt mobilizate rezervele de grăsimi corporale. Reducerea ingestiei de substanță uscată și creșterea cerințelor de energie în ultimele săptămâni de gestație, determină o sporire a valorii energetice a rațiilor.

Cum trebuie să fie nutrețurile ce se dau vacilor gestante?

Nutrețurile ce se dau la vacile gestante trebuie să fie recoltate la momentul optim și conservate în condiții foarte bune. Trebuie evitate din rație nutrețurile mucegăite, alterate, înghețate. Nu se folosesc nutrețuri cu un conținut ridicat de nitrați și nitriți, masa verde depozitată în grămezi și încinsă, silozuri în care temperatura în timpul murării a fost ridicată (50 – 60°C).

Citește aici și alte articole legate de creșterea și hrănirea animalelor

În ultimele săptămâni de gestație trebuie evitat excesul de calciu; Se recomandă chiar o reducere a nivelului de Ca din hrană și o suplimentare a nivelului de vitamină D, pentru a evita hipocalcemia puerperală (febra laptelui). În acest sens fânul de leguminoase care este bogat în Ca nu trebuie să depășească 2-3 kg/cap/zi.

Care este cantitatea de nutrețuri ce trebuie dată la vacile gestante?

Iarna

  • Fânuri: 5-7 kg
  • Rădăcinoase: 10-15 kg
  • Nutrețuri murate: 10-15 kg
  • Concentrate: 1-3 kg

Vara

  • Nutrețuri verzi: 40-50 kg
  • Concentrate: 1-3 kg.

Mărirea concentrației energetice a rațiilor vacilor gestante, concomitent cu avansarea în gestație, trebuie să se facă pe seama nutrețurilor de volum cu palatabilitate și digestibilitate ridicată (sfeclă, morcovi, gulii etc.) și nu pe baza concentratelor. Cu o lună înainte de fătare se scot din rație nutrețurile însilozate, deoarece acestea determină tulburări în metabolismul mineral, influențând negativ starea de sănătate a noului născut. Rădăcinoasele se reduc cu circa 2-3 săptămâni înainte de fătare, iar cu o săptămână se scot complet inclusiv morcovul. Dacă edemul mamar antepartum este puternic, cu 2-3 zile înainte de fătare se scot și concentratele din rație. Rația se recomandă să se administreze în 3 porții, la intervale egale, iar în cadrul porției, primul nutreț administrat trebuie să fie fânul. Adăparea se recomandă să se facă la adăpători automate cu apă de calitate bună, fără germeni patogeni și la temperatura de 10-12°C.

În continuare sunt prezentate câteva exemple de rații recomandate în alimentația vacilor aflate în repaus mamar.

rații pentru vaci gestante aflate în repaus mamar
Rație pentru vacile gestante aflate în repaus mamar
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar