Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Untișorul. Ce este? Cum se cultivă? Cum se recoltează?

/
/
878 Views

se cultivă pentru frunzele sale tinere care se utilizează ca salate sau la prepararea unor ciorbe foarte gustoase. Rădăcinile și tulpinile au utilizare în medicină, la combaterea unor boli de piele. Pe măsură ce planta se maturizează, frunze devin însă toxice și nu se mai pot consuma. face parte din grupa legumelor de primă apariție. Frunzele sale tinere se pot consuma în toată luna aprilie. După compoziția chimică este o legumă cu valoare alimentară bună.

Untișorul – Ce este?

Untișorul este o erbacee perenă, cu rădăcinile cărnoase, îngroșate în formă de tuberculi mici. Frunzele sunt și ele cărnoase, lucioase, de formă rotundă și ușor triunghiulare. Frunzele inferioare au un pețiol mai lung decât cele superioare. Foarte adesea la baza frunzelor se dezvoltă muguri mici, de formă ovoidă (un fel de bulbili), care de fapt reprezintă organele de înmulțire vegetativă ale plantei. Tulpina este înaltă de 15 – 25 cm, glabră, ca și celelalte părți ale plantei. La partea inferioară tulpina este îmbrăcată puternic de tecile pieloase ale frunzelor.

Florile sunt de mărime mijlocie, având 2-3 cm în diametru și sunt prevăzute cu trei sepale subțiri, gălbui, albe sau verzi-gălbui, pieloase și glabre. Petalele, în număr de 8 – 12, sunt de culoare galbenă, lucioase, eliptic-alungite, de 10 – 10 mm lungime. La baza acestora se găsesc un fel de gropițe nectarifere, acoperite cu solzi. În țara noastră, untișorul se întâlnește în flora spontană atât în județele de câmpie, cât și de munte. Astfel, îl întâlnim în aproape toate pădurile, tufișurile, zăvoaie, livezi, parcuri și grădini.

Cum se cultivă untișorul?

În țara noastră untișorul nu a fost luat în cultură până în prezent, nici măcar pe suprafețe mici. Cerințele sporadice ale piețelor se rezolvă prin recoltarea din flora spontană. În cadrul programului de diversificare a producției legumicole, untișorul trebuie să devină obiectul culturii și să ocupe suprafețe distincte pe baza unei tehnologii de cultură. Pe astfel de terenuri, arate la sfârșitul verii și îngrășate cu 25 – 30 tine gunoi de grajd, pot fi plantați bulbii de untișor, atât toamna cât și primăvara.

Dat fiind pretențiile mari ale plantei față de umiditate, obligatoriu terenul ales trebuie să aibă condiții optime pentru irigare. Cultura se înființează pe straturi înălțate, cu lățimea de 0,94 m. Bulbii se la distanța de 12 – 16 cm între rânduri și 6-8 cm pe rând. Indiferent de perioada de plantare, cultura se irigă bine cu 400 – 500 metri cubi de apă la hectar. Se recomandă irigarea prin aspersiune. Densitatea mare a plantelor și creșterea acestora sub formă de rozetă în prima etapă de vegetație, rezumă lucrările de întreținere până la recoltare numai la plivit și irigat.

Untișorul - Schema de înființare a culturii
Untișorul – Schema de înființare a culturii

Cum se recoltează untișorul?

Recoltarea începe din prima jumătate a lunii aprilie și se continuă în tot cursul anului. Se folosesc numai frunzele tinere, deoarece, așa cum s-a arătat mai sus, cu cât se înaintează spre maturarea plantelor, frunzele devin toxice. Sortarea producției are loc numai în cazul când se recoltează cu coasa (la primele recoltări) și constă din înlăturarea plantelor străine sau a tulpinilor. Untișorul se păstrează bine la o temperatură între 0 și 3 grade Celsius și o umiditate relativă a aerului de 85 – 90% chiar în spații cu o circulație a aerului redusă. Durata de păstrare în condițiile arătate este de 5-7 zile. Așezarea frunzelor la legătură este destul de greoaie, de aceea se practică valorificarea la grămezi (de 200-300 g) sau după preambalarea la pungi de 300 – 500 g. Producția de frunze ce se poate obține la hectar este de 8-10 tone.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Sunteți interesat de articole? Abonați-vă!

Dacă doriți să fiți anunțați prin mail atunci când se publică articole noi pe site, folosiți căsuța de mai jos pentru a va abona. Introduceți numele și adresa de email, apoi dați click pe Mă Abonez! Intrați apoi pe adresa dvs. de mail și dați click pe linkul de confirmare! Vă mulțumim!

This div height required for enabling the sticky sidebar