Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Urzica. Cum se cultivă? Cum se recoltează? +Utilizări

/
/
1594 Views

se folosește la prepararea unor piureuri, drese cu usturoi sau hrean, mâncăruri scăzute cu ochiuri sau sau carne, ori la prepararea diverselor ciorbe. este foarte bogată în vitamine. Datorită conținutului său în vitaminele A, B2, C și K, clorofilă, substanțe azotoase, acizi etc. are și o largă întrebuințare în medicină și farmacie. Frunza tânără de urzică folosită, sub formă de ceai, are acțiune diuretică depurativă fiind utilizat și ca revulsiv în dureri reumatice.

Din părțile aeriene se obține vitamina A, dar mai ales clorofila. Extractul de urzică se folosește ca deodorant, stimulator al epitelizării tegumentelor, antisupurativ. Datorită acestor proprietăți, se utilizează în industria cosmetică, cât și în dermatologie pentru vindecarea rănilor, în tratamentul ulcerului varicos al gambei. Cu toate aceste însușiri, până în prezent urzica nu a fost luată în cultură. Aprovizionarea pentru satisfacerea direcțiilor de consum s-a făcut numai din flora spontană într-o perioadă sezonieră și de scurtă durată.

Urzica – descrierea plantei

Urzica este o plantă perenă, dioică, având în sol un rizom cilindric, ramificat. Tulpina, în secțiune patrunghiulară, ajunge în înălțime de peste 100 cm. Frunzele sunt opuse, cu lungime de 5 – 12 cm și lățimea de 2-4 cm, de formă ovală sau lanceolată, cu vârful acuminat, acoperite cu peri verticanți ca și tulpina. Florile sunt unisexuate, de culoare verde. Cele mascule formează panicule axilare, iar cele femele inflorescențe pendule. Fructul este o nuculă ovală, de culoare verde-deschis. Înflorește din luna iunie până toamna târziu. Urzica este o plantă pretențioasă față de umiditate și lumină, mai ales în prima fază de creștere. Din acest motiv, cultura se înființează obligatoriu în sistem irigat și în terenuri bine expuse la soare. Fiind o legumă de la care se consumă plantele tinere, în mod deosebit frunzele, cer terenuri bogate în substanțe organice.

urzica?

Luarea în cultură a urzicilor și elaborarea unei tehnologii nu au constituit o preocupare deosebită datorită abundenței de plante în flora spontană, în majoritatea județelor din țară. În cultura urzicilor se cunosc două moduri de înmulțire:  prin semințe și prin puiet din flora spontană.

Înființarea culturii prin semințe se face primăvara de timpuriu sau toamna. Trenul se ară adânc, la 28 – 30 de cm și se fertilizează cu 35 – 40 de tine gunoi de grajd la hectar. După ce s-a așezat arătura (la 2- 3 săptămâni), se discuiește terenul și se procedează la formarea straturilor. Fiind vorba de suprafețe mici în cultură (1 – 5 hectare), se alege terenul cel mai plan și cu sursă de apă sigură. Chiar în cazul în care înființăm cultura primăvara, formarea și modelarea straturilor se efectuează din toamnă, astfel ca primăvara să se însămânțeze cât mai de timpuriu. Pe stratul de 94 cm, se însămânțează în rânduri dese la distanța de 8 – 10 cm, folosind 4 – 6 kg de sămânță la hectar.

Lucrări de întreținere

După înființare, cultura se întreține prin udat și eventual plivit. Când plantele au atins înălțimea de 10 – 15 cm, se recoltează cu mașinile utilizate la recoltarea spanacului. Producția se valorifică direct pe piață sau va fi prelucrată sub alte forme. Imediat după recoltare, cultura se fertilizează cu 80 kg azot la hectar. Apoi se irigă cu norme de 200 – 250 cm cubi apă la hectar. În aceste condiții, la o cultură bine întreținută se pot lua 2 – 3 producții pe an. Producția medie ce se poate obține la două cosiri pe an este de 3000 – 3500 kg la hectar. Condiționarea și păstrarea producției pentru valorificarea în stare proaspătă, se fac ca în cazul șteviei, ținând seama ca marfa să nu rămână expusă la soare mai multe ore (2-3), deoarece frunzele se pălesc foarte ușor, pierzând aspectul comercial. Valorificarea producției se face la kg, vrac, preambalat la pungi etc.

Înființarea culturii prin plantare de puieți formați în flora spontană sau în plantații – mamă are loc direct sau după preînrădăcinarea acestora. Perioada optimă de plantare începe cu luna martie. Puieții buni de plantat (lăstarii) sunt cei care pe o porțiune de tulpină de 3-4 cm, au 2 – 3 internoduri și 3 – 4 rădăcini fibroase. După formare, puieții se mocirlesc și se plantează. Dacă obținerea puieților impune o perioadă mai lungă, mai întâi se stratifică la 25/2 cm pentru preînrădăcinare.

CUM SE CULTIVĂ PRAZUL? TEHNOLOGIA DE CULTIVARE A PRAZULUI

Pregătirea terenului se face prin arătură adâncă din toamnă, cu care ocazie se administrează 30 – 40 de tone la hectar gunoi de grajd în amestec cu 250 – 300 kg superfosfat/ha. Apoi se execută lucruri de mărunțire a solului și modelare în vederea plantării. Lucrarea de plantare a puieților se poate face mecanizat, ca la răsaduri. Principala lucrare de îngrijire care se execută este prășitul, de câte ori este nevoie. După fiecare recoltare este bine să se fertilizeze cu azotat sau sulfat de amoniu, în doze de 80 – 150 kg/ha. Irigarea culturii are loc de câte ori este nevoie, cu 300 mc la hectar.

Când se recoltează frunzele de urzica și cum se obțin semințele?

Recoltarea frunzelor începe când plantele au atins înălțimea de 15 – 20 cm. Pentru producerea semințelor se delimitează parcele din cultură care nu se recoltează în cursul verii pentru consum. Toamna, la căderea primei brume, se recoltează plantele femele. Se leagă în snopi ca și spanacul și se pun în glugi la uscat, după care se treieră cu batoza. Producția de semințe poate ajunge până la 150 – 200 kg/ha.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar